Reklama

Reklama

Služka

(seriál)
Trailer 1
USA, 2021, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Matka samoživitelka zápasí s chudobou, vidinou ztráty střechy nad hlavou a byrokracií. Aby se uživila, začne pracovat jako uklízečka. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (119)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Presne ako jeho otec. Vták, čo nikdy nelietal.“ Sean je problematický partner a tak od neho Alex uteká. V celej sérii sa rieši ich vzťah a snaha Alex nájsť samu seba a osamostatniť sa. Ak to mala byť dráma, presvedčila ma len piata, pre mňa najlepšia časť - „Zlodej“. Ak to mala byť komédia, okrem excentrickej mamy - Pauly (v podaní Andie MacDowell), som tam nič komediálne nenašla. Seriál považujem za dobrý vtedy, ak sa neviem dočkať ďalšej časti. V tomto prípade ma idea minula a seriál som viac-menej pretrpela. (Patrím k tým, ktorí ak niečo rozpozerajú, vydržia do konca, dúfajúc, že vo filme predsa len niečo, čo malo osloviť, objavia). Bohužiaľ, v tomto prípade sa tak nestalo a myšlienka matky, ktorá má vo vrecku 6 dolárov na benzín a nič viac, ma nebavila. Navyše, robí presne tie nezmyselné rozhodnutia, aby svoj osud spečatila. (nechať auto odstavené na štvorprúdovke, dieťa s nesprávnymi ľuďmi, nepodarená narodeninová párty, aj neuveriteľný a nevyvážený vzťah s milionárkou Reginou). Problém nájsť si  postavu, ktorá by vám bola sympatická. Vlastne najlepšie z celej série bolo trojročné dieťa, Maddy, fascinuje ma, ako režiséri dokážu spracovať detského predstaviteľa tak, aby vyznel vierohodne. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Význam série je převážně edukační, pojednává o tom, jak různou formu může mít domácí násilí. A ano, opravdu nemusí mít jen podobu fyzických surovostí. Hlavní hrdinku přítel odstřihne od přátel, telefonu, peněz, auta - takže ji vlastně drží ve vězení. Dále se dozvíme, jak funguje sociální systém (nic moc, ale asi lepší než u nás), trochu statistiky o týraných ženách a především, že pomůžou jen ženy a především, že si musíš pomoct ty sama. Muži zde jsou téměř všichni pachatelé nebo spolupachatelé násilí (snad s výjimkou vrátného v azylovém domě, ale ten nemá mluvenou roli). I muž, který se chvílemi jeví jako princ z pohádky (zde doslovně: kovboj), ukáže, že taky chce jen něco za něco. Pouze ženy pomáhají nezištně. ….  Hlavní hrdinka se pachtí jako Popelka na úklid v luxusních cizích domech, zatímco úzkostlivě sleduje, jak jí těch pár dolarů, co má na účtu, skáče do červených čísel (graficky znázorněno na obrazovce). Každý nadějný počin téměř vzápětí zkazí a zničí její daremný /ex/přítel. Aby nakonec vše skončilo … tak, jak je záměrem této série. Totiž povzbudit týrané ženy k sebevědomí a samostatnosti. ….  Nic proti takto pojatému filmovému dílu, film může i vychovávat a povzbuzovat, ale z filmařského hlediska je to průměr. Mizérie hlavní hrdinky se násobně stupňuje, situace se stále opakují, ona odhodlaně trpí. Jedinou výraznou postavou je zde Andie MacDowellová coby mešuge matka, většinou na zabití. SHRNUTÍ: Týrání je hnusný, odporný čin a může se projevovat různě. To, že nenosíš modřiny na těle, ještě neznamená, že je nemáš v duši. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě v prvním díle možná až nasílu prvoplánovitá snaha o vykreslení zoufalosti hlavní postavy, které se během jednoho dne nepodaří doslova desítka věcí. Nevím nevím, jestli je tohle ta správná forma podání a jestli bude seriál mít co nabídnout po obsahové stránce v dalších dílech… Po 2. díle přestávám sledovat, jelikož si myslím, že seriál nic kloudného nenabídne. Bez hodnocení. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Seriál, který i když neukazuje mnoho dobrého na vše kouká s určitým nadhledem. Začíná to útěkem mladé matky s dcerou od partnera alkoholika a její cesty za práci, bydlení i souboj o dceru. A co se může pokazit to se pokazí a každá světla chvilka je vykoupena dalším průserem. Problém je v tom, že celý seriál se podobně jako hlavní hrdinka, točí v kruhu a diváka po čase začne unavovat sledování stejného kolotoče. Ale minimálně kvůli skvělým hercům stojí seriál za vidění, jen by stačilo kolem 5 dílů, do kterých by se vešlo vše podstatné. ()

Mikarda 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké výkony a úctyhodná snaha dostat různé formy domácího násilí do povědomí. Bohužel jsem se místy nudila a ten věčný kolotoč malých úspěchů záhy vykoupených nějakým průšvihem mě přestal bavit. Sérii by se hodilo zkrácení a na druhou stranu škoda, že nám úplně zapadla Danielle. Všehovšudy se z toho stala průměrná záležitost s promarněným potenciálem. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (7)

  • Minisérie je natočena podle knihy „Maid: Hard Work, Low Pay and Mother's Will to Survive“ od Stephanie Land. Kniha se umístila na třetí příčce bestsellerů podle The New York Times. (Axarus)
  • Když Alex (Margaret Qualley) měla čelit nějaké těžké situaci (úklid domu, problémy s matkou), vždy si splétala vlasy. Zatímco v momentech, kdy si připadala sebevědomá a klidná, si vlasy nechávala rozpuštěné. (Polik_)

Reklama

Reklama