Reklama

Reklama

Epizody(6)

10. srpna 2017 nastoupila mladá švédská novinářka Kim Wallová na palubu soukromé ponorky Nautilus vynálezce Petera Madsena, aby s ním udělala rozhovor. Když se ponorka následujícího dne nevrátila do kodaňského přístavu, byla prohlášena za nezvěstnou. Nautilus se na moři potopil, Peter Madsen byl vytažen z vody záchranáři a následně zadržen policií... Mrazivě autentická studie vyšetřování událostí na palubě ponorky z 10. na 11. srpna 2017 je nahlížena striktně skrze práci policejního oddělení vražd, námořnictva a dalších oddělení. Soustředěný, odhodlaný a nervy drásající boj za nalezení odpovědí v případu, který otřásl Skandinávií i zahraničními médii, přibližuje Tobias Lindholm především perspektivou postavy hlavního vyšetřovatele Jense Mollera. V hlavních rolích se představí přední severské hvězdy – Soren Malling, Pilou Asbaek či Pernilla Augustová. Pro Tobiase Lindholma je Případ: ponorka prvním seriálovým projektem v pozici showrunnera. Jako scénárista spolupracoval s Thomasem Vinterbergem na snímcích Hon či Chlast, v české distribuci silně zarezonoval i jeho celovečerní snímek Boj. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

ti88na 

všechny recenze uživatele

Podcast Kriminálne spisy spracoval tento prípad oveľa pútavejšie a záživnejšie, než táto šesťdielna dánska séria. Chápem, že verné zobrazenie mravenčej a náročnej práce vyšetrovacieho tými je verným zobrazením, ale predsa len tento až príliš dokumentaristický štýl rozprávania, ma ako diváka takmer unudil k smrti. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Řemeslně bezchybně natočej seriál o vyšetřování kodaňské policie, kterej rozhodně nedoporučuju netrpělivejm divákům. Jsou to tři roky, co se tahle brutální vražda švédské novinářky dánským vynálezcem opravdu stala a je zvláštností, že pachatel není v žádném díle ani ukázán, ani zmíněn jménem. Jméno režiséra mluví samo za sebe a jeho rozhodnutí, natočit tenhle příběh jako houževnatej vyšetřovací proces mě osobně hodně bavil. Dánové prostě neskutečně umí a nebýt pomalejšího tempa, nemám co vytknout. Skoro za pět, 85% ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ne snad že bych tenhle případ vyloženě sledoval,nicméně věděl sem o něm tak akorát tolik abych se na tuhle sérii dost těšil a sem rád,že nezklamala.Velký palec nahoru pro tvůrce za to,jakou cestou se rozhodli vydat a že díky tomu celý případ sledujeme mravenčí a mnohdy frustrující práci vyšetřovatelů a potápěčů a naopak pachatel nedostává prakticky vůbec žádný prostor. Nejen že ho v téhle sérii vůbec neuvidíme,ale dokonce tu nepadne ani jeho jméno (nebo sem ho možná nezaznamenal) a to jsem ještě u žádné podobně detektivky (tím spíš podle skutečnosti) neviděl.Jeho "zneviditelnění" je neotřelý,funkční a osvěžující nápad,Jediné co mi v téhle minisérii nesedělo byla rodinná linka vrchního vyšetřovatele,která sice mohla být pravdivá,každopádně pro tenhle "příběh" zbytečná...80% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výsledek této dánsko-švédské kolaborace mě překvapil a svým způsobem i ohromil. Asi se nespletu, když napíšu, že je to poprvé, co jsem viděl seriál pojednávající o vraždě, přičemž jsem za celých šest epizod neviděl vraha ani tělo jeho oběti. Seveřané se mě tentokrát navzdory zažitým zvyklostem nesnažili šokovat / znechutit / nadchnout (každý ať si vybere termín vyhovující jeho / její povaze) stavem tělesných pozůstatků oběti, nedopřáli sprostému podezřelému / sprostému pachateli ani špetku pozornosti tím, že ho okázale ignorovali při psaní scénáře, a místo toho se zaměřili na pozůstalé a na všechny, kteří se svým úsilím zasadili za vyřešení případu. Chápu, že někoho mohl odradit nedostatek práce v terénu a nepříliš čilé tempo příběhu, ale já jsem byl spokojen a musím tvůrcům ještě jednou vyslovit obdiv za jejich netradiční přístup k oběti i pozůstalým. / Poučení: Nikdy nenastupuj k cizímu člověku do auta ani ponorky. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velmi civilní a uměřené. Seriál, který nikam nespěchá a soustředí se na práci vyšetřovatelského týmu. Pachatel zločinu, který chtěl svým činem demonstrovat svoji moc i nepostižitelnost, a zajistit si tak pozornost médií, zůstává trvale nepřítomen. Největší prostor má sice šéf oddělení vražd Jens, ale autor scénáře a režisér v jedné osobě, Tobias Lindholm, se věnuje celému týmu a hlavní slovo v jeho projektu, dá-li se to tak vyjádřit, má propracovaný, dobře fungující a financemi skvěle promazaný systém. Zločince neporazil geniální detektiv, ale mašinérie, která byla ochotná a schopná nekonečné měsíce systematicky prohledávat rozsáhlé prostory mořského dna a zapojit do pátrání špičkové vědce z řady oborů. Tady je namístě srovnání s českými Devadesátkami, kde parta pražských kriminalistů je nucena neustále improvizovat a spoléhat na štěstí. Improvizace v dánské sérii nemá místo. Tam kraluje metodičnost a houževnatost. Rád bych Ponorce nadělil vyšší hodnocení, je tu nicméně jedno velké ale. Lindholm nikam nespěchá a dlouhých záběrů, odmlk a pauz, které mají zvěstovat, že hrdinové přemýšlí nebo že se vyšetřování ocitlo na mrtvém bodě, si užijete, až vás to místy bude mrzet. A to píšu jako divák, který obvykle s pomalým tempem nemívá problém. Každopádně Lindholmův kousek představuje protiváhu na efekt vystavěným dynamickým kriminálním sériím a s tím je nutné počítat. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (5)

  • Seriál vznikal za úzké spolupráce se skutečným Jensem Møllerem i rodiči zavražděné novinářky. Filmaři se tak snažili zachytit danou tragédii co nejvěrněji. (Duoscop)
  • O afére bol natočený 90-minútový dokument, ktorý však Netflix následne nezverejnil pre nezhody v zmluvných právach. (Arsenal83)
  • Interiérové ​​scény z policajnej stanice sa natáčali na chodbách dánskej televízie TV-Byen. (Arsenal83)

Reklama

Reklama