Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologické drama, líčící osudy dvacetiletého matematického génia, ale zároveň i hospodského flákače Willa Huntinga. Ten pochází z nuzných poměrů a svůj život strávil převážně v sirotčincích. Mladíkovy neuvěřitelné početní vlohy vyjdou najevo, když jako uklízeč na bostonské univerzizě náhodně vyřeší složitý matematický příklad, který zůstal na tabuli. Citově vyprahlý a zablokovaný Will ovšem odmítá využít svého obrovského talentu a změnit svůj život. Nakonec se však podvolí tlaku okolí. Příběh je koncipován jako střet několika silných osobností a charakterů. Přesvědčivě je ztvárněno jak prostředí a atmosféra jižního Bostonu, tak "akademická půda". (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (997)

Oyer 

všechny recenze uživatele

Ano, rychlý to happyend ! No, protože komentářů k filmu je tu poměrně dost, vezmu to trochu jinak, ze života: Na světě je celá řada ztracených telantů. Netuším do jaké míry srovnatelných s tímto, každopadně vezměme v úvahu třeba sport. Ať už za svou praxi trenérskou, učitelskou, či osobní závodní (atletika) jsem měl možnost se setkat s několika mladými, nadějnými sportovci či sportovkyněmi. Již ve svých 13 - 15 letech dokázali něco, co málokdo. Jeden měl druhý nejlepší čas v běhu na 1500m v žácích v historických tabulkách ČR. V 16 letech se z něj stal prvotřídní ožrala, feťak, dneska možná sedí. Další dokázala v 14 letech zaběhnout střední traťě tak rychle a hodit míčkem tak daleko, že se dokázala dostat do nominace nejlepších v ČR. Mimo jiné to byla holka s nádherným úsměvem, slušná, příjemná, inteligentní. V 16 letech se pokusila otrávit se alkoholem. Dnes je z ní rovněž prvotřídní feťačka. A mohl bych jmenovat další. Podobné psychologické tlaky trenérů, kteří doslova a do písmene hltaly jejich výkony nebazíraly. Drtivá většina všech těchto ztracených talentů nakonec dopadla tvrdě na čumák, a už se nikdy nezvedla. I tady se dá mluvit o obrovském talentu, který byl dán těmto nadějím "zhůry", zatímco jiní na svých výkonech poctivě dřou den co den... Ať už je to jakkoliv, já mám tento snímek spojen s právě takovýmito asociacemi. Přestože má jít tento film do hloubky naší duše, mě neoslovil ani jeho děj a ani herecký výkony. ()

Mikeel 

všechny recenze uživatele

Film o hledání sama sebe a smyslu života, s naprosto úžasným a silným scénářem, při jehož některých pasážích mrazí. Tenhle film mi "připomněl" proč je Damon můj oblíbený herec. A že je ještě (s Affleckem) i nadaný scénarista mě velmi mile překvapilo. Good Will Hunting je inteligentní a přirozený a rozhodně má čím oslovit. ()

lareinna 

všechny recenze uživatele

Všetko podstatné tu už bolo povedané, takže doplním len, že toto je film, ktorý si právom zaslúži mať stále miesto v hlave a v srdci diváka. Všetci čo na tom pracovali si zaslúžia obdiv a rešpekt. ()

patrik221 

všechny recenze uživatele

Scenáristická perla ktorá nikdy nesklame a ponúkne vám skvelú atmosféru, plejádu hereckých výkonov (na čele s Damonom a Wiliamsom, ktorýćh spoločné scény sú uchvatne...), slušný soundtrack a hlavne velmi inšpiratívnu myšlienku o ceste zvanej život. Jednoducho perfektný film ku ktorému sa rád vraciam :) ()

Kusik 

všechny recenze uživatele

Nemůžu uvěřit, že Damon a Affleck dokázali napsat tak úžasný scénář. Herci odvedli skvělou práci, ale ani nic jiného jsem nečekal. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Predovšetkým je obdivuhodné, že dvojka Damon+Affleck dokázali napísať tak vyspelý a precítený scenár s psychologickou hĺbkou v takom veku. Affleck možno mohol dostať trocha väčší priestor, no trio Damon, Williams a Skarsgård utiahli svoje herecké výkony s takým prehľadom, že nikoho viac ani nepotrebovali. Priestor na zamyslenie je dosť veľký a film plynie v príjemnej rovine, no záver som čakal o kus pesimistickejší. Celkové dojmy však veľmi pozitívne. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Hezký film, se kterým mám ale poměrně podstatný problém. A to ten, že mi Will jako postava absolutně nic neříká. Vůbec tím nechci shazovat výkon Matta Damona, ale jeho geniální flákač mi k srdci prostě nepřirostl. Jinak ale nemohu vytknout vlastně nic - herecky i scenáristicky to funguje (především Robin Williams je jako terapeut vynikající), film takřka nemá hluchá místa, navíc nabízí i povedený závěr. Čekal jsem ale přece jen o něco víc. ()

Sochorisko 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem si zoufal, že jsem dlouho neviděl film, kterému bych s klidným srdcem dal 5 hvězdiček a neměl pocit, že něco chybí, tak je to tenhle.. ! Místy dojemné pasáže, "bouřlivé" pasáže.. Řekněte mi prosím někdo, co tomu filmu chybí!!? Ani pointu či dokončení dějových linek je perfektně doladěné.. Všechno navazuje a, a, a... ! Robine Williamsi, za tenhle film na tebe budou nejenom diváci z česka vzpomínat.. ! ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Solidní film,který rozhodně neurazí,ale u mě není v top 100. I když výkony Matta Damona a Robina Williamse jsou vynikající....80% ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Za to čo dali dokopy vtedy 2 mladé uchá by sa nemusel hanbiť skúsený scenárista. Určite by som nebol jediný kto by chcel mať sedenia s niekým ako bol Sean v podaní Robina. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Výborný film s velmi dobrými momenty, s velmi dobrými hereckými výkony. Jen se trochu přikláním ke konspirační teorii, že tenhle scénář Matt Damon s Benem Affleckem při svém mládí nikdy nemohli napsat. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich obrovských filmových restov, ktoré sa mi konečne podarilo dohnať. A musím skonštatovať, že som prichádzal o veľmi kvalitnú filmárčinu. Hoci samotná pointa snímky nie je nijak obzvlášť prelomová či originálna (ide v zásade o klasický "doják"), i tak to obsahuje akýsi punc jedinečnosti, ktorým je to skrz-naskrz nabité. Veľmi príjemná a sympatická záležitosť, ktorá vie ulahodiť a kde všetky zložky dokázali zafungovať na výbornú, čoho výsledkom je unikátny súlad a pozitívny náboj, ktorý z toho celého vyžaruje. Obrovské plus taktiež za herecké obsadenie, ktorému vskutku nie je čo vytknúť - Damon, Skarsgård, Williams, bratia Affleckovci i Minnie Driver, všetkým ich postavy sadli vyložene perfektne. Vo výsledku azda ani nie je moc čo vytknúť, krásna (svojim spôsobom) rozprávka, ktorá vskutku má potenciál zlepšiť náladu a zanechať v človeku veľmi dobré pocity - a ktorú si akiste ešte v budúcnu veľmi rád zopakujem. A klobúk dole, že Matt s Benom v tak mladom veku "zmákli" takýto scenár. 95% ()

Henry007 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli jsem už tak cynický, nebo jsem Huntinga holt viděl příliš pozdě a měl od něj příliš velká očekávání, ale ten faktor X, který by snímek řadil mezi nelepší v historii, jsem nezaznamenal. Všechno to bylo "hezké", "lidské", "feel-good" a skončilo to bez toho, aby mě to více emocionálně vtáhlo, či dokonce semlelo. A to mi na tak oslavované drama přijde málo. Ale na příjemně strávený karanténní podvečer více než dostačující. ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Inu, dá se takto dokonalý film nějak recenzovat? Je to těžké. Podívejte se sami. Já se během filmu třikrát rozbrečel. Protože toto se děje. Protože toto jsou lidské příběhy, které se musí dít. Empatie na světě ještě přeci jen existuje. A to je dobře. Ale v dnešní době bohužel začíná vlivem společnosti postupně odumírat. Tady je ale ještě svět poměrně v pořádku. Úžasné herecké výkony všech zúčastněných a nádherná finální pointa. :) Omluvte mě, nyní, drazí kolegové recenzenti, jdu si povykládat s jednou dámou :) Jo a lidi. Je nás tu pomalu 8 miliard. Kdo to ještě zvládne, zkusete ještě pociťovat emoce. Nejsou k zahození. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Scén, v nichž Will předvede svoji genialitu a přehled, je tu mnoho. Za to taková, která by právě ten přehled řekněme ospravedlnila, úplně chybí. Scény s partou jsou sice fajn, ale pohled na Willa je díky nim příliš jednostranný, vůbec když tu jednostrannost on sám ještě nějakou dobu podporuje. Tak alespoň že práce Seana působí díky tomu ještě náročněji, i když Robin Williams by při svém výkonu napravil snad každého. Z dialogů jsou právě ty mezi jeho postavou a Willem nejsilnější. Ale on stačí i monolog, nejlépe ten na lavičce. 75% ()

Suchinnen 

všechny recenze uživatele

Původně čtyři, po druhém shlédnutí pět. Skvělý, civilní Robin Williams, neméně skvělí mladí herci a hlavně výborná režie Van Santa, kterému se podařilo převézt na plátno vše co do toho skvělého scénáře ti dva ušáci vměstnali. ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama