Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Spracovanie jedného z najzáhadnejších prípadov ruskej histórie zobrali do rúk samotní vlastenci, a je to patrične cítiť. “Pěreval Daytlova” v mnohých filmárskych aspektoch pripomína “Chernobyl”. A to najmä z pohľadu atmosféry, no najmä postupného prezentovania faktov okolo rôznych teórií, prečo partia okolo Ďatlova dopadla tak, ako dopadla. Mnohí laici si myslia, že išlo “čisto” o UFO, no skupinka vyšetrovateľov daného prípadu, pracovala s viacerými, ďaleko reálnejšími verziami úmrtí, no a tie sú v tomto kurevsky vydarenom seriáli dokonale podané tak, aby divák pochopil, aké náročné bolo viesť samotné vyšetrovanie, respektíve prečo je samotný prípad dodnes “zahalený” rúškom tajomstva. Divák by mal ale vedieť, že žáner horor je tu vyslovene okrajovým doplnkom, pričom seriál je rozhodne viac mysteriózny než krvavý či strašidelný zároveň. Veľmi solídna vec, pričom až záver (hádam asi aj) ponúka najrelevantnejšie vysvetlenie, čo sa vlastne počas danej expedície udialo. Medzi štyri-5. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Rusové se vzmohli a natočili dost působivý seriál o zániku Ďatlovy výpravy, která je stále opředená mnoha tajemstvími. Střídají se epizody s vyšetřujícím agentem KGB po zániku s epizodama, kde výprava jde na expedici. Vyšetřovací epizody jsou širokoúhlé, barevné a režisér nabízí hodně vymazlené kamerové triky. Epizody s výpravou jsou zas natočeny jako staré filmy, černobíle s obrazem 4:3 a retro titulky. Probere se tady každá teorie zániku, od UFO (později racionálně vysvětlené), uprchlé trestance nebo dozorce, které je hodnily, přes Sorni Nai ducha místních Masajů až po sněžnou lavinu. Tvůrci šli nakonec tím nejracionálnějším způsobem. Co tu je trochu navíc je hodně flashbacků z WWII, které mají tošku nastínit motivace 2 postav, ale třeba jsem vůbec nepochopil k čemu byl ten tajemný hrad a nemrtvý nacista v první epizodě. Pak už to vůbec nemělo žádný vliv. Pohrávání si s prstenem štěstí si chtěli tvůrci nastínit další menší nadpřirozeno, ale poslední díl je působivý a emocionálně má dopad. 8/10 ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Úmrtí výpravy v pohoří Ural budí pozornost i po 60 letech a stále je to velká záhada. Seriálové zpracování mě hodně lákalo, bohužel Rusové to pojali tím nejnudnějším a nejobyčenějším způsobem, jaký mohl být. Vizuální stránka je docela poutavá a snaží se působit, jako by vznikla v době tragédie, ale to je asi to jediné zajímavé. Herecky seriál bohužel vůbec nefunguje a závěrečné vysvětlení mě prostě neuspokojilo, přestože to je možná to jediné logické. Já bych to pojal více mysteriózně, udělal z toho dvouhodinový film a mohlo to vypadat úplně jinak. Já se nudil a to jakože hodně. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mohol utiecť.“ – „Nemohol. Taký on nebol.“ Ak ste aj vy „fanúšikmi“ tejto desivej udalosti z konca 50. rokov 20. storočia, je pre vás seriál povinnosť. Hlavnou dejovou kostrou je vyšetrovanie prípadu, ktorý podľa mnohých dodnes nebol uspokojivo vyšetrený. Táto linka je napriek snahe trochu nudná. Síce to zachraňuje vcelku charizmatický agent KGB a ku koncu, ako sa blíži záver vyšetrovania, táto linka získava drajv, ale predsa len to nie je tak úplne ono a dole to sťahuje aj románik s patologičkou, kedy to tvorcovia mysleli dobre (šikovné a silné napojenie agenta na patologičkinho manžela), ale proste ma tieto scény zase až tak nebavili. No sú tu potrebné, pretože v závere vyšetrovateľovi pomôžu pochopiť niektoré súvislosti s Horou mŕtvych. Ďalšou trošku nudnou (ale pre neskorší dej dôležitou – prsteň, hriechy minulosti, strieľanie na Hore mŕtvych) vsuvkou sú retrospektívy z druhej svetovej, ktorých hlavnou postavou je najtajomnejší a najstarší člen Ďatlovovej družiny -  sympatický Zolotarev podobajúci sa na Pedra Pascala. Najpôsobivejšími scénami sú tie, v ktorej sledujeme ďatlovovcov, ako sa približujú k miestu svojho príšerného úmrtia. Tak si na nich zvyknete, že si možno ani posledný diel nebudete chcieť pozrieť. Oceňujem krásnu, úplne poslednú scénu. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Vynikající (až hollywodsky kvalitní) zpracování jedné z největších záhad moderních dějin. Hudba, scénář, výprava, kamera, herci i režie je na vysoké úrovni. Realita se mísí s fikcí tak naivní, že k jejich rozlišení stačí i povrchní znalosti případu. Nicméně právě velké množství fikce na úkor dokumentární hodnoty vidím osobně jako nedostatek. Byť z čistě diváckého hlediska to není ku škodě (spíš naopak). Co se týče teorie o zániku Djatlovovy výpravy, se kterou se zde pracuje jako s definitivní, tak zde je třeba mít na paměti, že ačkoliv má vysokou míru pravděpodobnosti, tak má i brutální nedostatky. Těžko se připouští tak zásadní míra iracionality u tak velkého množství osob v tak kritické situaci. 🎬 80% ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • V této epizodě získá Zolotarev „magický“ prsten od zastřelivšího se německého zajatce. Filmový prsten je nepříliš přesná napodobenina SS-Totenkopfringu. Problém je, že zajatec byl podle insignií majorem Wehrmachtu, kteří na takové prsteny neměli nárok. Prsteny měli zapůjčeny pouze důstojníci SS. Po smrti nebo odchodu od jednotky musel být prsten vrácen. Celkem bylo vyrobeno cca 20 tisíc prstenů, z nichž každý měl vyryto jméno nositele a byly přísně evidovány. Na hradě Wewelsburg byly z pietních a mystických důvodů skladovány ty prsteny, jejichž nositelé zemřeli a byly před obsazením hradu osobně Himmlerovým pobočníkem Sturmbannführerem Heinzem Macherem odvezeny a dodnes nebyly nalezeny. Některé zdroje hovoří až o 9 000 kusech. Macher přitom zemřel až roku 2001. (Hombre8)
  • Alexander Sergejevič Kolevatov (Jevgenij Antropov) čte během výpravy přelomový utopický vědeckofantastický román Ivana Antonoviče Jefremova s názvem „Mlhovina v Andromedě“. (peaceman)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)

Reklama

Reklama