Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je dar a stojí za to o ni bojovat... Čtrnáct let strávil Danny Flynn v belfastském vězení. Vešel do něj jako devatenáctiletý mladíček za atentát, jehož se s ostatními členy IRA zúčastnil, vychází z něj jako dospělý muž, který ztratil nejkrásnější roky svého života a už nechce páchat násilí. Jenže z Irské republikánské armády se nevystupuje. A rozum – i rozumní lidé – Dannymu radí: Odjeď pryč! A pak je tu Maggie, dívka, kterou tehdy miloval, na kterou myslel celých těch čtrnáct let a která teď před ním stojí skutečná. Jenže to není tatáž Maggie. Je vdaná, má syna a muže ve vězení. A irská žena, jejíž muž sedí ve vězení, je posvátná, nedotknutelná. Toho, kdo by se o ni pokusil, čeká kulka do hlavy. O důvod víc, aby Danny odešel někam daleko. Ale Danny nechce odejít. Tady je doma, a tady chce teď žít. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Sheridanovi se povedl vytvořit na relativně malém prostoru a při vcelku zanedbatelném rozpočtu nesmírně působivý snímek, který člověka strhne ani si neuvědomí jak. Chudý a nenápadný film co do výrazových prostředků však dokáže nesmírně zaujmout svou syrovostí a realističností nejen co se týče příběhu kdysi nadějného a na věky zamilovaného boxera, ale i rasovou a náboženskou problematiku tehdejšího Irska. Každou minutou nám tvůrci ukazují, že život v drsných čtvrtích Irských měst může být stejně těžký, jako být 14 let bez milované osoby. Boxerské zápasy, které zde v podstatě hrají roli prostředníka a pomáhají nám nahlédnout do Lewisovi postavy a jeho motivů, jsou nasnímány bravurně a závěrečná brutální bitka a scéna s automobily vyrazí dech způsobem nevídaným. To nejlepší je však na celém filmu bez jediného zaváhání Emily Watson. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodně silný příběh o boji proti fanatismu a nenávisti. Někdy se ptám v jaké době žijeme, že stačí pár šmejdů, kterým zcela zjevně nebyl do hlavy dodán rozum a dokáží plamen nenávisti přenést ze svého srdce mezi ulice, města, země či dokonce kontinenty. Ano, zažehnout nenávist jde v dnešní době snad ještě snadněji než dříve, stačí slovně obratný politik, gesto nebo čin a už to jede, a pří veškeré lidské "dokonalosti" se stále nedaří tyto "nenávistné jízdy" včas zastavit. Opravdu pořádnou silou myšlenek se do mě trefoval Boxer. Určitě tomu příspěly i hodně dobře natočený scény z belfastských ulic, přišly mě dost autentické. Samozřejmě lví podíl na silném prožitku z filmu mají herci. Zejména Daniel Day-Lewis si mé pochlebování zaslouží, protože to, jakým způsobem on své postavy umí ne zahrát, ale přímo dostat do divákova srdce je něco fascinujícího a naprosto vyjímečného. Jeho boxer mě dal ránu, která nebolela mé tělo, ale mou duši. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Drama o irském klukovi, kterého propustí po čtrnácti letech z vězení a on se vrátí domů, kde zuří válka, jeho láska je provdaná a kolem je plno lidí,co by ho nejraději neviděli. Ale on se nevzdává a dokonce ani nehodlá odejít. Bojuje svým tichým, zarputilým způsobem, jenže proti fanatikům se bojuje špatně. Velmi dobré a působivé drama na téma irského terorismu s opravdu pěknou romatickou vložkou a zajímavým závěrem. Při sledování tohohle filmu si najednou uvědomíte, jak jste rádi, že tam nemusíte žít. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Silné, působivé a drsné téma filmového příběhu nemusí vždy nutně znamenat skvostný výsledek. Ale rozumím tomu, že právě takové příběhy dokáží přitahovat nejsnadněji. Národnostní nenávist a osobní zapšklost určitě nejsou těmi nejvhodnějšími atributy ke spokojenému životu. Naštěstí se tu objeví hrdina, který neváhá postavit se čelem k problémům i proti rozzuřenému davu. Osobně bych to příliš neviděl, jako psychologické drama jedince při zpětném zařazení do společnosti po návratu z vězení. Neboť hlavní hrdina Danny Flynn (zajímavý Daniel Day-Lewis) má zcela jasnou představu po znovunabyté svobodě, kterou krůček po krůčku naplňuje. Sice se mu staví do cesty životní nepřátelské reálie a fanatičtí rozeštvávači, ale nakonec je to on, kdo staví mosty smíření do budoucnosti. Hlavní ženskou postavou je Maggie (sympatická Emily Watson), která má vrozenou náklonost k hrdinovi z minulosti a přes všechny své pochybnosti a nepřátelské okolí se je snaží přenést i do zářivější budoucnosti. Z dalších rolí: střídavě opilec a trenér, upnutý na Dannyho, Ike Weir (dobrý Ken Stott), Maggiein otec Joe Hamill s novou vizí osvobozeneckého boje (solidní Brian Cox), neúnavný rozeštvávač se zakořeněnou nenávistí a osobní záští Harry (zajímavý Gerard McSorley), jeho stejně smýšlející manželka Patsy (Eleanor Methven), Maggiein rozhozený synek Liam (Ciarán Fitzgerald), či rohovník Eddie Carroll (Damien Denny). Překonávat dávná příkoří je obtížné, ale je to vždy lepší, než setrvávat v začarovaném kruhu násilí a vražd. Jak bláhoví jsou ti, kdo si hrají na války. Jak bláhoví jsou ti, kteří si nepřejí život v míru, ale snaží se rozdmýchávat doutnající nesváry, aby si udrželi svou moc v zemi strachu a umírání. Život pro boj není životem. A určitá paralela se nabízí i k současnosti, kdy na obou stranách kontinentálních třenic je mnoho štváčů, kteří vyvolávají vzájemnou nenávist, i když je často podložená lží a osobní ambicí jednotlivce. Jsme blázni, my, lidé! V takovém světě může každý být v očích druhého kurvou. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Bohužel film trpí schématickým rozložením rolí. Dobrý katolík chce mír, ten zlý je jednostrunně nenávistný až za hrob. Lewis připomíná hrdiny z knížek mého dětství - měli vždy zarputilý výraz v tváři, když šli jako tank za svým cílem. Film pozdvihuje z průměru jen nápaditá režie. A ten patetický závěr...no,no,no ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Před natáčením trénoval Daniel Day-Lewis s mistrem světa Barrym McGuiganem, který tvrdí, že Day-Lewis by se teď boxem uživil. (c.tucker)
  • Přestože se děj filmu odehrává v Belfastu, natáčelo se především v Dublinu. (skudiblik)

Reklama

Reklama