Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Opravdu napínavá a místy až mysteriózní podívaná podle skutečné události, při které často tuhne krev v žilách. Konec Ďatlovovy výpravy má spoustu hypotéz, jež jsou zde nastíněny jako slepé uličky vyšetřování. Děj se opírá o výstupy posledních bádání a nabízí nám dokonalý seriálový zážitek. Závěr je děsivou realitou s poučením, jak souhra nešťastných náhod a extrémních podmínek dokáže připravit jeden z nejzáhadnějších příběhů 20. století. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Veľmi presvedčivé spracovanie - chvíľami takmer až dokumentárna rekonštrukcia - známej desivej udalosti z roku 1959, ktorá dlho udržiava v hre viaceré možné príčiny a vysvetlenia tragédie študentskej výpravy na Ural. Výsledná spokojnosť závisí asi hlavne od toho, nakoľko vás uspokojí záverečná interpretácia – ale aj tá je zaujímavá svojou dvojakosťou. Chytrá dvojitá línia seriálu dobre stupňuje napätie a zároveň máme vďaka nej dvojité vysvetlenie - v jednej línií extrémne racionálne a v druhej na totálku mysteriózne – a môžete si vybrať. Nech už ste za ktorúkoľvek variantu, ĎATLOVOV PRIESMYK dokáže úžasne držať pozornosť a neraz prekvapiť - napríklad reminiscenciami a prepojením s druhou svetovou vojnou, čo síce u Rusov neprekvapuje, ale milovníkom záhad, ktorí sú s touto udalosťou oboznámení, zas tak hneď na myseľ nepríde. Aj romantická linka akoby vadí, ale pritom dáva zmysel celkovému konceptu, ako protipól smrti. Pretože vyznenie seriálu ako celku je napokon hlavne myšlienkové a citové, s až metafyzickým presahom vo výpovedi o zle a násilí. Nejde o nejaký konkrétny žáner, čo asi mnohých rozladí, žánrové zaradenie je neurčité, chvíľu je to horor, potom dobová kriminálka, neskôr zase dobrodružný, vlastne až etnografický film. V každom prípade je to parádne natočené, spočiatku až exhibicionisticky (kamerové finesy prvej časti), potom stále menej okázalo, v službe príbehu, ktorý už diváka zaháčikoval, ale tie prachy tam stále vidno, hoc aj po stranách a za okrajom a z hľadiska filmárčiny je to fakt nádhera. A aj scenáristicky – obdivuhodný balans medzi rozumom a citom, medzi racionalitou a duchovnom, vrcholiaci v posledných častiach, naraz cválajúci po viacerých koľajach, neprestáva udivovať. Všetci vieme AKO to dopadne – a ja si už dlho nespomínam, že by sa mi do niečoho tak veľmi nechcelo, ako do poslednej časti, z ktorej som bol už dopredu tak strašne smutný – ale nedokážeme si to odpustiť, túžiac po odpovedi PREČO. A aj keď sa to dozvieme - a uspokojíme sa s týmto vysvetlením - zostáva potom strašne veľa myšlienok a otázok - i keď možno už nie tak priamočiarych, ako "Kto alebo čo zabilo členov Ďatlovovej výpravy ?" ()

Reklama

manonfire 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Moc nechápu to stýskání si zdejších, že to nakonec rozlousknul důvod nejlogičtější. Zpočátku jsem byl i dost zklamán tím, že se seriál dost na sílu tlačil do nadpřirozena o otočil směr reálno až v závěru. Pochopil jsem ale, že to bylo k přilákání a udržení duševně naivnějších diváků tak trochu nutností a výsledek tak beru jako jakýsi kompromis, aby se dívenky prahnoucí po tajemnu nasytily mystiky až po koule a zároveň celý příběh Djatlovovy výpravy skončil důstojně a adekvátně reálným hrůzám, jež si jeho členové prožili. Z možných příčin zkázy se postupně pomrkávalo skoro na všechny (snad s výjimkou Yettyho) což je tak nějak fér. Po filmařské stránce se Rusákům nedá nic vytknout. Scény pojali velkoryse, herci zahráli přesvědčivě a i když jsem tam shledal patosu o dost víc, než Verbouš, (hlavně toho vojenského) nakonec se člověk dokázal i decentně dojmout. Celkově pochvala. 80% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

skvělá série,která v průběhu střídá žánry jak na běžícím pásu,ale dohromady to výborně funguje.Chvíli to jsou Akta X,chvíli detektivka,chvíli válečný film,chvilku Anděl na horách,ve finále celkem hutný survival a vyloženě slabé momenty tu prakticky nejsou.Hodně tomu pomáhá i to,že se jednotlivé epizody věnují vždy bud´ "současnosti" a nebo výpravě,přičemž se v rámci epizod mezi těmito dvěma "světy" neskáče a divák je tak permanentně udržován v pozoru a nutí ho to koukat dál a dál.Navíc je to skvělé po technické stránce a s přehledem by to strčilo do kapsy i zámořské seriály.Osobně jsem o osudu výpravy nevěděl vůbec nic (ani jsem nevěděl,že nějaká taková výprava vůbec byla) a Ďatlovův průsmyk mě dokopal k tomu si to zjistit.Cením i to,že seriál nijak nesklouzne k propagandě,nebo k něčemu podobnému.Všechno pro tu dobu typické tu sice je,ale nijak to nevyčnívá a seriál se zaměřuje čistě na vyšetřování/osud skupiny,přičemž zvládá obsáhnout skoro všechny vyšetřovací (a některé konspirační) teorie...90% ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Záhada Ďatlovovej expedície ma zaujímala omnoho skôr, než to začalo byť kúl a dovolím si tvrdiť, že to mám slušne naštudované. Voči seriálu som bola preto skeptická, ale je to neskutočná pecka. Rovnomerne pracuje vlastne so všetkými teóriami (vojenská, UFO, snežný muž, domorodci, žiarlivosť, atď), pridali tam ešte aj nacistov. Pobavila úsmevná vsuvka, že mladý Boris Jeľcin sa pokúšal získať miesto na výprave. Najväčšou záhadou aj tak ostáva fakt, že obidve ženy v skupine - Zinaida Kolmogorovová (22) aj Ľudmila Dubininová (20) boli v okamihu smrti panny. Nuž, ZSSR a slušné 50. roky, dnes by to už veru možné nebolo. A pre zaujímavosť: vo filme je zobrazený nemecký hrad Wewelsburg, ktorý bol kultovou centrálou SS a objavil sa napríklad aj v PC adventúre Lost Horizon. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • V této epizodě získá Zolotarev „magický“ prsten od zastřelivšího se německého zajatce. Filmový prsten je nepříliš přesná napodobenina SS-Totenkopfringu. Problém je, že zajatec byl podle insignií majorem Wehrmachtu, kteří na takové prsteny neměli nárok. Prsteny měli zapůjčeny pouze důstojníci SS. Po smrti nebo odchodu od jednotky musel být prsten vrácen. Celkem bylo vyrobeno cca 20 tisíc prstenů, z nichž každý měl vyryto jméno nositele a byly přísně evidovány. Na hradě Wewelsburg byly z pietních a mystických důvodů skladovány ty prsteny, jejichž nositelé zemřeli a byly před obsazením hradu osobně Himmlerovým pobočníkem Sturmbannführerem Heinzem Macherem odvezeny a dodnes nebyly nalezeny. Některé zdroje hovoří až o 9 000 kusech. Macher přitom zemřel až roku 2001. (Hombre8)
  • Jurij Judin (Maxim Kostromykin), který ze zdravotních důvodů ze skupiny odešel pět dnů před jejím tragickým koncem, nevěřil, že by smrt jeho přátel byla způsobena přírodními podmínkami, jak tvrdí oficiální vyšetřovací verze. Podle Judina se členové skupiny stali obětí testu nové superničivé zbraně. Nedaleko od místa tragédie se skutečně nacházela vojenská testovací základna. (NoTengo)

Reklama

Reklama