Reklama

Reklama

Balada pro banditu

  • angličtina Ballad for a Bandit
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Filmová verze muzikálového zpracování osudů Nikoly Šuhaje loupežníka, jak je pro brněnské Divadlo na provázku podle archivních dokumentů a novinových článků napsal Milan Uhde a nastudoval režisér Zdeněk Pospíšil. Snímek, oscilující mezi pohádkou, baladou a muzikálem je zároveň inspirován románem Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj loupežník. Do amfiteátru se scházejí diváci, jsou vítání herci zpívajícími za doprovodu kytar píseň o "chlapovi z Koločavy". Postupným přehlušováním melodie jsou diváci vtahováni do děje, ze skutečnosti se stává sen a příběh pomalu začíná... Snímek přibližuje hravou formou klíčové okamžiky vývoje partnerského vztahu od svatební bezstarostnosti až po nemilé odcizení ve společném bytě... Autoři v něm v podstatě vykreslili vlastní manželský příběh. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (178)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a také ambiciózní projekt kombinující natočené živé představení pod širým nebem s filmovými scénami...výsledek má své specifické kouzlo, a to i díky hercům, které si my mladší pamatujeme jako poněkud řekněme vyzrálé osobnosti, ale také díky hudební složce a dnes už zlidovělým písničkám...ale rozhodně to není film pro každého... ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Bez hudby Miloše Štědroně, který jako jeden z nejzajímavějších brněnských skladatelů (a specialista na Leoše Janáčka) doplnil zbojnickou lidovou poezii folklorně stylizovanými melodiemi, které ve filmu kupodivu hrají Zelenáči (k zahlédnutí je i Jan Vyčítal), by to asi nebylo úplně ono. Na druhou stranu - vznilkl v Česku jiný, trampskou poetikou (která byla mírně nonkomforní mládeži v 70, letech tak milá) ovlivněný snímek? ()

Reklama

rostlinka 

všechny recenze uživatele

Pojetí, jakým byl tento "film" zpracován mě vůbec nezaujal. A slavní herci, co tam hráli, mi nikdy k srdci nepřirostli. Nejspíš jediný důvod, proč jsem to dokoukala, byla hudba, kterou mám moc ráda. A musím přiznat, že kdybych předtím neviděla Baladu pro banditu jako divadelní představení, tak bych asi moc nepochopila děj.... ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrně zpracované divadlo ve filmu. Díky Miroslavu Donutilovi jsou pak některé fragmenty naprosto legendární (Franta Kcourek cpoucí se kabanosem, hrobník Rudy Kovanda...). Jakkoliv jsou někteří herci horší zpěváci, všechny mraky rozptyluje hudba. Zejména foukací harmonika tu má jednu z nejpůsobivějších rolí od dob filmu Tenkrát na západě. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ani opakované sledovanie Balady pro banditu nezmenilo môj pôvodný dojem, že je to film pre účinkujúcich, ktorí pri nakrúcaní určite zažili zaujímavejšie situácie, než tie, ktoré ostali na celuloidovom páse. A samozrejme pre Miroslava Donutila, ktorý dokázal to, čo okrem neho už iba jeden z mojich spolužiakov, teda rozprávať o filme tak pútavo a vtipne, že divák po jeho zhliadnutí má dojem, že videl iný film. Vzdialene mi balada pripomenula Jesus Christ Superstar s veľmi rozdielnym výsledkom. Tri hviezdičky v tomto prípade neznamenajú, že baladu považujem za priemerne dobrý film, iba za film, ktorý som dokázal nezaujate sledovať až do záverečných titulkov. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Adaptace hry o loupežníku Nikolu Šuhajovi v provedení souboru brněnského Divadla na provázku získala Cenu Československého filmu v r. 1978. (M.B)
  • Stejnojmennou divadelní hru na motivy lidových pověstí a archivních materiálů napsal spolu s Milošem Štědroněm Milan Uhde, z politických důvodů však musel zůstat inkognito. (Silencia90)
  • Natáčení probíhalo na zřícenině hradu Andělská hora blízko Karlových Varů. (partyzanka)

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Reklama

Reklama