Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

VOD (1)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Zajímavosti (46)

  • Na filmu spolupracoval legendární filmový a televizní pyrotechnik Jiří Berger. Kromě jiných scén měl rozstřelit Ivě Janžurové (Evelyna) na hlavě diadém. Režisér mu volal dva dny předem a říkal, že si má vzít něco na střílení, protože Iva nechce mít na hlavě pyrotechniku. A tak si od kamaráda půjčil malorážku. Když ji Iva spatřila, zvolala: „Ježišmarja, to ne!“ Ale nakonec si ozdobu na hlavu nasadila a Jiří z 15 metrů střelil. Režisér na to: „Ivo, děkuju ti, bylo to krásné.“ A ona: „Ne, pojedeme to ještě jednou, zahrála jsem to blbě, měla jsem strach.“ (sator)
  • Film zvítězil na 9. mezinárodním festivalu vědecko-fantastických filmů v Terstu. Iva Janžurová (Evelyna Kelettiová) tamtéž obdržela cenu Stříbrný asteroid pro nejlepší herečku. (Duoscop)
  • Vojáci z přehlídkového sboru na letišti jsou oblečeni do tehdejší vycházkové uniformy Československé armády pro vojáky prezenční služby, vzor 63. Změny jsou v helmách natřených na modro, přidaných bílých rukavicích, opasku a botách téže barvy. Vojenská kapela má místo sak bundokošile a na nohou kanady, mimo výstroj má přidány bílé barety. Znaky na rukávech sak i bundokošilí jsou přešity jiným logem. (sator)
  • Rozhodnutí zrušit ve filmu armádu bylo dle vyjádření režiséra Václava Vorlíčka protestem proti okupaci v roce 1968. Z filmu také nakonec vypadla politicky "nevhodná" scéna, v níž při tenisu debatuje Evelyna Kelettiová (Iva Janžurová) s Rosebudem IV. (Jiří Sovák) právě o důležitosti armády. (rakovnik)
  • Scéna, kde Stuart Hample v těle Ivy Janžurové jede ukradeným novinářským kabrioletem pro své mapy do vily generála Otise (Čestmír Řanda), se točila v ulici Na Zátorce v pražské Bubenči. Vila stojí na adrese Na Zátorce 590/12, je majetkem Ruské federace a sídlí v ní exekutorský úřad. (jis)
  • Když si Evelyna Kelettiová (Iva Janžurová) připichuje zavíracím špendlíkem punčochu ke stehnu, má na noze dokonale vymodelované latexové pouzdro. (alonsanfan)
  • Film se také mohl jmenovat "Proboha, snědli jsme paní Kelettiovou!" nebo "Pane, vy jste dvojnásobná vdova". Pracovní název pak zněl "Kdo chce zabít krále?". (alonsanfan)
  • Po úspěchu filmu Kdo chce zabít Jessii? (1966) projevili o natočení jeho remaku zájem Američané. Na novém scénáři spolupracoval Stuart Hample – americký spisovatel, umělec, dramatik a karikaturista. Po několika týdnech přiletěl do Prahy o remaku vyjednávat americký producent Bill Snyder, z produkce však vinou politických okolností sešlo –⁠ psal se totiž srpen 1968. Jméno scenáristy Hampla použili Miloš Macourek s Václavem Vorlíčkem alespoň v tomto filmu, postavu si zahrál Jiří Hrzán. (Dr. Hawkeye)
  • V jednu chvíli zastavuje na chodbě divadla major Steiner (Eduard Cupák) recidivistu Blooma (Vladimír Menšík). Ten se měl dle scénáře ohlásit příslušností k vojenskému útvaru slovy: "Osmá dělostřelecká rota", ve filmu však zazní replika "Šestý pěší z Ivančic", jež vzešla z Menšíkovy improvizace - herec se totiž právě v jihomoravských Ivančicích narodil. (Dr. Hawkeye)
  • Modely figurín pro sanatorium profesora Somra (Miloš Kopecký) vznikaly na základě pokynů a anatomických návrhů skutečných chirurgů. (carott)
  • V titulcích není uvedena Helena Růžičková (Fanny Stubová). Tvůrci na ni prý zapomněli, což se herečky zprvu dotklo. "Ale pak na mě vždycky cikáni na ulici volali ,zavři očka, brouku!' a dělali ten známý pohyb pod krkem, jako že někoho podřezávám, a mně bylo jasné, že s tím filmem jsem nadobro spojená," uvedla Růžičková. (carott)
  • Záběr s useknutou rukou krále Oskara XV. (František Filipovský) natočil režisér Václav Vorlíček dodatečně na vypůjčenou kameru. Nebyl si totiž jist, zda diváci v jiných koutech světa unesou vtip, v němž z useknuté ruky vytéká modrá krev. Obavy se naštěstí nepotvrdily a film zaznamenal úspěch i v zahraničí. (J R C Pecuchet)
  • Když se během příprav na natáčení Helena Růžičková a Iva Janžurová dozvěděly, že ztvární šílenou vražedkyni Stubovou, vydaly se na "exkurzi" do psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích. (IvcaG)

Reklama

Reklama