Reklama

Reklama

Helena a její chlapci

(seriál)
  • Francie Hélène et les garçons

Epizody(280)

Obsahy(1)

Helena Girardová začne studovat na univerzitě v Paříži. Na koleji se rychle spřátelí se svými novými spolubydlícími, s Johanou a Katkou. Už v prvním dílu dívky potkají tři mladé hudebníky - Mikuláše, Štěpána a Kristiána zvaného „Kuře“. Brzy po té začne každá z dívek chodit s jedním z chlapců.

Tento francouzský komediální seriál pro mladé se téměř celý odehrává v interiérech. Zvláštností české dabované verze je, že velká většina jmen byla počeštěna – z Nicolase se tak stal Mikuláš a z Etienna Štěpán. Volné pokračování u nás běželo pod názvem "Rozmary lásky". (decouble)

(více)

Recenze uživatele Aquilles k tomuto seriálu (18)

Helena a její chlapci (1992) 

Helena a její chlapci je bezesporu nejznámější z francouzských sitcomů, které se dostaly na české obrazovky. A i když šlo v době vysílání o nezpochybnitelný fenomén, dnes je právě kvůli tomu řazen mezi seriály nejzatracovanější. Je to bohužel škoda, protože rozhodně nešlo jen o vysedávání tří párů v kavárně, jak je dnes série zcela mylně interpretována. Za 280 epizod se před kamerou objevila řada hlavních i vedlejších postav, parta zažila spoustu humorných i dramatických zápletek. Vždy je však v hlavní roli láska a síla přátelství. Párů se v seriálu vystřídalo hned několik a tvůrci si dali pečlivě záležet na tom, aby byl každý jiný. I díky tomu se pak jednotlivé dvojice krásně doplňovaly. Helena s Mikulášem tvořili klasický romantický pár, Johana a Kristián zastávali úlohu humornou, Katka a Štěpán jim byli rozumnou protiváhou. Postupně se pak přidali třeba José a Benedikta (záletník a holka se svatou trpělivostí), Sebastián a Lola (vztah jako na houpačce – mimochodem můj nejoblíbenější pár), Kryštof a Adéla (tak trochu pár z nouze, co na sebe zbyl) a další. Z vedlejších postav je třeba zmínit určitě Natálii, která patří k charakterově nejpropracovanějším postavám, anebo Thomase Favu, který partě několikrát zatopil. Nelze zapomenout ani na naprosto perfektní hudební stránku seriálu. Krásné písničky Héléne Rolles a s nimi spojená instrumentální hudba krásně a výstižně podbarvily nejednu scénu a v uších mi zní vždy ještě dlouho po konci každé epizody. Samozřejmě by se na seriálu daly najít i drobné zápory, jako třeba až přílišná glorifikace Heleny v pozdějších dílech, anebo několik „temnějších“ dílů, které se už výrazně odkláněly od sitcomového žánru. Kvalitu celého seriálu to ale srazit nemůže. ()

Řidičský průkaz (1992) (E12) 

Tahle epizoda se na můj vkus zpočátku docela táhne, protože než z Johany a Kristiána vypadne, co že se vlastně o víkendu odehrálo, uteče skoro polovina stopáže. Navíc název epizody je trochu zavádějící a onen řidičský průkaz hraje spíš druhé housle. Přesto je však tenhle díl plný vtipných momentů a hlášek. Johanino běsnění, útok na bicí, Kristiána i následná sebedestrukce vlastní nohy o bednu pobaví. Vtipná je Mikulášova autoškola přednosti na kruhovém objezdu a následná simulace nočního předjíždění, byť přiznávám, že z jeho vysvětlování jsem musel chvíli přemýšlet, jestli má Francie stejná pravidla silničního provozu jako naše země. Celý díl pak končí v příjemném duchu Kristiánovou (ne)omluvou. Ve výsledku trochu ztřeštěná epizoda, která ale výborně pobaví. ()

Výhodná koupě (1992) (E16) 

Povedená epizoda, která má sice slabší děj, stojí ale výrazně na perfektním konverzačním humoru. Dialogy jsou tu vypilovány k dokonalosti, ať už scénáristy, tak i českými překladateli. Jedna povedená narážka následuje druhou, až k perfektnímu finále. Tuhle epizodu si museli všichni zúčastnění skutečně užít. ()

Fajn kluk (1992) (E27) 

Pořád nějak nemůžu pochopit, co to vlastně přimělo Johanu, aby dala takovému zjevu jako Jean-Francois peníze a začala se s ním dobrovolně bavit. Jako zápletka epizody je to ovšem naprosto bravurní. Johana s Kristiánem se rozhodnou začlenit tohohle vyžírku do party i proti vůli všech ostatních, a tak Jean-Francois přespává nahý u kluků v koupelně, poté v garáži a ještě si udělá z Mikulášova nového pouzdra na kytaru cosi mezi ledničkou a odpadkovým košem. A když už se konečně zdá, že i Johana s Kristiánem prohlédli a odešlou Jeana do patřičných mezí, přivedou místo toho celou jeho partu na původně romantickou večeři. Ve výsledku povedená epizoda s nezapomenutelnou scénou, kdy Katka mlátí Jeana Francoise bagetou. ()

Maškarní bál (1992) (E42) 

Velmi vtipná epizoda, která je doslova plná trefných hlášek. Kluci v tomhle díle navíc ukáží, jak moc jim na holkách záleží, protože potom, co se s nimi rozhádají kvůli kostýmům andělů, nakonec ustoupí a rozhodnou se v kostýmech přeci jen vyrazit. Jenže holky už kostýmy mezitím zničily, a ačkoli Kristián namítá, že "jetej anděl" je originální, nakonec jdou kluci za upíry, a tak na výsledku vydělají všichni. Tedy až na Josého, kterému se vymstí jeho posmívání a je donucen jít za Krále slunce a trne, že ho někdo pozná, což se dle zákonů schválnosti samozřejmě stane:) Naprosto zasloužených pět hvězdiček. Navíc holkám to v jejich kostýmech fakt sekne. ()

Spalničky (1992) (E43) 

Povedená a zábavná epizoda, kterou si pro sebe doslova krade Johana. Po té, co ji Kristián pozve na společný víkend si nejdřív udělá z kavárny přehlídku nově nakoupeného oblečení, pak vyhlásí na koleji souboj beďarům, z nichž se vyklubou spalničky, a nakonec následuje povedený rozhovor s Kristiánem visícím za oknem. Pomalu každá druhá věta, která vypadne Johaně z pusy je perla. Navíc následuje romantický závěr, kdy Johana ani přes spalničky o společný víkend s Kristiánem nepřijde, jen to ale v pondělí odnese právě Kristián. Jediné mínus téhle epizody je, že jsme nemohli vidět, jak strká Johana Kristiána střešním okýnkem do svého kostitřasu :) ()

Zlatý zvukař (1992) (E52) 

Povedený díl, který se točí okolo seznámení s Johnem Wanderem a příprav na nahrávání ve studiu. I když je tahle epizoda dějově trochu chudší a vlastně se toho moc nestane, vynahrazuje to řada vtipných narážek. Pobavilo mě především neustálé pošťuchování mezi Štěpánem a Kristiánem. Povedla se také scéna z tělocvičny, kde Kristián nejprve svědomitě cvičí (ten výraz ve tváři je perfektní), a poté málem zmrzačí Johanu. ()

Dobročinný koncert (1992) (E60) 

Epizoda zaměřující se na Natálii, ačkoli sama Natálie se bohužel objeví pouze v úvodní scéně.  Kvůli finančním problémům otce, který přišel na burze o peníze, musí Natálie opustit fakultu a vrátit se domů na venkov. Parta se rozhodne Natálii pomoci a začnou pro ni plánovat dobročinný koncert. Ve výsledku jde veskrze o pozitivní epizodu. Líbí se mi, jak se všichni spojí, aby Natálii pomohli, ačkoli jim v minulosti nejednou uškodila. Nechybí samozřejmě ani řada vtipných hlášek: "Heleno, ty jsi světýlko inteligence v tomhle pralese zabedněnců." "Podle mě budeme mít tři diváky - Katku, Helenu a Johanu. A možná Benediktu. - Benedikta má sestru, to je pět." ()

Nový život (1992) (E83) 

Další epizoda, která ukazuje, jak rychle se umí Johana pro něco nadchnout. Tentokrát ji uhranuli Ludvík a Antonína, kteří si poblíž fakulty založili obchod a rozjeli sektu Nový život. Epizoda naplno nastíní nebezpečí, s jakým sektářství přichází, přesto je však podána s humorem a nadsázkou - když jde například Johana koupit křišťál, koupí držátka na nože, protože byla nejlevnější. Kristián, který zrovna přešel na makrostravu popřeje klukům k bifteku, aby si užili své mrtvolky. Jasně ale vede Johanina hláška o Kristiánovi, jakožto členovi sekty: "Tak on je seknutej!" ()

Tajemství (1992) (E85) 

Epizoda je rozdělena do dvou rovin. Máme tu vtipnou část, kdy se Johana vzpamatovává z předávkování svým lektvarem. Scénka, kdy si splete Lolu s Kristiánem, a pak především ta, kdy leze na rotoped jako na koně nemají chybu. V té romantičtější polovině epizody se pak prohlubuje vztah mezi Bene a Kristiánem. I když jsem tomuto spojení nikdy moc na chuť nepřišel, musím uznat, že napsané a zahrané je to povedeně a hlavně uvěřitelně. Jedinou výtku bych pak měl ke konci epizody, kdy se Kristián s Bene veřejně sejdou v kavárně, ačkoli se svůj vztah snaží tajit a Bene sama poznamená, že bydlí sama. Kvalitu epizody to však nijak nesráží. Pět hvězdiček. ()

Velká zrzka (1992) (E86) 

Vtipná epizoda, kdy se Kristián díky intrikování (tak trochu v Johanině stylu "musím je dát dohromady") zamotá do vlastních sítí. Ve snaze najít Josému vysněnou dokonalou dívku - zrzku, kvůli které by opustil Benediktu, se Kristiánovi podaří "nenápadně" sbalit Glorii. Jenže ta se zakouká do Kristiána, a aby toho nebylo málo, načapá je spolu Natálie, Johana i Benedikta. Už takhle by to jako povedený díl stačilo, ale závěrečná pointa, kdy se ukáže, že Glorie je Josého sestřenice, je naprosto perfektní. Naprosto mě dostalo také Kristiánovo odborné čistění šály, protože ten výraz, kdy vyjde z koupelny s protrhanou šálou je nenapodobitelný. Zasloužených pět hvězdiček. ()

Na pokraji propasti (1992) (E87) 

Kristián se dál tajně schází s Bene. Když je parta přistihne v kavárně, ještě to svými výmluvami vykryjí, ale později v noci jsou přeci jen přistiženi Helenou, která se vydá do garáže hledat ztracenou kreditku. Vtipných hlášek tu tentokrát není tolik jako v jiných dílech, i když nic netuší Johanna tu i tak několik skvělých průpovídek má. Nejzajímavější na tomhle díle mi ale přijdou pohledy. To jak se Helena tváří na objímání Johany s Kristiánem či něžnosti Bene a Josého. Popřípadě to, jak Benediktě vadí Johanino objímání Kristiána. To vše je naprosto skvěle a věrohodně zahráno.  Nejistá Helena nakonec zajde za rodiči a ti ji poradí, aby do ničeho nezasahovala a případně byla oporou Johaně. Těžko říct, zda je tohle rozhodnutí správné, za sebe bych asi volil jiné, ale budiž. Zajímavé v kontrastu se zbytkem seriálu je, že ačkoli tentokrát Helena rodiče poslechne, v budoucnu už se bude do vztahů v partě (a hlavně těch mezi Kristiánem, Johanou a Lindou) zapojovat mnohem víc - bohužel v neprospěch Johany, kterou zde zatím označuje za nejlepší kamarádku. Ale to už je otázka dalších epizod. A když už jsme u těch pohledů, ty mezi Lolou a Sebastiánem už viditelně začínají naznačovat, že něco bude... Ve výsledku "na první pohled" pět hvězdiček. ()

Báseň (1992) (E112) 

Moc dojemný díl z mého nejoblíbenějšího období seriálu. Právě v téhle epizodě se zrodí písnička Možná v září, za společného přispění Kristiána (text), Mikuláše (melodie) a Heleny (zpěv). Kladem je český překlad písně, moc se mi líbí ale i to, že Sylva Sequensová ve scéně z nahrávacího studia chvílemi český text i krásně procítěně zpívá. Když připočítáme ještě scény, kdy Kristián vypráví Anežce o Johaně, a kdy Mikula, Helena a Kristián poprvé poslouchají společně nahrávku v garáži, nemůže zůstat oko suché. Tenhle díl se prostě stoprocentně povedl. Mimochodem, nechybí ani klasické pošťuchování Kristiána a Josého: "Anežce do očí? Jak to uděláš? Aha, máme lešení." ()

Anežčino tajemství (1992) (E115) 

Bezesporu jedna z nejlepších epizod celého seriálu. Nabízí vtip, romantiku a především návrat všemi milované Johany. Právě tato scéna, kdy Kristián za podkresu písničky Možná v září (dokonce s českým překladem, který potěšil a krásně celou scénu podbarvil) vzpomíná na události posledních dní, zatímco se mu Johana zjeví za zády, je moc krásně zpracovaná. Naprosto neopakovatelná část seriálu, kdy srdce každého fanouška určitě zaplesá. Pamatuju si, že v době premiéry jsem si právě onu scénu pouštěl několikrát dokola a nemohl se jí nabažit. Krásná tečka za celou tou vážnou dějovou linkou točící se kolem drog a Ariely. ()

Jen o lásce (1992) (E120) 

Klidný díl, který jednu dobu působil pro české diváky jako závěr seriálu. A tuhle úlohu splnil dokonale. Zápletka se točí okolo trojúhelníku Anežka-Kanu-Natálie (anebo čtyřúhelníku, započítáme-li i Josého). Johaně vyšly její plány, když se Anežka zakoukala do Kanua. Jenže Kanuovi se mezitím zalíbila Natálie. Nakonec se vše vyřeší i bez Johaniny intervence a Anežka s Natálií si vše v klidu vyříkají. Epizoda pak končí téměř idylicky, když jsou skoro všichni šťastní. Natálie začala poznávat skutečnou lásku a Anežka věří v naději, že ten pravý na ni někde ještě čeká. Co víc si od "posledního" dílu může člověk přát. Závěrem ještě několik skvělých hlášek: "Znáte Natálii, často zaměňuje své kapesníky s kluky." "S naší Natálií? - Nepřeháněj, s tou co bydlí nedaleko našeho pokoje." "To víme Johano, nic tě netíží víc, než život druhých." ()

Štěstí (1992) (E158) 

Povedený díl, který se nese ve znamení pohodové atmosféry. Kristiánova mokrá pomsta klukům, handlování o číslo na Adélu končící vydíráním i závěrečný monokl pro Josého jsou perfektní momenty. Nejvíc mě ale pobavila scéna, kdy holky tahají Lolu z postele, naprosto parádní. Jen scéna se zmrzlinovým pohárem nemá daleko k reklamě na anorexii, vše to ale naštěstí zachraňuje Linda svou poznámkou o tom, že kluci mají rádi plnější postavy. Ve výsledku vtipný díl, kdy José zase jednou oprávněně narazil na boží mlýny. ()

Zpáteční letenka (1992) (E170) 

Ačkoli jde o jeden z pozdějších dílů, působí tu ještě naplno duch starých dobrých časů ze začátku seriálu. Jedna dějová linka se zaměřuje na Josého v pasti. Bene a Adéla se naoko dohodly, že se o něj budou střídat a on neví, jak z toho ven. Vtipná zápletka, až by člověku bylo Josého líto, kdybychom nevěděli, jaký umí být proutník. „Jsou tam dva pokoje. Jeden pro Adélu a druhý pro mě.“ – „A co José?“ – „José bude spát v hale. A navíc ve spacáku, protože nemáme pohovku.“ V druhé dějové lince se vrací Johana a opět vtrhne do garáže jak uragán. „Moje kuře, úplně jsem zapomněla, že jsi tak malý a roztomilý.“ Anebo: „Naučila jsem se střílet z pušky.“ - „Máš tu pušku s sebou?“ Bohužel poslední obraz, v němž si Johana a Kristián vzájemně přiznají nevěru, nám ukáže, že staré časy už jsou nenávratně pryč. ()

Překvapení (1992) (E200) 

Původně se sice zdálo, že hlavní náplní epizody má být Mikulášova oslava narozenin, nakonec si ale celý díl pro sebe ukradla Róza.  Na jednu stranu působí jako neuvěřitelně otravná holka, které se člověk jen tak nezbaví (takže kdo by se divil Olivierovi, že s ní nechce hned chodit), na druhou stranu je ale tak skvěle napsaná a zahraná, že se divák prostě nemůže nudit. Ta holka má na všechno odpověď, a když ji jedněmi dveřmi vyhodíte, můžete si být jistí, že se vrátí druhými. ("Ta kytara má divný zvuk, ne? Trochu jako pohrabáč." / "Nejsem do tebe zamilovaný." - "Fakt ne? A nechceš se se mnou pomilovat jen tak?" - "Ne, Rózo." - "No tohle, to jsi teda první.") V epizodě pak perlí i Lola, když Adéle "přerovná" skříň kvůli své ponožce, anebo když pošle Mikuláše na nádraží, protože letiště se jí zdá daleko. ()

Reklama

Reklama