Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Videa (3)

Trailer

Recenze (125)

LND 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V hlavních rolích osudem zmítaná kartografka Alina Starkov, temný pán Kaspián, Viktor Krum, Kouzelník Pokustón a Peaky Blinders. Na seriálu mě nejvíc zaujala jeho výborná rovnováha, neboť ho lze sledovat jak ze seriózních, tak z komediálních důvodů. Ostatně tohle k žánru asi patří. Příběh je sice místy chaotický, ale za to je originální a po celou dobu jsem byl zvědavý, co bude dál. Jako fantasy od Netflixu je to určitě jedno z těch lepších. PS: Ten „milion Kruge“, to budou asi hodně dobrý prachy. ()

ER 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál je jako by rozkrojený na dvě rozdílné části. Ta horší je děj se světlonoškou, podaný jako pouťová atrakce, navíc nezáživně zahraná. Ta o dost lepší s partou darebáků (vedených Kazem), odkojených podsvětím, kde se soustředila i nejlepší akce, s dobře napasovaným humorem. Pak tu je něco jako romantika, jelen, národy, generálové, palác a s tím spojených scén, které mnohdy působí naroubovaně. Celkově to je mírně nadprůměrná podívaná jen díky skvělé linii s partou desperádů, kteří mají za úkol ukrást cennou věc a po cestě je pár překvapení potká. Navíc herecký ansámbl, ztvárňující podsvětí a týpky, kteří rádi podřezávají hrdla, patří k tomu nejlepšímu, co lze v seriálu vidět. ()

Reklama

Eterninox 

všechny recenze uživatele

Takoví X-Meni v tmavě modrém - jen místo mutantů ve sci-fi verzi moderní Ameriky máte kouzelníky ve fantasy verzi raně moderního Ruska. Příjemně se na to ale kouká (možná tedy až na utahanou linku s druskellem), obsazení je fajn, většina postav zajímavá, a na výpravě i efektech je znát štědrý rozpočet. Rozhodně jeden z lepších "young adult" počinů posledních let. 70% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Knihy Leigh Bardugo jsou skvělé young adult čtivo, které nemůže urazit ani nečtenáře toho žánru, a seriál je na tom úplně stejně. Dokonce bych řekl, že si mě od Zaklínače žádné fantasy tak snadno nezískalo. Perfektní casting každé postavy, bohatá výprava, skvělé prostředí fantasy-pseudo-carského Ruska, zajímavě se proplétající příběh, napětí, akce, emoce i nadsázka vždy v pravý okamžik... A na závěr otevřená vrata vedoucí ke druhé řadě, která doufám bude ()

Falconica 

všechny recenze uživatele

neni to perfektní, ale je to dost dobrý na to, abych to za odměnu za perfektní ukázku práce s reprezentací, která nevzbuzuje dojem vynucenosti nebo neupřímnosti a nikoho rozumnýho neruší, dávám maximum. Stereotypy si to sice neodpouští, ale fantasy bez stereotypů je asi jako otakárků ovocných na průměrný český louce. Bavil mě mírný steampunk náboj. Herci dávaj dobrý výkony a postavy se nechovaj nelogicky. Což mi poslední dobou přijde jako velmi výjimečnej úkaz. ()

Galerie (591)

Zajímavosti (25)

  • Scéna, kdy generál Kirigan (Ben Barnes) přiběhne k Alině (Jessie Mei Li), aby jí dal ještě jednu pusu, původně ve scénáři nebyla. Ben závěr scény zaimprovizoval. (psychoJoa)
  • Během volného času, který spolu herci trávili, požadovali všichni po Kitu Youngovi (Jasper), aby předváděl triky s pistolemi. Během natáčení se v tom natolik zdokonalil, že jeho práci se zbraněmi obdivoval celý štáb. (Hanna)
  • V knižní předloze se děj z duologie „Šest vran“ odehrává dva roky po ukončení událostí v trilogii „Světlo a stíny“. Aby se však tyto dvě dějové linky mohly v seriálu protnout, vymyslela Leigh Bardugo (autorka knih) a Eric Heisserer (scenárista) nový děj pro postavy ze série „Šest vran“ (Kaz, Jasper, Inej). Jejich dějová linka v 1. sérii seriálu tedy předchází událostem z knihy „Šest vran“. (Hanna)

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama