Reklama

Reklama

Pozadí událostí

(seriál)
  • angličtina Behind the Curtain (festivalový název)
Česko, 2022, 5 h 2 min (Minutáž: 74–77 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou sourozenci. Oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci, oba prožívají krizi v manželství: Vojtu s pětiletým synem opustí žena, Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, čelí manželovým nevěrám a věčnému přehlížení. Vojta ve volném čase píše detektivky. Soňa se jím nechá inspirovat a vydá pod pseudonymem velmi úspěšný erotický román Pozadí událostí.  Do funkce děkanky filozofické fakulty je zvolena ambiciózní Alice Klusová (Jitka Čvančarová). Ve snaze vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole se do jejího hledáčku se dostávají pedagogové a studenti, kteří pomyslnou etickou hranici překračují. Situace na univerzitě eskaluje ve chvíli, kdy dojde k sexuálně motivované vraždě studentky. Vyšetřováním případu je pověřena pětatřicetiletá kriminalistka Lída Stehlíková (Martha Issová), která žije v partnerském vztahu se ženou, s níž čeká rodinu… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele bratr_jezek k tomuto seriálu (5)

Pozadí událostí (2022) 

Napsal jsem recenzi ke každému dílu, protože něco tak nepovedeného se hned tak nevidí. Celkově hodnoceno jako slabé dvě hvězdy průměrně (zajímavé načrtnutý začátek, pak podprůměrné dvě nic neříkající epizody a hodně slabý konec). Kritiku k jednotlivým dílům si můžou ostatní přečíst. V celkovém pohledu nejvíc seriálu (minisérii) uškodilo, že se vlastně nerozhodl, čím bude. Kritikou? (na to se moc přehrává). Parodií? (na to tam chybí vtip, nadhled, komika - film se tváří dost vážně). Výpovědí o stavu doby? (příliš okaté stereotypy a nereálné dialogy). Detektivkou? (mrtvola až na konci prvního dílu, velmi primitivní vyšetřování plné školáckých chyb a závěrečné "odhalení" spíš výsměch divákovi). Dramatem? (k tomu je to mizerně zahrané a nemá to dynamiku). Erotikou? (sice ústředním motivem je kniha o análním sexu, ale toho se tam nedočkáme, žádná nahota, vysílá se to v 20:00, že, a to, že Petra Hřebíčková má v ruce vibrátor, je sice na české poměry dost odvážné, ale tím to erotično končí a scéna vyzní spíš trapně). ()

Paridův soud (2022) (E01) 

Tak taková představovačka všech postav, které budou v sérii vystupovat. Jinak se to snaží ukazovat určitou představu o tom, jak to asi chodí na VŠ - nevíte jestli je to pokus o realitu, pokus o parodii, pokus o kritiku či jen nějaké vlastní dost "divná" fantazie. On opravdu každý, který na VŠ nedělá jen vědu je téměř perzekuován snaživými kolegy a nadřízenými? Aféry studentů a jejich vztahů s vyučujícími nedávno otřásly společností. Opravdu je tedy téměř každý profesor ochoten spát s nějakou studentkou a ona není proti a touží po tom téměř víc než on? Kdo je viník a kdo oběť? Seriál by měl být nestranný a není, naopak vypadá to, že je to vlastně obecně přijímané a tolerované a že tomu asi máme i fandit. Další otázkou jsou vztahy. Proč nefunguje manželství Hřebíčkové? A proč se za své nepere víc její bratr? A proč jeho manželku velmi špatně hraje někdo, kdo hrát vůbec neumí? A je Čvančarové karikatura nebo výborný herecký výkon? Uvidíme, kam to půjde dál, detektivkou se to stane až na konci dílu a je jasné, kdo bude hlavní podezření a pokud se nestane nějaký obrat, tak je jasné, kdo by mohl být pachatel. ()

Pozadí událostí (2022) (E02) 

Tak nějaké zlepšení oproti prvnímu dílu se nekonalo. Nové postavy, vyšetřovatelé, se chovají jako banda tupounů a jestli si někdo myslí, že takto něco policie opravdu vyšetřuje, pak je dost naivní. Vyšetřovatel téměř vše důležité klidně řekne možné podezřelé jen proto, že je to děkanka (Čvančarová). Ta svou postavu zase hraje jako nějakou kreaturu odtrženou od reality. Hřebíčková i její bratr hrají druhé housle a přestože figurují v případu vraždy, nikdo je pořádně nevyšetřuje (ty výslechy jsou spíš parodií). Navíc se otvírají další otázky. Vrátí se hlavnímu hrdinovi jeho žena (herecké dřevo Katarzia)? Issová je lesba. Jak přišla k dítěti? Kde je otec? A s kým to v reálu čeká její partnerka? Proč je její kolega typický mužský "macho"? A proč je jeho otec ještě horší? A proč jí ten případ vůbec šéf dal, když si sám o ní nemyslí nic extra? A je pachatelem ten, kdo na to vypadal i v prvním díle? Snaha o obrat či nějaké napětí se zase nekoná. Erotický román o oblibě v análním sexu to opravdu nezachrání - že by zase nějaký pokus o parodii na nynější vlnu zájmu o tuto literaturu? Nebo je to myšleno vážně? Co nám přinesou další díly fakt netuším, ale zatím je to dost bída. ()

Střet zájmů (2022) (E03) 

Tak určitá bezradnost přetrvala. Čvančarová přehrává až na hraně karikatury, Katarzia pro změnu neumí hrát vůbec. Vyšetřovatelé se motají v kruhu a buch, najednou se jim pachatel sám přizná. I když... Ještě není dořešené celé pozadí události, možná se objeví další podezřelí, možná se děkanka konečně dozví, kdo napsal erotickou knihu, kolem které se to asi trochu točí. A bude čekat na hlavní hrdiny nějaký "happy end?" A zjistíme, zda to byla víc detektivka, komedie, fraška, satira či drama? Zatím to chvilkami je spíš horor...tedy to sledování. Spousta "škatulkově předem vymezených" postav a ještě větší spousta předem předvídatelných dialogů, Z toho opravdu žádný další kultovní snímek nebude, uvidíme, zda poslední díl to nevyhrabe zpátky aspoň na průměr. ()

Rošády (2022) (E04) 

Tak závěrečná epizoda evidentně nejslabší. Už z předchozího dílu bylo jasné, že mají sice pachatele, ale nemají vyřešený případ. Takže začnou opět výslechy. V této chvíli si z diváka už tvůrci už vyloženě dělají legraci. Policisté si ani neověří u klíčových podezřelých alibi, děkanka se chová násilnicky a pak rezignuje, studentky vydírají své učitele, jejich milenci netuší, co po nocích dělají a píši ve společné domácnosti, heterosexuální vztahy jsou komplikovanější než lesbické, vždyť porod je na spadnutí, "a je to máma tvého dítěte" řečeno jednou z postav směrem k lesbičce policistce (Issová). Závěrečné "odhalení" pachatele pohřbí celou minisérii hluboko pod zem, řečeno slangem mladých, tvůrci to právě "zabili"... ()

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama