Reklama

Reklama

Kairo

Trailer

Obsahy(1)

Napínavý apokalyptický příběh sleduje několik mladých lidí, kteří jsou svědky záhadných sebevražd a mizení lidí v okolí. Zdá se, že na vině je rostoucí vliv světa mrtvých. Duchové už nemají místo pro své bytí, a začínají pohlcovat náš svět. Existuje způsob, jak uniknout, jak to zastavit? Mladý Ryosuke Kawashima se o to snaží... (-bad-mad-wolf-)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

classic 

všechny recenze uživatele

Chceš sa stretnúť s duchmi? Chceš vidieť zakázanú miestnosť? Máš po ruke i červenú pásku na zapečatenie dverí? Ak máš teda záujem, tak ráč vstúpiť do tohto prostredia, či sa náhodou nezľakneš...? • Pomóóóc, zavolajte niekto konečne už rýchlo tých dvoch uznávaných, špeciálnych agentov na paranormálne aktivity, čiže Muldera so Scullyovou, pretože zrejme títo mladí ľudia si vôbec nevedia dať s tým(i)to prípadom/prípadmi žiadne rady, nakoľko sa zrovna v tomto dianí najskôr jedná len o akúsi japonskú verziu Poltergeista, keď už teda nič iné... A v podstate je toho ešte oveľa viac, čo už hraničí s temnými silami, s ktorými sa určite neradno zahrávať, pričom práve tieto postavy, napríklad Kawašima, Miči, či tiež i taká Harue a mnohí ďalší nešťastníci,「ich」neustále provokujú, a to dokonca až takým extrémnym spôsobom, ktorý mimochodom uvidia diváci na svojich (väčších) uhlopriečkach... • Ak vás povedzme v predchádzajúcom/nastávajúcom vydaní vydesila na smrť záhadná videokazeta, po ktorej pozretí ste do siedmich kalendárnych dní zomreli v strašných mukách, tak tentoraz bude tomu na príčine samotný, technologický internet, ktorý sa stáva i samotným spúšťačom nasledujúcich, priam strašidelných udalostí, ako vystrihnutých od tých naprosto naj(ne)uveriteľnejších『mysterióznych kreácií』, aké si vari ani sami (ne)dokážete vlastne predstaviť, a k tomu i s post-apokalyptickými prvkami, ďalej, nadmieru hysterickými, hereckými prejavmi, ktoré sa pomaly, ale isto, stávali čoraz neznesiteľnejšími, až som sa normálne nevedel dočkať toho, keď sa mi nakoniec rozplynú rovno pred očami... • Režisér Kurosawa síce disponoval so vskutku poriadne bujnou fantáziou, ktorú ale bohužiaľ nedokázal zúžitkovať podľa najideálnejších predstáv, ktorú by si predsa táto látka jednoznačne zaslúžila, predtým a potom, spracovaná v značne lepších, duchárskych víziách, než je akurát táto horrorová snímka zo začiatku nového Milénia, tak námatkovo začnem s klasickým Strašením, pokračujem s mrazivou Bytosťou, a skončím vari u španielskeho Sirotinca ,atď, ktoré ponúkajú prepracovanejšie zápletky, dynamickejšie réžie, kvalitnejšie herecké výkony, s ktorými recenzovaný snímok nemá absolútne nič spoločného, to musím napokon rovnako skonštatovať! • Čakal som od Kairoa, že ma doslova prinúti sa báť, no opak bol pravdou. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Těžko tohle hodnotit, jelikož horor je to založenej hodně na hutný atmosféře a na skvělých mrazivých duchařských scénách, který samy o sobě jsou perfektní, ale když se to rozvrství do těch dvou hodin, co film má, tak to už znatelně ztrácí na napínavý atmosféře a s blížícím se koncem se to ještě zhoršuje, navíc je to zbytečně složitě vyprávěný a člověk se pak spíš zajímá, co měla která scéna znamenat než aby se nechal pohltit a stejně sem během filmu příběh plně nepochopil, abych si, bez přečtení zdejšího obsahu, dokázal sám udělat obrázek o čem ten film vlastně přesně byl. Ale přesto je to zajímavá netradiční duchařina, která nabídne něco víc než všechny ty ostatní asijský a o to je větší škoda, že to neni dotáhnutý k dokonalosti. 3,5* ()

Reklama

Cedr 

všechny recenze uživatele

Kairo je mistrovské dílo. Špičková studie života moderní společnosti a to zejména samoty, vykořenění a uzavírání se do sebe je elegantně podána na ilustraci tehdy se rozvíjejícího internetu. Myšlenky jsou tak nadčasové, že po třinácti letech od vydání vše platí ještě dvojnásob. O pointě filmu by se daly napsat sáhodlouhé eseje ale Kairo boduje zejména tím, že všechny tyto roviny jsou naprosto integrální součástí filmu. Kamera, hudba, atmosféra a horor samotný jdou ruku v ruce s námětem a jako celek tvoří jeden z nejlepších hororů všech dob. Práce s hudbou, zvuky a hlavně také i samotným tichem nemá obdoby. Interiéry, exteriéry, úhly kamery, světlo, stín či samotné rozestavění aktérů není zdaleka náhodné ale promyšlené do nejmenšího detailu. Pro horor je však nejdůležitější právě horor a tady Kairo obzvlášť exceluje. Tužší atmosféra neexistuje a vše se navíc obejde bez jediného jump scare. Vrcholné dílo Kurosawy a zároveň nejlepší horor populární vlny japonského hororu z přelomu století. (A že ta konkurence se špičkovým Ringu, Ju-onem či Audition není vůbec marná!) Stačí se jen zaměřit na to, co tu Kiyoshi Kurosawa naprosto přirozeně a nepodlézavým způsobem vyvádí s perspektivou, aby bylo jasné že jde o Režiséra s velkým er. ()

dawe04 

všechny recenze uživatele

Delikatesní mix hororu, tajemna a apokalyptických vizí. Už dlouho jsem neviděl film, který by mě tak děsil bez potoků krve, levných lekaček či děsivých digitálních triků (mluvím spíš o kvalitě). Mrazivé vyznění a vůbec ne hloupá myšlenka filmu popostrkuje Kairo do síně nejlepších hororů co jsem měl zatím možnost vidět. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem pří vší snaze moc nepochopil. Základní myšlenka o pohlcování našeho světa duchovnem je sice asi hodna dlouhých intelektuálních debat – na filmovém plátně působí poněkud unyle, zvláště když je prezentována dle tradice japonské filmové školy nelineárně ve zdánlivě nesouvisejících obrazech. Film je určen náročnému divákovi, který jistě ocení hlubokou filozofickou myšlenku i vizuální stránku díla. Já osobně radši něco jednoduššího, i když třeba závěrečná apokalyptická atmosféra podkreslená výbornou hudbou mě docela dostala. Přesto mě tenhle film příliš neoslovil, protože celé jeho tajemno spočívá v tom dešifrovat, co tím chtěl autor vlastně světu sdělit. Odpověď na tuto otázku ale přenechám jiným… ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v japonském Tokiu. (Terva)

Související novinky

Weinsteinovci si zmerajú Pulz

Weinsteinovci si zmerajú Pulz

05.06.2005

Bratia Weinsteinovci chystajú remake japonského hororu KAÏRO (anglicky Pulse) o záhadných úmrtiach súvisiacich s tajomnou internetovou stránkou ponúkajúcou návštevníkom kontakt so svetom mŕtvych.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno