Jeff FowlerKamera:
Brandon TrostHudba:
Junkie XLHrají:
Ben Schwartz, James Marsden, Jim Carrey, Tika Sumpter, Idris Elba, Natasha Rothwell, Adam Pally, Shemar Moore, Lee Majdoub (více)Obsahy(2)
Ve chvíli, kdy Doktor Robotnik (Jim Carrey) osudově uvízl na Houbové planetě, ztratil ježek Sonic jediného opravdu schopného nepřítele. A začal se hodně nudit. Občas vypomůže policii dopadnout pár „nepolapitelných“ gaunerů, ale jinak nemá svou modrou energii do čeho vrhnout, což jeho největšího kámoše, šerifa Toma (James Marsden), docela stresuje. Mnohem víc než škody, které za něj musí platit. Jenže vynalézavý Robotnik dokázal nalézt způsob, jak ze svého houbového vězení uniknout a vrátit se na Zemi, a navíc se spojil s ježurou jménem Knuckles, což je chlupatá červená koule plná zloby a unikátních schopností, které jsou podobné těm Sonicovým. Tahle nebezpečná dvojka sleduje dva hlavní cíle. Prvním je pomsta Sonicovi a druhým nalezení a ovládnutí nekonečného zdroje energie, který by z Robotnika udělal vládce celé planety. Přesile naštěstí nebude Sonic čelit sám, ale s podporou dvouocasého lišáka Tailse, který mu přišel na pomoc z jiné dimenze, protože tady jde o všechno. (CinemArt)
První Sonic si zaslouženě vybojoval pokračování, které tradičně šlape na pedál a vše se snaží dělat, větší a velkolepější a nutně říct, že dobře. Vše co fungovalo na jedničce (vztah Sonica a pána donatů, Robotnik, humor, postava Sonica), funguje i tady! Jim Carrey má neskutečnou formu a jede bomby jak v devadesátkách, je tu ještě energičtější než v jedničce a zábavnější a to i díky nové a skvělé dynamice s Knucklesem. Přírustky Knuckles a Tails jsou super, ikdyž u Tailse bych si jen přál většího prokreslení a nějakého menšího příběhového oblouku pro jeho postavu. Bohužel akorát to tempo v druhé polovině těžce skřípe a filmu trochu podraží nohy. A ty poselství by mohli být také více vykristalizované. Jinak je to ale parádní rodinný film, který má jako třešničku na dortu popkulturní reference a reference na původní hry. Ale jak říkali klučinové, co seděli zamnou a Torenem "Bylo tam málo MeMe". 7,5/10 Obsáhlejší recenze! ()
7,5/10. Tak tohle je dámy a pánové naprosto perfektní ukázka toho, jak udělat moderní rodinný biják, který kloubí jak herní kořeny, tak blockbusterové měřítko s pop kulturní dávkou referencí a skvělou zábavu pro všechny věkové kategorie. Kurdefix! To je tak osvěžující a přitom neuvěřitelně nostalgická trefa do modrého! Tvůrci si u pokračování byli očividně ještě jistější v kramflecích a předkládají ve všech ohledech nadupanější střelu, která těží ze silných stránek jedničky a přitom velmi šikovně rozvíjí Sonicův svět do budoucích příběhů. Na rozdíl od jiných pokračování však modrý ježura sebejistě stojí na vlastních nohou a působí uceleně a plnohodnotně. Kromě skvělých nováčků (Tails i Knuckles sympaticky mění dynamiku celého příběhu) si film opět krade pro sebe božský Jim Carrey a jeho Dr. Robotnik, jenž oproti minulé eskapádě nabral na šílenosti, živelnosti a jeho kadence hlášek je naprosto neuvěřitelná a přitom skvostně trefná. Miluju jak kloubí dvojsmysly, slovní hříčky, dospělácké narážky a celkově... miluju Jima za to, jak si to užívá a jak mě vrací do devadesátek. Kdyby ta první hodina nebyla tak nabušená, tak jdu se známkou ještě výš... ale druhá hoďka bohužel ztrácí tah na branku a delší stopáž se přeci jen projevila. Přesto... velice, ale fakt VELICE podařená zábava pro celou rodinu! A těch je jako šafránu! Více: ZDE ()
Víceméně to samé, co jsme dostali od Sonica minule. Za mě ale pořád dobrý. Modrý ježek je sympaťák, jde mu akce i humor, Jim Carrey si to na plátně pořád užívá a nový zloduch Knuckles se taky povedl. Škoda trošku přepálené stopáže, což je vidět hlavně ve třetí čtvrtině, kdy se řeší věci, které se Sonicem a jeho dobrodružstvím mají jen pramálo společného. Ale jinak to příjemně utíká a nudit se nebudou děti, ani dospěláci. ()
Takový ten ideální případ filmu, kdy se báječně bavila obě děcka i fotr, který cení narážky na Borata a vlastně si užije i ten třeskutě jednoduchý model čórovačky všech základních superhrdinských klišé. Jo, na zápletku Sonica 2 by fakt byl ubrousek až zbytečně štědrá plocha, ale nic naplat, Fowler opět vytvořil svižnou a jedlou rodinnou zábavu, která neztrácí dech a dokonce má i něco jako emoce. Při tom počtu kanálních videoherních adaptací si troufám říct, že oba Sonicové jsou asi jediné filmy, které úplně v pohodě obstojí. Na nic si nehrají a jsou stejně bezstarostné jako ta modrá ježatá svině v teniskách. A hlavně: mají Jima Carreyho, jehož výkon to v pohodě utáhne. ()
║Rozpočet $110miliónov║ Tržby USA $190,872,904║ Tržby Celosvetovo $402,656,846▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $3,853,327║ Tržby za predaj DVD v USA $2,473,841║ Úvod ešte fajn, odsýpa, zabáva, ale postupne tu začne vyznievať čoraz viac plocho a na tej slušnej minutáži to poslednú pol hodinu skôr otravuje. Jim Carrey občas fajn, občas prestrelí. Tých otravných miest tu je viac než dosť. /45%/ ()
Photo © Paramount Pictures

- Tomovo vyzvánění, které naruší běh svatebního obřadu, je originální melodií úrovně „Green Hill“ ze hry „Sonic The Hedgehog“. (Ryuuhei)
- Robotnik (Jim Carrey) řekne v úvodní scéně frázi: „Klaatu barada nikto,“ která má svůj původ v kultovním sci-fi filmu Den, kdy se zastavila Země (1951). (Rominator)
- Pří cestování z ostrova, kde našli arci smaragd, letí Sonic a Tails letadlem. Je to odkaz na hru „Sonic 2“, kdy takto začínalo hlavní intro a menu ve hře. (krtek6)
Související novinky

Nový Sonic drtí všechny rekordy
Kdo by to ještě před pár lety řekl, že tím prvním filmem podle videohry, který prolomí ono proslulé prokletí nepovedených, a především neúspěšných herních adaptací na stříbrném plátně, bude až Ježek… (více)