Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Väčšinou neznášam mysteriózne bludy, ktoré ku koncu nedávajú nijaké racionálne vysvetlenie. Ale tu mi to, naopak, chýbalo. Z niečoho, čo by som viac ocenila ako mystérium, sa vyvŕbila banálna, racionálna príčina. Keby tam bol viac rozvinutý nacistický okultizmus, a nie iba v jednej či dvoch častiach, alebo mýtus o tej ježibabe v lesoch, či čo to bolo, tak by som dala plný počet. A hlavne, keby posledné dve časti neboli tak ztrochu muka. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Úmrtí výpravy v pohoří Ural budí pozornost i po 60 letech a stále je to velká záhada. Seriálové zpracování mě hodně lákalo, bohužel Rusové to pojali tím nejnudnějším a nejobyčenějším způsobem, jaký mohl být. Vizuální stránka je docela poutavá a snaží se působit, jako by vznikla v době tragédie, ale to je asi to jediné zajímavé. Herecky seriál bohužel vůbec nefunguje a závěrečné vysvětlení mě prostě neuspokojilo, přestože to je možná to jediné logické. Já bych to pojal více mysteriózně, udělal z toho dvouhodinový film a mohlo to vypadat úplně jinak. Já se nudil a to jakože hodně. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím rozdělit hodnocení lehce podle toho, jak šly jednotlivé linie. Vyšetřování za mě bylo skvělé, jenom ho táhly dolů někdy až moc zvláštní reminiscence na druhou světovou válku. Pokud jde o linii výpravy, tak zvolit černobílou pro ni byl dobrý nápad. Celkově to pak do sebe tak nějak zapadlo, ale kdybych měl já možnost tvořit tento seriál, asi bych to udělal jinak. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Moc nechápu to stýskání si zdejších, že to nakonec rozlousknul důvod nejlogičtější. Zpočátku jsem byl i dost zklamán tím, že se seriál dost na sílu tlačil do nadpřirozena o otočil směr reálno až v závěru. Pochopil jsem ale, že to bylo k přilákání a udržení duševně naivnějších diváků tak trochu nutností a výsledek tak beru jako jakýsi kompromis, aby se dívenky prahnoucí po tajemnu nasytily mystiky až po koule a zároveň celý příběh Djatlovovy výpravy skončil důstojně a adekvátně reálným hrůzám, jež si jeho členové prožili. Z možných příčin zkázy se postupně pomrkávalo skoro na všechny (snad s výjimkou Yettyho) což je tak nějak fér. Po filmařské stránce se Rusákům nedá nic vytknout. Scény pojali velkoryse, herci zahráli přesvědčivě a i když jsem tam shledal patosu o dost víc, než Verbouš, (hlavně toho vojenského) nakonec se člověk dokázal i decentně dojmout. Celkově pochvala. 80% ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Se přiznám, že jsem o téhle záhadné smrti devíti zkušených turistů neměl tuchu. Ale koukám, že konspirací je plnej net. Tvůrci udělali maximum, aby seriál zapadl přesně mezi skutečný kriminální příběh a výskyt přírodního jevu. Navíc prý měli přístup k archivům a utajovaným dokumentům s podrobnými informacemi z tehdejšího vyšetřování. Černobílé pasáže působily tak věrohodně, že poslední díl byl vrchol smutku. Tohle se rusům moc povedlo, takže jasnejch pět. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Exteriéry byly natáčeny v Chibinských horách na poloostrově Kola a částečně i v pohoří Altaj. (Hombre8)
  • Na konci epizody hraje píseň „There Are Only A Moment“ od Olega Anofrieva. (Duoscop)
  • Herca Pjotr Fjodorov, ktorý stvárnil postavu vyšetrovateľa KGB Olega, oslovil agent pre hlavnú rolu. Keď sa dozvedel, že budú viacerí režiséri a ktorí, spoluprácu odmietol. Neskôr zmenil rozhodnutie. (Mikecat)

Reklama

Reklama