Reklama

Reklama

Kriminální drama, které brilantně splétá historická fakta s fikcí, vypráví příběh třech přátel, kteří se ocitnou uprostřed jednoho z nejvíce šokujících spiknutí v americké historii. (Falcon)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (112)

Steven47 

všechny recenze uživatele

S tímhle hvězdným obsazením a po suprovém traileru byl výsledný film ne úplně příjemným vystřízlivěním. Snímek totiž v té za mě přestřelené 135minutové stopáži nešlape ani zdaleka tak dobře. Některé scény jsou výborné, jedná se ale spíše o záblesky v jinak zběsilém a ve své podstatě prázdném díle. Nepomáhá tomu ani zvláštní styl humoru, který několikrát pobaví, ale většinu času mě spíš rušil. Naproti tomu hereckého koncertu se člověk opravdu dočká. Ústřední trio má mezi sebou skvělou chemii, a především Christian Bale je i se svým okem geniální. Nejvíce si mě však získal Robert De Niro a je škoda, že neměl více prostoru. Moje největší výtka míří k samotnému příběhu, který je sice jednoduchý, nicméně zbytečně složitě podaný, čímž vlastně postupně ztratil můj zájem. Možná to byl úmysl režiséra, těžko říct, každopádně jsem se zhruba po třetině absolutně přestal orientovat v tom, kam snímek směřuje, jaké jsou motivace postav a dost často se mi i pletla jména vedlejších aktérů. Z toho důvodu jsem ke konci skoro až odevzdaně a bez jakýchkoliv emocí sledoval, jak to celé dopadne. A to je fakt škoda, jelikož samotný námět zněl zajímavě a věřím, že z něj šlo vykřesat mnohem víc. Takhle jsem si spíš než celek užil herecké výkony, vybrané scény a technické zpracování. 5/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Russellov nový film, s povesťou extrémneho prepadáku, má naozaj riadne množstvo problémov. Predovšetkým je to obrovská hustota deja, ktorá by nemala zaplniť dve hodiny filmu, ale skôr dve série seriálu. Konkrétne ústredné dianie v  Amsterdame malo zaberať aspoň hodinu, keď už je to film, pretože je ústredné. A nie tri-štyri-päť krátkych scén. A naopak, hromada zbytočných, nevtipných komediálnych scén, mala zostať vo vystrihnutých záberoch na DVD.  Ďalej prehnané divácke očakávania zapríčinené monumentálnym castingom a casting samotný. Napr. postavy Anny Taylor-Joy, alebo Chrisa Rocka mohli hrať kludne menej známi herci, pretože takto ich obsadenie iba nezmyselne odvádza pozornosť. Hlavné postavy mohol hrať hocikto, pretože sú to len nezaujímavé figúrky, ktorým kvôli stopáži nefungujú vzťahy. Najlepšie obsadení sú Andrea Riseborough a Alessandro Nivola, pretože hrajú vedľajšie postavy majúce charakter, a Zoe Saldana svojou eleganciou tiež potešila, aj keď v podstate ani nechápem, koho hrala.  A hlavne  nepodarená komorná divadelnosť réžie, pri filme, ktorý chce rozprávať úplne o všetkom, v  hromade rôznych žánrov naraz. Výsledok je výrazne nefunkčný v jednotlivostiach, aj celku. O Amsterdame nevieme nič, postavy nás nezaujímajú a v príbehu zaujímajú nezmyselné pozície. Dej je vykonštruovaný tak, aby sa mohli objavovať všetci, všade, furt a najlepšie naraz, a ešte si aj zaspievajú. Náladou je to ťažko nevyrovnané, a prvá a druhá polovica filmu akoby nekorelovali. Nikto zo všetkých tých slávnych hercov nehrá ani svoj vlastný štandard (možno len spomínané vedľajšie postavy + De Niro), a kamera ich, hlavne ku koncu, zaberá z úplne nezmyselných uhlov, že pri dialógovej scéne viacerých postáv ani nepochopíte, kto stojí kde. Navyše sme to viackrát predtým už všetko videli. Mám rešpekt ku všetkým tým hercom, ale na tom filme nemožno pochváliť zhola nič. Nie je tam jediná zapamätateľná scéna, jediný zmysluplný okamžik, ktorý by diváka presvedčil, že je to viac, ako len strata času. Fail roku a možno aj dekády. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Skvělý herec se může vzepřít špatnému scénáři, ale film samotný to nedokáže. Připadalo mi, jako kdyby David O. Russell vzal námět na lehce zamotanou kriminálku, rozepsal ho do hodinu a půl dlouhého filmu, a pak do děje nacpal další hodinu různých nesouvisejících nápadů. V průběhu zmateného příběhu se řeší snad úplně všechny motivy které kdy kinematografie zmínila - kromě nebezpečí umělé inteligence. Ale možná autor nakousl i tohle, protože se přiznám, že poslední čtvrtinu už jsem moc nevnímal. To už jsem dávno vzdal bláhovou naději, že na své čím dál urputněji pokládané otázky dostanu smysluplnou odpověd. Pochopitelně že jsem ji nedostal. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Skoro se chce napsat zklamání roku. Amsterdam měl dobře našlápnuto na stylovou kriminálku s lehce absurdním humorem, vsazenou do USA 30. let. Prvních dvacet minut absolutní pecka, pěkně se to začalo odvíjet a už už to vidělo svůj směr, když najedou rup a prd a celé to implodovalo do takového nijakého balastu, který neví, čím chce být. Místa tvůrčí geniality (např. zpěv naci a vlastenců, Margot na schodech, pitva, zpěv generálovi...) jsou parádní, postavy ze startu vybočují z normovaných šablon, některá narativní řešení jsou prostě pecka, pracovat takhle s banalitou, jako konstrukčním prvkem narativu je nevídané, ale co z toho. Fakt mám chuť si ten film pro těch pár okamžiků pustit znovu. Škoda zavražděného potenciálu. ()

William_ 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený film s otřesným scénářem a režií. Asi tak by se dal v jedné větě pojmenovat nejnovější snímek patlala Davida O. Russella, kterému se povedlo do filmu narvat opravdu největší filmové špičky současnosti, a zároveň ten film neuvěřitelně zk*rvit svým neumětelstvím a neschopností napsat a natočit dobrý film. Přitom děj ani zasazení nezní vůbec zlé, ale i já jsem film musel dokoukávat na dvakrát, protože ta příšernost v podobě scénáře se nedala vydržet celých 135 minut v kuse. Je skutečně záhadou, jak se Russellovi povedlo do tohoto filmu sehnat tak skvělé herce/herečky a vlastně mi jich je docela líto, když se podívám na to, jak film (ne)dopadl. Když si například vezmu Margot Robbie, která v porovnání v jiném filmu vydaném ve stejný rok (Babylon) absolutně vynikala, tak tady jí i neschopnost režiséra absolutně zazdila, ale v žádném případě to není její chyba. Pokud jste masochisti jako já, co se rádi trápí, tak Vám film doporučuji. Slouží totiž jako uvědomění si, že si máme vážit těch dobrých filmů a především kvalitních režisérů a scénáristů co své řemeslo skutečně ovládají. 2/10. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Název filmu se objeví až během závěrečných titulků. (noelcoward73)
  • Příběh tří přátel je smyšlený, ale odehrává se na pozadí skutečné události, tzv. Obchodního spiknutí. V roce 1933 proběhl ve Spojených státech pokus svrhnout vládu prezidenta Franklina D. Roosevelta a dosadit Smedleyho Butlera (postava generála Dillenbaecka – Robert De Niro) jako diktátora. Ten ovšem celou záležitost vynesl na světlo a přestože se nakonec nepodařilo nikoho usvědčit, zabránil tím vzniku fašistické organizace v USA. Generálmajor námořní pěchoty ve výslužbě Smedley Butler tvrdil, že bohatí obchodníci plánují vytvořit organizaci fašistických veteránů a s ním v jejich čele provést státní převrat a svržení Roosevelta. (Martrix)

Související novinky

Gosling a Robbie opět spojí síly

Gosling a Robbie opět spojí síly

20.08.2022

Hvězdy chystané Barbie Margot Robbie (Vlk z Wall Street) a Ryan Gosling (Blade Runner 2049) se znovu shledají. A to vlastně už velmi brzy, Gosling se totiž podle všeho čerstvě upsal chystanému… (více)

Reklama

Reklama