Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

genetique 

všechny recenze uživatele

Nevšedne originálny scenár nevyužíva naplno svoj potenciál. No aj tak to stačí, aby boli bránice divákov v neustálom namáhaní, zámena osôb je vygradovaná v nevídaných scénkach s komicky totálne premyslenými postavami, ktoré by zatienili aj podobné známe klasiky (Eddie Murphy - jasný príklad) spoza Veľkej mláky. Navyše nápady, nad ktorými by normálne stál rozum tu nadobúdajú úplne iný, nenormálne bláznivý nádych. 85%. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

A safra, to musel bejt silnej matroš, na kterým tvůrci ujížděli při psaní scénáře. To byla nějaká Lehká Srandovní Droga nebo Esence Vtipné Kaše. Janžurová zúročila svůj komediální vklad a její triple byl parádní, na Olinku se moc pěkně kouká, i když s tím jejím herectvím si nejsem tak úplně jist. Klobouk dolů před vycizelovaným scénářem a faktem, že filmaři museli z vietnamské tržnice objednat neskutečné množství cetek = rekvizit (prsty, ruce, hadičky, nohy atd. atd.). Jediné, co nechci slyšet při předehře od ženy je: "Zavři oči, brouku!" :-) ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale s humorem v tomto filmu jsem se nedokázal absolutně ztotožnit. Sice je stejně ztřeštěný a originální jako další nezapomenutelné komedie 70. let, ale zde ta ztřeštěnost hraničí s velkým kýčem. Na trio Sovák, Filipovský, Menšík jsem se těši jako vždy opravdu hodně, ovšem pod Vorlíčkovým vedením na mě celý příběh působil tak nějak mdle, nesmyslně a hlavně nezábavně. Zítra vstanu a opařím se čajem se mi líbilo mnohem, ale mnohem více.. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pro mne absolutní vrchol české komedie! - Zruším armádu, vy ohrožujete lidi! A co teprve kdyby byla válka! Líbání máme za sebou, teď přijde potřásání....Abych z vás neudělal nezaměstnaného, vždyť bude přežvykovat, vy somnambule! - Možná to dnes nezní úplně vtipně, ale za minulého režimu to sedlo... a pak ta geniální škatulata s mozky, úžasně vymyšlené useknutí hlavy - ovšem s opačným efektem, než bylo zamýšleno, zesměšnění armády....hotová smršť nápadů. Co říci závěrem? - Zavři voči, brouku, a ani kapka krve ať nepřijde...nazdar! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pane, vy jste vdova! je jednou z těch komedií, na jejichž reprízy jsem se v době, kdy mi televizor zprostředkovával pouze čtyři programy (ČsT 1, 2 a TVP 1, 2), vždycky těšil. Dnes jsem se po letech podíval na film znovu a zjistil jsem, že na mě jeho humor stále spolehlivě funguje. Vědecký pokrok byl obrovský, děj byl dostatečně ujetý a všechno ještě vylepšoval Jiří Sovák svými hláškami, jejichž humor byl tak suchý, až se od nich prášilo. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Ako priznal Václav Vorlíček v knihe spisovateľa Petra Macka "Pane, vy ste režisér!", pôvodne autori zvažovali obsadenie Jiřiny Bohdalovej. „Lenže keď sa začalo pripravovať natáčanie, práve mala problémy kvôli filmu Ucho a dostala zákaz,“ povedal. (Raccoon.city)
  • Rozhodnutí zrušit ve filmu armádu bylo dle vyjádření režiséra Václava Vorlíčka protestem proti okupaci v roce 1968. Z filmu také nakonec vypadla politicky "nevhodná" scéna, v níž při tenisu debatuje Evelyna Kelettiová (Iva Janžurová) s Rosebudem IV. (Jiří Sovák) právě o důležitosti armády. (rakovnik)
  • Modrá krv, ktorá vyteká z odseknutej ruky kráľa Oskara XV. (František Filipovský), bola obyčajná modrá tekutina, ktorú pumpovali zamaskovanou hadičkou. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama