Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historicky první snímek oceněný Oscarem za nejlepší film vypráví příběh milostného trojúhelníku, když se dva mladí chlapci Jack Powell (Charles "Buddy" Rogers) a David Armstrong (Richard Arlen) zamilují do jedné dívky, Mary Preston (Clara Bow). Z obou rivalů v lásce se stanou přátelé, když po vstupu Spojených států do první světové války společně bojují proti Němcům jako bojoví stíhači. Za letecké bojové scény získal snímek druhého Oscara v kategorii nejlepší technické efekty. (contrastic)

(více)

Recenze (42)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

[Oscar za nejlepší film č. 1.] * Chystám se na Oskary popořadě :) Teda za nejlepší filmy. Čekám místy zklamání - tady se nekonalo, naopak. Jako často u němých filmů, chvíli mi trvá rozjezd, naladění se na jiný styl vyprávění. Po pár desítkách minut přestanete vnímat přehnanou gestikulaci, nahrazující žvanění, a vcucne vás to do děje. Mimochodem, obsah je poměrně blbě, pisatel film asi neviděl (není to Mary, do které se zamilují - naopak, ona má roli ženy hluboko ve friendzóně jednoho z nich a oba milují jinou) a jen ho odněkud opsal. Co se týče děje, je jednoduché nazvat ho šmahem jako schematický... to se v podstatě dá napsat o každém filmu, který má něco převyprávět za průměrně hodinu a půl až dvě. Zde se mi líbilo poctivé vyprávění. Ano, vyprávění -- příběhu, u kterého se dalo tušit, jak dopadne, a člověk se pomalu modlil, aby tak nedopadl... pak nesmyslná tragédie války udeřila, a katarze byla opravdu silná. No a krom příběhu značně silnějšího než měl Tmavomodrý svět, ba dokonce možná i Nebeští jezdci, byla zde také masivní výprava, fantastická kamera nejen exteriérová z bitev, ale i interiérová třeba z pijatiky (zasadil bych ji do 50. let či moderněji) a kvalitní střih. Triky ušly, ale padající letadla i dogfighty -- příliš opakovaných záběrů a leckde byly modely očividné, to nepůsobilo zase tak dobře. V půli za ***, na konci bez váhání plný počet. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Historicky prvy drzitel Oscara za najlepsi film dostal paradny remaster (vratane novej hudby a sound designu od samotneho Bena Burtta). Doleziejsie vsak je, ze samotny kusok je uplna bomba v najlepsich tradiciach old school hollywoodu. Vacsinu stopaze tvoria epicke akcne sceny, postavy su sympaticke, pribeh dostatocne osudovy. Pri zaverecnej hodine som uplne zabudol, ze kukam na nemy film. Korunu potom nasadzuje strhujuca a maximalne dojimava dvadsatminutovka. Ked je totiz silny pribeh poucky o zube casu neplatia. 10/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Formálně zdařilý a s velkolepou výpravou natočený patetický předchůdce filmů o hrdinných a neprůstřelných Američanech bojujících proti zbabělým a neschopným Němcům. Wellman na mě po celou házel patos smíšený se sentimentem po lopatách, až jsem se v tom málem utopila. Tohle sladkobolné dílko plné nacionalismu vážně není pro mě. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Prvý film, čo kedy dostal oscara za najlepší film. A Clara Bow bola pri tom. Rozkošná od prvého momentu. Ja vojnu až tak moc nemusím, pričom akčných scén je z dve a pol hodinovej stopáže čistého času snaď tretina; perfektne natočených, to muselo stáť strašné peniaze. A tak som si užil hlavne Claru. Pri scéne s bublinkami som sa smial nahlas dobrých 10 minút. A ten záver, to je tá najčistejšia a najkrajšia esencia hollywoodskeho veľkofilmu. Wings by mal vidieť každý, kto má rád filmy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný film. Není divu, že pár let po jeho vydání nějakou chytrou hlavičku napadlo, že by mohly filmy dostávat ceny. Stáří filmu prostě nevěřím. Efekty jsou naprosto kolosální a hudba Josefa Svatopluka Zámečníka se musí každému vrýt hrozně hluboko pod kůži. Samozřejmě pouze obrazně řečeno. Hudba se totiž vrýt ve skutečnosti nemůže vůbec nikam, neboť nemá rycí nástroj. Kdo ji neslyší, tak tomu už jistě metal rozežral sluch. Příběh byl moc pěkný a byl podán nevtíravou formou. Pětihvězdičkový byl tento film tak do roku 1960, čtyřhvězdičkový přibližně do roku 1980. Dnes to budou kvalitní 3*. