Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (495)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Původní Dívka na koštěti je satirickou moderní pohádkou, pracující s motivy mladé lásky, situačního humoru a tehdy velice oblíbeného střetu nadpřirozena a současnosti. Herecky dominuje generace Menšíků a Bláhů, z mladých se později vyčlenil jen ten Jan Hrušínský. Petra Černocká nepřekročila Saxanin stín, Kraus svoji tehdejší škatulku vyměnil za tu současnou, Zavřel zapadl mezi epizodkáře a po Hejném další stopy ve filmu (vzhledem k jeho emigraci) nenalézáme. Dnes navazuje dvojka pod názvem Saxána a Lexikon kouzel s novými postavami a zásadní změnou, která činí Saxánu filmem nikoli pro náctileté, ale pro děti. Škoda, že v té dvojce už nenalézáme podobný poklad, jako je zdejší epilogující Meda Valentová. Půvabné úvodní titulky Adolfa Borna nahradily moderní triky, což je ale zase na druhou stranu po 40 letech přirozeným jevem. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádková komedie. Ač Petra Černocká není nějaká super herečka, role mladé čarodějky, která utekla do světa lidí, jí opravdu sedla. Ano, i já oceňuji hezké triky (hlavně ta hlava Jana Hrušínského na stolku, btw ten se mi zdá jako hodně slabý článek jinak dobře šlapajícího filmu). Navíc je tu vyšinutá Helena Růžičková, 4-ruký ředitel Josef Bláha, a další kvalitní herci (hlavně super spratek Jan Kraus). 4*, jiné hodnocení mě nenapadá. ()

Reklama

Marsik 

všechny recenze uživatele

NOVA - Koukám, že TV Nova opět rozjíždí každou neděli české komediální klasiky. Minulý týden to byl Vrchní, prchni a dneska Saxana. Tenhle film taky rozhodně můžu. Ani prsty na rukou by mi nestačily, abych se dopočítal, kolikrát jsem tuhle moc příjemnou pohádku viděl. "Saxáno, v knihách vázaných kůží..." - song, který vás hned na úvod nabudí a až do závěrečné verze téhle písničky zaručeně vydržíte. Na tu dobu ty efekty byly výborné a máte zde možnost vidět spoustu známých herců. Bohužel velké množství je jich po smrti. Nicméně tahle komedie je nesmrtelná, já osobně zasednu vždy, když jí vysílají a vážím si jí jako jednoho z mých TOP českých filmů. Procenta hovoří za vše. 95% // (2.11.2015) NOVA CINEMA HD (4:3) - Již několikáté promítání a opět mě to potěšilo a pobavilo. K tomu není co dodat, prostě legendární pohádka. 95% ()

tron 

všechny recenze uživatele

“Proč ti vadí, že tvuj otec je králik? Múj je netopýr. Na to si zvykneš.“ Skvelé, akurát mladíci, ktorí chcú neustále zneužiť čary, idú na nervy. No nejakú zápletku to zrejme mať muselo. Alebo nie? Naozaj by absencia výraznejšej zápletky v ani nie osemdesiatminútovom filme prekážala? Mne nie. Ozdobou sú herecké výkony verného školníka Vladimíra Menšíka a z reťaze odtrhnutej Heleny Ružičkovej ako pacientky psychiatrického oddelenia. Už ústredná pesnička je geniálna, duo Vorlíček/Macourek vyrobilo báječne magickú atmosféru. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (70)

  • Když se strhne bitka v Honzově (Jan Hrušínský) bytě, má Honza v jeden moment navrch a kroutí za zády ruku Rouskovi (Jan Kraus), který leží na spolužákovi Adámkovi (Vlastimil Zavřel). Po prostřihu, kde rvačku sleduje Saxana (Petra Černocká) z balkonu, se pozice kluků najednou prohodí a Honza kroutí ruku Adámkovi, který leží na Rouskovi. (Honzyg)
  • Na začátku, ve scéně zkoušení, se dozvíme, že „rebeke plex“ je kouzlo pro vrácení do původního stavu. Pro tento účel ho pak Saxana (Petra Černocká) použije třeba i při vrácení podoby zřízencům nemocnice proměněným v krávy. Proto nedává smysl, když tou samou formulkou přičaruje hlodáky učitelce Peškové (Jana Drbohlavová). Zároveň ke konci používá pro vrácení podoby další dvě kouzla („vexopuro noblety hemenex“ a „zarache beteme valoketax“). (jlumos)
  • Zajímavé je, jak vzniklo jméno hlavní hrdinky: „Jelikož to měl být film pro teenagery, chtěl jsem do toho jména nějak včlenit slovo sex. Vyslovit je ale ve společnosti bylo v té době skoro nemyslitelné. Přesto jsem ale chtěl písmena ze slova sex nějakým způsobem využít, všelijak jsem je přeskupoval, až vznikla Saxana, kde jsou sice jen dvě písmena z toho původního slova, ale myslím si, že zní docela dobře. Když jsem výsledek svého snažení sdělil tenkrát Macourkovi, byl nadšen a řekl jen: 'To je ono',“ vzpomínal Václav Vorlíček v roce 2007 v rozhovoru uvedeném na webových stránkách představitelky Saxany Petry Černocké. (rakovnik)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama