Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Více ruské tvorby do našich zeměpisných šířek! Zánik Ďatlovovy výpravy z roku 1959 je mi zcela neznámé téma, v prostoru pohoří Ural dojde ke smrti 9 lidí, je povolán speciální vyšetřovatel, major KGB Oleg. Vyšetřovacích verzí je více (Sorni Nai, UFO, atd.), a jsou postupně představovány. Navíc Olega i další zúčastněné pronásledují vzpomínky na válku. Mrazivá mysteriózní a hororová atmosféra, kdy se fakt bojíte... Perfektní mix žánrů, který přináší působivé vyšetřování i pohled do duše sovětského člověka, pro kterého ještě v některých případech válka neskončila. Mohu jen litovat nedokonalé technické kvality ripu při sledování tohle by si zasloužilo vydání na DVD nebo Blueray a šel bych do toho. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Se přiznám, že jsem o téhle záhadné smrti devíti zkušených turistů neměl tuchu. Ale koukám, že konspirací je plnej net. Tvůrci udělali maximum, aby seriál zapadl přesně mezi skutečný kriminální příběh a výskyt přírodního jevu. Navíc prý měli přístup k archivům a utajovaným dokumentům s podrobnými informacemi z tehdejšího vyšetřování. Černobílé pasáže působily tak věrohodně, že poslední díl byl vrchol smutku. Tohle se rusům moc povedlo, takže jasnejch pět. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rusové se do toho v tomto seriálu naplno opřeli, a způsobili mi tak velice milé překvapení. Podařilo se jim výborně zachytit atmosféru končících padesátých let (až na příliš empatické důstojníky KGB), při níž se pustili do uvažování nad tím, co mohlo způsobit tragédii turistické výpravy. K finálnímu výsledku rozhodně nesměřovali přímou cestou; občas zakličkovali jako kofeinem nabuzený rozverný zajíc, a příběh tak byl zajímavější, než bych čekal. Seriál bych mohl jen těžko doporučit milovníkům happy endů, ale já jsem si ho velice užil. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Matička Rus je ve výborné kondici, jak se zdá. Tahle lahůdka mě teda pěkně dostala. To originální zpracování, dokonalá mysteriozní, tísnivá, až hororová atmosféra, to je teda něco. Užasně natočeno ve dvou liniích. To tomu dodává neskutečnej šmrnc. Skvělé herecké výkony a neokoukané tváře, to jsou vždycky velké plusy. Oleg a Káťa mně samozřejmě učarovali a tvořili krásnou osudovou dvojici. Ďatlovova partička byla tak dokonalá, že jsem měla pocit, že jsou to opravdu oni. Tak čestní, ušlechtilí, prostě bezchybní, jak se na Sověty patří. Ty padesátý léta na mě přímo dýchaly. No tohle je náramná pecka. Pjotr je velký sympaťák a uchvátil mě, už v Dueljantu, což je další skvělá zálažitost. A ta ruština, tu jsem si teda užila moc. Takže pět velkýh hvězdic a klidně i víc. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Musím povedať že o tejto udalosti som doteraz nikdy nepočul. Iba vďaka hodnoteniam a komentárom užívateľov Arsenal83 a Trajektt si tento seriál získal moju pozornosť za čo im obom ďakujem. Po prvej epizóde som si o osude expedície a s tým súvisiacimi teóriami prečítal viac a aj vďaka tomu boli pre mňa nasledujúce epizódy omnoho zrozumiteľnejšie. Autorom sa podarilo, ako to spomína Trajektt nadhodiť mysterióznu atmosféru v štýle Aktov X, veľmi dobré sú aj spomienky na druhú svetovú vojnu (najmä zastrelený chlapci ktoré sa nechceli pridať k Hitlerjugend, ak by toto natočil Polanski denne by sa o tom písalo minimálne v jedných novinách, hneď vedľa každodenných článkoch o holokauste, ale natočili to Rusi tak si to vychutnajú iba ľudia kterí netrpia postraumatickými šokmi z éry ČSSR), funguje aj vzťahy medzi postavami v oboch dejových líniach a nemožno nespomenúť aj výbornú kameru. Ruská kinematografia, napriek tomu že mnohých užívateľom sa to nepáči, napreduje míľovými krokmi. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Herečka Marija Lugovaja, ktorá stvárnila súdnu pitevnú lekárku, je vegetariánka, preto ťažko znášala scény v pitevne, kde pre realistickosť mŕtvoly boli pridávané kúsky kuracieho mäsa k modelu mŕtvoly, kde jej prekážala hlavne prítomnosť mäsa a zároveň aj zápach. (Mikecat)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)

Reklama

Reklama