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Momentálně asi jediný film s Clarou Bow sehnatelný online. V podstatě jde o válečný film z první světové války, ovšem mimo oblaka se dostaneme i do zákopů i do zázemí. Škoda jen, že Clara Bow nedostala více prostoru, scény s ní jsou skvělé - ať už komediální začátek, její řidičské dovednosti za volantem náklaďáku, nebo scény v Paříži, kde se můžeme pokochat jejími odhalenými ňadry. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Praotec všech válečných filmů. Film jehož téma se zpracovává doteď a ukazuje milostný trojúhelník a následné přátelství dvou pilotů, které nejdříve rozdělí žena a nakonec válka. Film i dnes působí velkolepě a je až překvapivě působivý i po skoro 100 letech. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Veľkolepý, nemý, patriotický s potrebnou dávkou pátosu pôsobivý film, ktorý sa môže hrdo popýšiť ako PRVÝ, že získal tradičného Oscara za najlepší film, to ma napadne akonáhle si predstavím pojem WINGS! Film z obdobia 1. svetovej vojny o láske k dievčati Márie, ktorej nie sú opätované city od Jacka Powella, ktorý sa zahľadel do kamarátovej frajerky Sylvie. David Armstrong je z bohatej rodiny a nepáči sa mu predstava, že Jack by mal mať niečo viac so Sylviou, ako on sám! Amerika vstupuje do prvej svetovej vojny, a tak najprv RIVALI, potom kamaráti Jack s Davidom narukujú na front (či skôr lepšie povedané do oblakov, kde trávia v podstate viac času ako na pôde, de-facto oni sú len a len vo vzduchu ako špičkoví leteckí stíhači...), aby zvádzali nekonečné boje proti nepriateľovi Nemecku. Film hýri parádnymi leteckými súbojmi vo vzduchu, čo isto okopíroval aspoň trochu Howard Hughes s Pekelnými Anjelmi. Vskutku vynikajúco prevedené špeciálne efekty, čo na tú dobu UDIVUJE + zo spodu sú excelentne zachytené bitky, ale nie tak, ako v All Quiet on the Western Front z roku 1930! Tak, či tak som spokojný s Krídlami, kde sa režisér snažil o čo najväčšiu realitu, a taký Gary Cooper sa tu len mihne na pár sekúnd! CLARA BOW je nádherná! Charles 'Buddy' Rogers si zahral svoju najlepšiu úlohu! Richard Arlen sa ešte vyskytol v niekoľkých známych snímkoch. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Academy Award 1929. Velkolepý film, u kterého se mi nechce věřit, že vznikl před více než devadesáti lety. Ostatní snímky té doby převyšuje o hlavu a je to naprosto zasloužený první nositel Oscara. Jistě, je z dnešního pohledu trochu naivní a hlavní hrdinové Jack a David jsou vlastně naprostí supermani; vůbec piloty ve filmu obestírá aura superhrdinů a nedivím se Blackadderovi v Černé zmiji, že si právě z této glorifikace "leteckých es" dělá legraci. Ovšem vedle Upíra Nosferatu a Kabinetu dr. Caligariho se jedná o jediný němý film, kdy jsem ani na chviličku nekoukl na hodinky, kolik ještě zbývá času. Není to soudržné dílo, fantastické a napínavé letové scény plné soubojů jsou o moc lepší než scény z vojenského zázemí (kde to vypadá jako na skautském táboře) nebo když mají oba letci opušťák a chlastají v Paříži (nad bublinkami, co pronásledovaly ožralého Jacka, kroutím hlavou ještě teď). Na začátku oba piloti pálí po Sylvii, aby se na ni v průběhu děje zapomnělo... Ale dojem, umělecký i trikový dojem zastiňuje všechno ostatní a hlavně proto dávám o hvězdičku víc, než by si to (čistě objkektivně) zasloužilo, protože dojem z filmu je velkolepý. Je mi tam sympatický i americký patriotismus, který se na Velkou válku dívá ve stylu "přišli jsme, viděli jsme, zvítězili jsme" - ale neměli to Američané právě tak? Zaujala mě taky Clara Bow, která byla dost roztomilá (a je púrima vědět, že letěla na upíry a někdy v té době si to vesele rozdávala s Belou Lugosim) a koneckonců i oba hlavní hrdinové. Prostě úžasný předchůdce Pearl Harboru - a z mého pohledu lepší. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Wellman pôsobil za I. sv. vojny vo francúzskej cudzineckej légii ako letec v Lafayettovej letke preto niet divu, že sa pustil do natáčania tohto filmu. Treba uznať, že si hlavne s leteckými zábermi ( a je ich neúrekom ) poradil skvele. Jeho film získal ako prvý v histórii Oscara ( 1. ročník bol v roku 1929 ). Napriek rozsiahlej minutáži je to v podstate jednoduchý príbeh dvoch mužov a jednej ženy počas I. vojny. Maličkú úlohu si tu strihol aj Gary Cooper. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Prvý film, ktorý získal Oscara za najlepší film, prvý film, kde sa objavila skrytá reklama, navyše film, ktorý stál dosť veľký obnos peňazí a ktorý vojnu neukazuje úplne zle, je tam až príliš veľa nadšenia, nacionalizmu, fanatizmu, nenávisti voči nepriateľovi, ktorého ani osobne nepoznajú, ďalej priam vražedných súbojov braných ako keby to boli hry, proste s niečím takým sa nedokážem stotožniť. Obrazovo a hudobne je to v poriadku si myslím, obrazovo je to teda fakt skvelé, ale to robí asi skôr tá nedávna rekonštrukcia. Navyše ako film s prestávkou to nie je napriek veľkej dĺžke otravné. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Po stránce technické... WOW. Na rok 1927 neuvěřitelně parádní záběry ze země a obzvláště ze vzduchu. Obsahově mi trochu vadilo zlehčování války. Ale pořád velice dobrý film. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Spektakulárny a romanticky dojímavý. Asi vám to znie povedome. Podobne sú strihnuté napr. moderné blockbustery ako TITANIC, ARMAGEDDON či PEARL HARBOR. Už v tej dobe tvorcovia vedeli ako prilákať masy. Snímok zaujme príbehom ( nieje vôbec taký gýčovitý ako by sa na prvý pohľad zdalo ) a technickou stránkou ( môžem ju kľudne označiť za DOKONALÚ ). Skvelý filmový zážitok. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a některými částmi tak typický němý filmek o ne až tak zprofanované Velké válce. +Výprava a +Efekty (na tu dobu :) ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Wings mohli byť s plnou vážnosťou jedným z precendensov obsahovej výstavby nasledujúcich niekoľko desaťročí, na ktorých sa zakladali ozvučené diela. Či lietajúco-vybalansovanou kamerou ako aj akčnými sekvenciami, z ktorých pochytil čo to i Howard Hughes. Skĺbené v rozprávačský talent a citlivo zaaranžované v metodických postupoch. Je krásou, sledovať tak plnohodnotný a vážny film, ktorý možno nie je autorstvom, ale epickým storytelling(om) prvého rázu. Takisto kvitujem výborný doplňujúci orchester, ktorý uzrel svoj význam v nadmorskom šialenstve i v citlivej romantickej dráme ústrednej dvojici. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, co bylo možné před devadesáti lety natočit. Tohle je trikově tak dobré, až jsem zíral. Jasně, že to není ve stylu dnešních digitálních spektáklů, ale když člověk vidí, jak si tenkrát tvůrci dovedli poradit, musí je obdivovat a žasnout. Třeba i padající hořící letadlo je tak skvěle natočeno, že mi spadla brada. ()

Reklama

Reklama