Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Helo 

všechny recenze uživatele

Že Rusové formu zvládaj na jedničku je známo už dlouho (kdo viděl třeba jejich Stalingrad, nějaký ty kosmonautský věci, Vikinga, atd. tak ví), ovšem s obsahem už to bejvá horší, protože málokdy dokážou napsat něco, co nějakým způsobem neskřípe. A tady se to povedlo. Pravda, někomu možná nesedne realistickej závěr, kterej dost kontrastuje s mysteriozním dějem před tím, a může to působit tak jako vlastně bez pointy... což dozajista je bez pointy a pro mě o to silnější ten beznadějnej realistickej závěr vlastně byl. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Záhada Ďatlovovej expedície ma zaujímala omnoho skôr, než to začalo byť kúl a dovolím si tvrdiť, že to mám slušne naštudované. Voči seriálu som bola preto skeptická, ale je to neskutočná pecka. Rovnomerne pracuje vlastne so všetkými teóriami (vojenská, UFO, snežný muž, domorodci, žiarlivosť, atď), pridali tam ešte aj nacistov. Pobavila úsmevná vsuvka, že mladý Boris Jeľcin sa pokúšal získať miesto na výprave. Najväčšou záhadou aj tak ostáva fakt, že obidve ženy v skupine - Zinaida Kolmogorovová (22) aj Ľudmila Dubininová (20) boli v okamihu smrti panny. Nuž, ZSSR a slušné 50. roky, dnes by to už veru možné nebolo. A pre zaujímavosť: vo filme je zobrazený nemecký hrad Wewelsburg, ktorý bol kultovou centrálou SS a objavil sa napríklad aj v PC adventúre Lost Horizon. ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Se přiznám, že jsem o téhle záhadné smrti devíti zkušených turistů neměl tuchu. Ale koukám, že konspirací je plnej net. Tvůrci udělali maximum, aby seriál zapadl přesně mezi skutečný kriminální příběh a výskyt přírodního jevu. Navíc prý měli přístup k archivům a utajovaným dokumentům s podrobnými informacemi z tehdejšího vyšetřování. Černobílé pasáže působily tak věrohodně, že poslední díl byl vrchol smutku. Tohle se rusům moc povedlo, takže jasnejch pět. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Byl to pro mne docela boj, protože jak ví každý, kdo mě trochu zná, podívat se na seriál který zrovna neběží v televizi je pro mě při mé současné filmové lenosti velmi obtížné bez ohledu na to, jestli se mi to líbí nebo ne. Tentokrát jsem dal pět dílů na první dobrou, ale pak mi trvalo čtyři týdny dokopat se ke zbylým třem, i když jsem byl spokojen. Každopádně k dílu samému. Nejsem žádný stoupenec záhad, nadpřirozena, UFO, všelijakých konspirací a podobných pytlákovin, takže v zásadě racionální pohled na osud Ďatlovovy výpravy mi plně vyhovoval. Tvůrci sice hlavně ze začátku trochu klamou tělem, leč různé odkazy na mystično, UFO a podobně jsou logicky jen falešné stopy a celé to směřuje ke zcela přirozenému vysvětlení. Je to poměrně napínavé a zvláště černobílé části rekonstruující osud výpravy jsou mrazivé, dojemné, dokonce i veselé na správných místech. Poslední epizoda velmi emotivní a když člověk ví, že je všechno počínání marné, je to opravdu smutné. Části s vyšetřováním a válečné flashbacky občas nějakou tu vadu na kráse mají. Např. v roce 1959, dva roky po Sputniku, by agenta KGB těžko překvapila informace o dosahu rakety R-7. Taky jsem nepochopil, proč ten důstojník z ostrahy lágru vlastně před vyšetřovatelem utíkal, když ho chtěl vyslechnout (tam mi rovněž chybělo uzavření linky s uprchlým muklem). Nebo tohle. Hrdina přijde o rodinu při náletu krátce před koncem války. V dubnu 1945 mělo to, co ještě zbylo z Luftwaffe, úplně jiné starosti (a možnosti) než bombardovat ruský týl (či se nahánět s jedním nákladním automobilem ZiL někde na louce). Takových ne moc logických momentů naštěstí není moc, takže nestihnou mnoho pokazit. Atmosféra je jinak skvělá, stále se něco děje aniž by to ztrácelo přehlednost a výprava stojí za to. Kol a kolem bych si něco podobného dal rád v brzké době zase. P. S. Uživatel Thoth povinně zahájí  odvykací kůru. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Dostali jste mě. Mám o Ďatlovově výpravě nejen vstřebaný kdejaký dokument (překvapivě dobrý je tento český originál) či různě kvalitní filmy, ale i pár knih. Teď jsem zhlédl naprosto skvělý typ hraného dokumentu chytře doplněný detektivkou. Přimíchány ingredience tajemna včetně falešných stop, akce, napětí... Vystylovaný vzhled + zvuk, dobré předvedení traumat a prokletí (válka)... Zkrátka vysoká škola kinematografie. Sympatičtí herci (překvapivě nejvíc mě bavila postava Zolotarjova a Dubininy). Osudovost a propojenost. Karma. Jo. Probrány všechny, i méně příčetné hypotézy, zavrženy a předvedena ta zdaleka nejpravděpodobnější. Nesedí sice ve všem, ale dobré to bylo.  P.S. vůbec mi nepřišla nepatřičná jakási "komsomolská nadšenost" mládeže. V té době a jejich věku skutečně asi byli takto co na srdci, to na jazyku. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Jurij Judin (Maxim Kostromykin), který ze zdravotních důvodů ze skupiny odešel pět dnů před jejím tragickým koncem, nevěřil, že by smrt jeho přátel byla způsobena přírodními podmínkami, jak tvrdí oficiální vyšetřovací verze. Podle Judina se členové skupiny stali obětí testu nové superničivé zbraně. Nedaleko od místa tragédie se skutečně nacházela vojenská testovací základna. (NoTengo)
  • V této epizodě získá Zolotarev „magický“ prsten od zastřelivšího se německého zajatce. Filmový prsten je nepříliš přesná napodobenina SS-Totenkopfringu. Problém je, že zajatec byl podle insignií majorem Wehrmachtu, kteří na takové prsteny neměli nárok. Prsteny měli zapůjčeny pouze důstojníci SS. Po smrti nebo odchodu od jednotky musel být prsten vrácen. Celkem bylo vyrobeno cca 20 tisíc prstenů, z nichž každý měl vyryto jméno nositele a byly přísně evidovány. Na hradě Wewelsburg byly z pietních a mystických důvodů skladovány ty prsteny, jejichž nositelé zemřeli a byly před obsazením hradu osobně Himmlerovým pobočníkem Sturmbannführerem Heinzem Macherem odvezeny a dodnes nebyly nalezeny. Některé zdroje hovoří až o 9 000 kusech. Macher přitom zemřel až roku 2001. (Hombre8)
  • Exteriéry byly natáčeny v Chibinských horách na poloostrově Kola a částečně i v pohoří Altaj. (Hombre8)

Reklama

Reklama