Reklama

Reklama

Film Wonka je založen na výjimečné postavě, která je ústřední postavou knihy „Karlík a továrna na čokoládu“, nejkultovnější dětské knihy Roalda Dahla a jedné z nejprodávanějších dětských knih všech dob, a vypráví podivuhodný příběh o talentovaném Willy Wonkovi, který se s očima dokořán ocitne v centru světa čokolády, nemá nic než pár mincí v kapse a plný klobouk snů – jedním z nich je otevřít si vlastní čokoládovnu, která by se vyrovnala největším čokoládovnám světa. Ale v tomto velkolepém, i když nelítostném městě se Willyho skromné peníze rychle utratí a zavedou ho na cestu strádání a otroctví v nedaleké prádelně. Ačkoli se zdá, že Willyho vyhlídky jsou zmařeny, jeho naděje nikoli, přestože podnikání ve výrobě čokolády je mnohem těžší, než se zdá, a Willyho genialita není vítána cukrářským kartelem, který se nezastaví před ničím, aby si udržel svou klientelu pro sebe. Nicméně díky své osobité značce geniálního vynálezu, troše neotřelého myšlení a pomoci několika nejlepších přátel- zejména bystré mladé dívky jménem Noodle - se Willy stane odhodlanějším než kdy jindy a využije svého talentu a houževnatosti k tomu, aby si splnil svůj sen. Během následujícího kouzelně lahodného, někdy nebezpečného a život potvrzujícího dobrodružství Willy zjistí, že ačkoli většina lidí, které potká, dá přednost chamtivosti před dobrem, každý mrak má stříbrný okraj... stačí jen nepřestávat snít. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (9)

Trailer 8

Recenze (398)

Nach 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpohádkovějších zážitků roku 2023. To musím ocenit na tomto fantasy muzikálu. Film, kde logika si vzala dovolenou a čokoláda převzala režii. Je to výborné, humorné a herecky excelentní. Možná jedna z budoucích klasik vánočních obrazovek. Moc jsem si to užil a rád se na to podívám znovu!  P.S. Chalamet je Boží! P.P.S. Jsem na ženy (úchylové). 80% ()

Ondatra 

všechny recenze uživatele

Postavu Willyho Wonky jsme měli možnost zahlédnout už ve filmu Karlík a továrna na čokoládu v podání Johnnyho Deppa. A je skutečně toto zpracování lepší než v roli Johnnyho Deppa? Moje odpověď je, že záleží v čem, protože oba filmy jsou pojaté trochu jinak. Ve vydání z roku 2005 jsme totiž spíš vzhlíželi k postavě Willyho Wonky jako vedlejší a o něm samotném jsme se moc nedozvěděli. A právě proto přišel tento film, který to celé má ukázat a uvést do světa původ a začátky kariéry jeho čokoládovny. Samotný příběh se teda dost liší od vydání z roku 2005, ale nemohu říct, že je špatný. Líčí nám příběh od příjezdu Willyho do města, kde se rozhodne vybudovat svou továrnu, až po jeho vrchol kariéry. Samozřejmě celý výstup na vrchol se neobejde bez spoustu zádrhelů a překážek. V zásadě se jedná o příjemnou rodinnou komedii/fantasy film, kde hlavními tématy je síla přátelství, láska a touha po snu. Filmu se uchopil tentokrát režisér Paul King, který stojí za filmy jako je například Paddington. A je vidět, že mu tyto žánry prostě sedí. Do role slavného výrobce čokolády se tentokrát pustil Timothée Chalamet, který tuto roli zvládl obzvlášť dobře. Máme totiž možnost sledovat tu stejnou postavu jako tomu bylo v minulých vydáních, ale naprosto s jinou identitou. Proto se kolikrát zdá, že se jedná o naprosto unikátní postavu, kterou vidíme poprvé v životě. Mezi další herce rozhodně musím zmínit Hugha Granta, který ztvárnil postavu Umpa-lumpy. Sice můj favorit bude navždycky ve vydání s Johnny Deppem, ale ani toto ztvárnění rozhodně nezklame. Kdo je fanouškem Hugha Granta a jeho humoru, ten si zde najde své. Postava nepůsobí otravně a ve výsledku hraje ve filmu docela dost důležitou roli. Co mě ale na filmu trochu štvalo je jeho zapojení do muzikálu. Chápu, i ve starších vydáních byly písničky, ale ty mě aspoň nějak zaujaly a nepůsobily otravně. Tady mi přišlo, že jich je až moc a příště bych jich trochu ubral. A to stejné jsem měl občas i s humorem. Vždy, když měl přijít nějaký ten vtip, tak jsem už předem věděl, co bude následovat a výsledek většinou dopadl vesměs trapně. Celkově když ale připočtu výpravu a celkovou atmosféru filmu, tak se jedná o nadprůměrný film, na který můžete jít do kina naprosto s kýmkoliv, ať už na rande, s kamarádama nebo s dětmi. Kdybych mohl, tak dám tři a půl hvězdičky, ale bohužel to nejde, tak aspoň nechám 6,5/10 ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Timothée Chalamet hraje startupistu, kterému v prodeji magických pralinek se žirafím mlékem nebo slzami ruských klaunů brání Hugh Grant v roli oranžového pidimužíka a čokoládový kartel, jehož členové se scházejí v úkrytu jako z bondovky (umístěný je pod kostelem s čokoholickými mnichy, kam se dá dostat jenom výtahem umístěným ve zpovědnici). Wonka má sice generickou pseudo-dickensovskou zápletku se zvraty podle příručky, divnými skoky mezi scénami, lepkavě sentimentálním závěrem a jednorozměrnými postavami, jejichž jednání není přesvědčivě motivováno, ale výtvarně a jazykově (v dialozích i písničkách) je to úchvatně nápaditý pohádkový muzikál à la Mary Poppins. Škoda, že k líbivosti klasického Hollywoodu má – přes řadu vyšinutých momentů jako z Mighty Boosh (a jiných britských seriálů, které zde zastupují tamější herci) – nakonec blíž než k Dahlovi, jehož pohádky nebyly jen extrémně weird, ale taky hodně temné, což Wonka v podání nevýrazného Chalameta není prakticky vůbec (na rozdíl od dřívějších adaptací od Mela Stuarta a Tima Burtona, které byly na balancování mezi temnotou a rozjásaností založené). Ani neřeší větší vnitřní konflikt - týmová spolupráce, ke které by zdánlivě měl postupně dozrát, mu nedělá problém od začátku (taky do provozu obchodu zapojuje všechny kamarády). Spíš pralinka pro radost, připravená z ingrediencí různorodé úrovně, než bohatý chuťový zážitek, ze kterého se budete vznášet. (Btw, nemám problém uznat, že třeba první Rambo je vánoční film, protože se odehrává během svátků, ale u Wonky mi opodstatnění takového zařazení uniká - stačí, že ten film jde do kin v prosinci a postavy v něm sní hodně čokolády?) 75% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prekvapive docela prijemny prekvapeni. Trochu me nejdriv zaskocila ta rozjuchana, priteplala a rozezpivana stylizace, ale ten film je proste neskutecne optimistickej, navic pisnicky jsou docela chytlavy a jak Chalameta moc nemusim, jako Wonka je skvelej, neskutecne pozitivni i kdyz az lehce pritroubla postava, trochu mi pripomnel Monkeyho z One Piece. K tomu super stylizace ala Dickens, svizne odsejpajici dej, paradni fory, skvely herci. Proste dvouhodinova jizda pro dobrou naladu za lepsi 4*. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Výborná zábava aj pre mladších aj pre starších divákov a najlepšia je asi kombinácia oboch (teda ak ide rodič so svojimi deťmi do kina), je to rodinný film, ktorý obsahuje veľa pre všetky vekové kategórie, aj s nejakým poučením, ktoré je síce jednoduchšie, ale je a Wonka je trochu aj rozprávka. Priam osviežujúce sú muzikálne vstupy a tak isto jemné vtipné situácie, ktoré sú ale koncipované tak, aby sa človek jemne zasmial a nie rehotal na plné ústa, ale to je dobre, dokresľuje to atmosféru filmu, ktorá pohlcuje. Vôbec mi nevadí, že to úplne nepasuje do osobnosti akú by mal v budúcnosti Wonka mať, lebo v tomto filme je všetko správne tak, aby dokázal dostatočne zabaviť na vyššej úrovni. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (16)

  • Natáčení probíhalo v Anglii ve městech Watford, Oxfordshire, Londýn, Dorset, Bath, St. Albans a East Sussex. Štáb také cestoval po Paříži. (SONY_)
  • Abacus Crunch (Jim Carter), který ve filmu ztvárňuje roli účetního, je pojmenován po nejstarším počítacím přístroji, předchůdci kalkulačky – Abakus. (Nanitty)
  • Režisér Paul King povedal, že pribral asi 50 libier (23 kg) zo všetkej čokolády, ktorú zjedol na natáčaní, a dodal: "Je zázrak, že Timmy [Timothée Chalamet] zostal taký štíhly a pekný. Mali sme tu neuveriteľnú čokolatiérku. Vytvorila neuveriteľné zmesi a my sme ich ochutnávali. Chutili oveľa lepšie, než museli, pretože evidentne herci sú šikovní v pretvarovaní sa, ale zázrak spočíval v tom, že chutili presne tak dobre, ako vyzerali." (Arsenal83)

Související novinky

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

30.07.2023

Sedmá Mission: Impossible měla IMAX kina jen něco málo přes týden, než ji odtamtud vystrnadil Christopher Nolan a jeho Oppenheimer. Atomový opus populárního režiséra si nyní tento formát udrží… (více)

Reklama

Reklama