Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že tady o duel v tom pravém slova smyslu fakt nešlo, hlavní postava je doslova postrkována psychopatem za volantem.. Osobní auto s nepříliš zručným či znalým řidičem se přimotá do cesty velké rezavé kraksně.. Atmosféra nepříjemně houstla, chápala jsem, že mít v kufru cisternu není nic moc představa.. Pro mě zajímavá i napínavá podívaná.. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Spielberg za kamerou ještě jako mladý pionýr, daleko daleko do Indiana Jonesů a do Jurského parku. Ovšem za Duel by si bobříka za originalitu a napínavost zasloužil, to je fakt. Námět filmu sám o sobě jest stejně složitý jako kontrukce propisky na jedno použití a v rukou leckterých režisérů by z něho vzešel nekoukatelný spektákl. Jenomže Steve je Steve a ten by i z písečné duny vydoloval diamant, takže máme tu čest s napínavou podívanou, nervy dráždící hudbou, v které se smyčce zařezávají přímo do vašich nervů. Skvělá kamera, stylistika záběrů, střih, prostě hohle všechno vás silně vtahuje do děje a psychologický boj muže za volantem běžného osobního automobilu neznámé značky s řidičem náklaďáku děsivého vzezření vás rozhodně nenechá znuděně sedět v křesílku. Souboj Davida s Goliášem, Trabantu a Cadilaku, koloběžky a endura. Zkrátka jestli vám vůně beznzínu a rozpáleného asfaltu není cizí, no a nejenom vám, tohle stojí za tu hodinu a půl investovaného času....... ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Spielberg sa s kamerou v ruke asi narodil. Thriller, ktorý mimoriadne a maximálne ťaží z každého možného záberu a i keď ide o obyčajný, dnes už ničím výnimočný príbeh s pointou mačky a myši, tak mi jednoducho takmer nedovolil zapochybovať, že sa pozerám na vtedy budúceho filmového mága. Kvalitný moto-súboj, skvelá hudba, nápady na ceste a zábery kamery, ktoré dodnes vídavame v nejednej autonaháňačke. 80%. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že Špílberga upřímně nesnáším, z jeho odporných komerčních a podbízivých sračkofilmů je mi na zvracení a jeho osoba je pro mě symbolem toho nejnižšího a nejhnusnějšího druhu tvorby, která se v Hollywoodu vyrábí pro průměrné a tupé lidské stádo. Ale tenhle film žeru, a to právě proto, že mi Špílberga vůbec ničím nepřipomíná; nízkorozpočtová záležitost s výborně vygradovanou atmosférou, která vypráví o tom, že není dobré předjíždět svým nablýskaným fárem zlověstně vyhlížející truck, když nevíte, jaké šílené hovado může sedět za jeho volantem. A rozebírat tu, jak asi mohla ta stará šunka jezdit tak rychle a mít takovou hybnost? No, to má asi stejnou logiku, jako kriticky rozebírat létání nadsvětelnou rychlostí ve scífkách, čáry a kouzla v pohádkách, nebo ožívání mrtvol v zombiárnách. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Parádní démonický náklaďák (Spielberg ale fakt neměl ukázat, že má řidiče) vs. nesympatický vyměklý středostavovský hrdina, který se musí přizpůsobit zákonu džungle. Nápaditá kamera a režie házejí jeden pěkný záběr za druhým, ale po mém někdejším nadšení mi to už dnes přijde natahované, pramálo napínavé a hrdina i rádio v autě otravní. Ale na televizák ze začátku 70. let solidní snímek a po zásluze nejslavnější z filmových "duelů v poušti". ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Původně se mělo jednat o klasický velkofilm pro kina, když však dostal režii na starost Spielberg, film natočil pouze pro TV. (Chrustyn)
  • Při natáčení pádu kamiónu z útesu se porouchalo zařízení, které mělo náklaďák udržet v rovině, řidič proto zůstal do poslední chvíle v kabině a vyskočil před pádem. V záběru můžete vidět otevřené dveře. (HellFire)
  • Bar Chuck´s Café, ve kterém se Mann (Dennis Weaver) ve filmu zastavil, existoval pod jiným názvem ještě 40 let po natočení filmu. (Cherish)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama