Reklama

Reklama

Vrchní, prchni!

TV spot
Československo, 1980, 85 min

Scénář:

Zdeněk Svěrák

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Eliška Balzerová, Zuzana Fišerová-Svátková, Zdeněk Svěrák, Dáda Patrasová, Jiří Kodet, Karel Augusta, Bedřich Prokoš (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přál si někdo platit? Fantom restaurací vám vždy vyhoví! Knihkupec Dalibor Vrána (J. Abrhám) nemá lehké živobytí. Líbí se ženám a ty se zas líbí jemu, a protože je mužem činu, značnou část jeho poctivě nabytého výdělku spolknou alimenty. Svízelnou finanční situaci se rozhodne vylepšit originálním způsobem, který mu přihraje náhoda. Stane se falešným číšníkem, nepolapitelným fantomem pražských a později i mimopražských restaurací. Využívá pracovní liknavosti vrchních a ochotně inkasuje netrpělivé hosty. Sám je překvapen, jak mu jednoduchý trik vynáší. Jenže – tak dlouho se chodí se džbánem… (Česká televize)

(více)

Recenze (731)

joelly01 

všechny recenze uživatele

Ja jsem to taaaaaaaaak strasne dlouho nevidela! Ale nejak jsem to mela zafixovane v hlave ze je to dobra komedie, tak jsem to v sobotu vecer vnutila Klenotovi a tchyni s tim az poznavaji ceskou kinematografii.. Stoprocentni uspech, vsichni jsme se u toho strasne smali, hlavne ja "To je hadrak, pane, ten neublizi - ten lesti!"). Jeste i ted jsem se rozesmala kdyz jsem si na to vzpomnela :) ()

kslaww 

všechny recenze uživatele

Škoda že to neviděl prdlavka! Už dávno nesmrtelných hlášek je ve filmu nespočet....Darek Vrána je opravdu vynikaqjící podvodník...Best role Josefa Abraháma. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Jedna z vůbec nejproslulejších československých komedií se zřejmě životní rolí Josefa Abrháma, jehož legendární Dalibor Vrána si získává fanoušky i po pětatřiceti letech od uvedení filmu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Možná, že na nějaký snímek zapomínám, ale nepamatuji se, že by jakýkoli film od tvůrců Smoljak-Svěrák byl prostě špatný. Tohle řemeslo prostě ovládají. K tomu není třeba nic moc dodávat. Skvělé herecký výkony od pana Abrháma přes paní Šafránkovou až k panu Svěrákovi, k tomu vtipné hlášky, originální nápady a navíc pravdivý a zajímavě odvyprávěný příběh. A nakonec to nejlegendárnější na celém snímku. Hudba. S písní Severní vítr bude prostě film spojen navždy. Na podobné filmy se můžu dívat pořád dokola a stejně mě to nikdy neomrzí. ()

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika. Bilancujíce mezi komedií a nostalgickou tragikomedií. přináší film velké množství legendárních momentů a humorných nápadů, dodávajíc filmu nadhled i přes řešení tak prosté věci, jako je krize středního věku, krize hodnot a druhá míza. Abrhám už je unaven tím, že studoval na knihkupce, vyučil se knihkupcem a pořád je knihkupcem a rozhodne se dodat svému nezajímavému životu po boku manželky a synka nový cíl - zbohatnout a ještě si u toho užít dost adrenalinu, poněvadž to nebude legální. Vypisovat se dál, například oblíbené hlášky či scény, by bylo nošením písku na poušť. Každý viděl a každý ví. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělá komedie. Nepouštím si ji tak často jako ostatní, ale přesto je vysoko v mém žebříčku. Vím, že je to komedie, ale pár scén bylo zbytečných, a toho zpívání, byť sebehezčího také mohlo být méně. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Jo, chápu, že Zdeněk Svěrák měl silnou potřebu si tam zafigurkařit (zahrát by bylo silné slovo) a sral mě tam nemálo (byť ho jinak jako herce chovám víceméně v úctě). Jinak ten film nemá chybu. Geniální scéna s velorexem v kopci je pouhým náznakem velkolepé katarze v podobě zběsilé honičky na kolonádě, která patří k vrcholům české kinematografie. Spousta drobnokresby! Málem bych zapomněl na extempore s houslemi... Velkolepé detaily. Jasně, Kulový blesk to není. Ale vrchní zaostává jen o jednu objednávku v Puppu. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Nesdílím nadšení pro tento film. Ač mírně kratší stopáž, celé se to vleče, počínaje dlouhým a roztahaným úvodem. Některé vedlejší scény se vymykají z tématu, to se týká srazu spolužáků a rovněž erotických scén, které jsou tam skoro až zbytečné. Naivita Pařízka ani proměna Douchové nejsou uvěřitelné. Josef Abrhám vrchního hraje skvěle a všechny scény jsou velice dobře zahrané včetně jeho proměn. Skvělá je pak scéna honičky číšníků. Nicméně to nemůže vyvážit rozvleklé scény a podbízivost filmu spočívající v "představivosti". ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelná Uhlířova píseň doprovází neméně výjimečnou a zábavnou klasiku. Josef Abrhám si podvodníčka střihl tak sympaticky, že mu ten lapák nakonec snad ani nepřejete :) Co ještě dodat? ... Snad jen: NO VIDÍŠ, TAK ZASE BUDEME SEDĚT SPOLU. 95% ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejmilejších srdcovek. Film má skvělou atmosféru starých dobrých časů českých hospod a restaurací, kde kromě vopice za pár kaček člověk dostal i obsluhu na úrovni. Jedinečný scénář a kultovní ústřední píseň provázející svou melodií celý film, nostalgické návštěvy všemožných pohostinství a hlavně pak Josef Abrhám v jedné ze svých nejlepších rolí dělají z tohohle SvěrákovskoSmoljakovského výtvoru dokonalou perlu české filmové tvorby. 95%. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Vynikající komedie plná známých hlášek, která mě moc baví. To s těma stěračema mi říkat nemusíte, to přece vidím. Já jsem Králík! Z vás bude mít manželka taky radost.....atd. Je až s podivem, kolik se jich v jednom filmu nachází během sledování knihkupce Dalibora Vrány, který zatoužil mít se jako prase v žitě. ()

Rooseman 

všechny recenze uživatele

Kdy jsme přestali umět dělat komedie? Když se sejde několik talentovaných tvůrců, kteří si umějí vyhovět a mají v sobě něco navíc (jakousi jiskru), může vzniknout něco nadstandardního. Vrchní, prchni! je na české poměry nadstandardním dílem bez diskuze. Prolnutí a podobenství s naší moderní tvorbou vidím hlavně v ději, fyzicky je to vlastně o ničem. Vztahy postav jsou na první pohled plytké, začátek vás okamžitě hodí do situace, rozjetého vlaku, a dál si žije už jen svojí absurditou, u níž vám chvíli od chvíle vysvětlí kontext. Tím ale všechny souvislosti s drtivou většinou podobných českých žánrových děl natočených v novém tisíciletí končí. Pod úrovní vnímání jede film na souvislostech a podobenstvích s reáliemi, dokážete se do něj vžít, což už bohužel není dnes ani zdaleka pravidlem. Už zmiňovanou absurditu umí dobře uchopit, pohrává si s ní, tématicky sedí kamera, hudba, dialogy i cast herců. Josef Abrhám předvádí mimořádný výkon přesto, že hraje postavu bez recepce života. Otrávenou, zašlou, přebitou životem a možná i duševně nemocnou. Dobře nastíněná je také gradace hlavní zápletky, samotného kriminálního podtónu. Některé hlášky zlidověly, protože jsou chytlavé, uvěřitelné, i když jsou rovněž ony přehnané a uměle vygradované do směšného spektra. V případě, že se sejdou všechny aspekty a dohromady ladí, máte představu, že vám před očima hraje orchestr. Takový jsem měl, říkám si, proč už ho u české komediální tvorby produkované o 40 let později nemívám. Asi má doba jiné nároky... ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Jen málo které duo dokázalo vytvářet kreativní filmy, s takovou tunou hlášek, které zlidověly snad víc, než samotné filmy, jako právě Svěrák/Smoljak. Jen škoda, že jejich následovníci zatím nikde nejsou, ale naděje umírá poslední. Proto si zatím musíme vystačit s tím zlatem, které nám tu nechali, jako právě tento film a spoustu jejich další tvorby. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Československá kinematografia by nikdy nebola dokonalá, keby neexistoval tento skvost. Vtipný, decentný a brilantný nápad ako zobraziť vzostup a pád netradičného kriminálnika Dalibora Vránu. Za mňa 95%. ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Reklama

Reklama