Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (68)

Ať žijí duchové! (1977)

  • Podrobnější popis trikové sekvence, v níž se „setkávají“ trpaslíci a představitelé dětských rolí, přinesl časopis "ABC mladých techniků a přírodovědců" ve 21. čísle 21. ročníku, vydaném 15. července 1977, tedy zhruba čtvrt roku před premiérou. Do dvoustránkové reportáže vysvětlující i jiné triky (Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách – 1974, Dívka na koštěti – 1971, Princ Bajaja – 1971) byly zařazeny i čtyři snímky z filmu Ať žijí duchové! a podobenka kameramana Vladimíra Novotného. Článek nesl název "O dívce na koštěti, draku, trpaslících a filmovém triku". (Robbi)

Saxána a Lexikon kouzel (2011)

  • „My jsme s Macourkem nezamýšleli film, který měl divácký úspěch, prodlužovat nebo v něm pokračovat. Prostě se objevil někdo, kdo se na nás obrátil, jestli bychom nevytvořili pokračování Saxány. My jsme pak po debatách s Macourkem ten nápad akceptovali. Celkem nebylo nesnadné si představit, že se o 20 let později ve světě lidí Saxána nejen provdala, ale pořídila si i dcerušku. Když už z toho byla trojčlenná rodina, tedy Jan Hrušínský, Petra Černocká a devítiletá holčička (Helena Nováčková), nastínili jsme scénář, který šel přibližně ve stopách původního filmu (Dívka na koštěti, 1971). Došlo tam k malé změně, že jsme rodinu ještě rozšířili o strýce (Petr Nárožný) a tetu (Jiřina Bohdalová). Strýc je velice důstojný pán, předseda soudu, a teta je trochu střelená paní, která si hraje na spisovatelku a obtěžuje vydavatele touhou po vydání knížek, které se nazývají Králíček Fňukálek a Zajíček Hopsálek. Samozřejmě jsme měli určitou jistotu, že přibude ten nereálný svět, pohádkový, kde budeme opět těžit z jeho humoru,“ uvedl režisér a scenárista filmu Václav Vorlíček. (SONY_)

Petra Černocká

  • Rozbehnutú kariéru slávnej Saxany, pribrzdila tragédia. Krátko po natočení filmu Dívka na koštěti (1971) prišla o malého Péťu, ktorého mala pôvodne odrodiť v pražskej Štvanici, lenže počas termínu jej pôrodu sa tam maľovalo, a tak sa musela aj s ďalšími mamičkami presunúť do inej nemocnice. Tam ale lekári nestíhali a nešťastie bolo na svete. "Môj syn zomrel pre zlú technológiu pôrodu. Nemal žiadnu vrodenú vadu, bol zdravý," potvrdila po rokoch mlčania sama Petra. (WalterIK7)

Saxána a Lexikon kouzel (2011)

  • Režisér Vorlíček psal původní scénář pro pokračování filmu Dívka na koštěti (1971) již na začátku 90. let spolu se scenáristou Milošem Macourkem, jenže projekt nebyl dotažen do konce. Po letech tak vzniká verze nová, na níž má podíl Vlastimil Mistrík ze společnosti DesignBros, která snímek produkuje. (hippyman)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama