Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 194)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Odlehčené drama z alternativního světa uvnitř našich obrazovek brilantně režírované známým režisérem Peterem Weirem (Společnost mrtvých básníků) v reálu a Edem Harrisem v televizní realitě. Truman Burbank (poprvé se neksichtící a snad proto dobrý Jim Carrey) žije spokojeně ve svém rodném městečku Ráj (Seahaven), jenže neví, že je od narození hvězdou největší světové TV reality show zaměřené na jeho osobu. Neví a nesmí se dozvědět, že zvídavé kamery jsou všude a že městečko je obrovská televizní atrapa pod obří kupolí. (Nebo kopulí?=))... Povedený film. Trailer: http://www.csfd.cz/film/9568-truman-show-truman-show-the/videa/ ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Filozofický námět romantického ladění v hollywoodské produkci. Film pro každého a o každém z nás. Skvěle lidský Truman a ďábelsky božský Christof v podobenství, ve kterém jde o víc, než pouhé nastavení zrcadla kultuře posedlé reality show a televizí obecně. Zážitek. 90% ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Presne takúto rolu potreboval Jim na vymanenie sa spod debilkovských rolí. Pár nadšencom ale v kine zmrzol úsmev, keď čakali ďalšie natvrdlé grimasy a nechutné ksichty. Pár príjemných, úsmevných momentov sa síce nájde, no herectvo a scenár sú tie línie, ktoré vyniesli film tak vysoko. 85%.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Originální, s vypilovaným scénářem, chytré, humorné a skvěle zahrané. Spolu s Mužem na měsíci patrně nejlepší film Jima Carreye. Film pranýřující fenomén reality show a obecně jakoukoliv manipulaci s člověkem, stejně jako konzumní životní styl postavený na komerci a všudypřítomné reklamě. Jakkoliv Peter Weir nedočí špatné snímky, tohle je dosavadní vrchol jeho tvorby. Celkový dojem: 95 %. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Film z doby, kdy Jim Carrey začal pracovat i na vážnějších a hlubších projektech (např. Muž na Měsíci) a ne pouze na šílených komediích. Ze škatulky crazy komika mu pomohl vystoupit i tento geniální snímek. TRUMAN SHOW, pod taktovkou přesného Petera Weira, je naprosto unikátní filmový počin, který nemá pro svoje neotřelé a originální téma v rámci žánru sobě rovného. Celoživotní reality show, ze které se čím dál víc osvícený Truman snaží vystoupit, uměle vybudovaný fiktivní svět, jedna velká láska, zatracení i svoboda. Je tady vše. Kromě vynikajícího Carreyho stojí ještě za pozornost charismatický záporák Ed Harris. Kultovní film, který vřele doporučuji, pokud ho ještě někdo neviděl. ()

Galerie (160)

Zajímavosti (48)

  • Ed Harris a Jim Carrey se při filmování nikdy nepotkali. Carrey totiž dokončil své scény předtím, než byl do filmu přizván Harris. (tom.nosek)
  • Dennis Hopper byl původně obsazen do role Christofa, ale odešel z natáčení hned první den. Následně obsazený Ed Harris vyhrál za svou roli Zlatý glóbus a byl nominován na Oskara. (don corleone)
  • Laura Linney (Meryl) sa pri študovaní svojej postavy inšpirovala komerčnými katalógmi z päťdesiatych rokov. (Raccoon.city)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama