Reklama

Reklama

Někdo to rád horké

  • USA Some Like It Hot (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Nestárnoucí americká hudební komedie nás přenese do Chicaga roku 1929. Jejími hrdiny jsou saxofonista Joe a basista Jerry, dva hudebníci na útěku před bandou gangsterů. Ve chvíli, kdy jsou úplně na dně a bez práce, objeví se lákavá nabídka na třítýdenní angažmá na Floridě. Věc má ovšem malý háček. Jedná se totiž o čistě dívčí orchestr Sladká Zuzi. Když ale teče do bot a gangsteři jsou jim v patách, není čas na hrdinství. Díky ženským šatům se oba rázem promění v saxofonistku Josefínu a basistku Dafne. V novém převleku se seznamují s půvabnou zpěvačkou Pusinkou Kowalczykovou, do níž se Joe pochopitelně zamiluje. Sami se brzy stávají, stejně jako ostatní dívky, terčem pozornosti mužů. Zatímco o Joea alias Josefínu se zajímá mladičký hotelový poslíček, k Dafne se přilepí obstarožní a neodbytný milionář Osgood Fielding. Začíná řada neuvěřitelných zápletek, záměn a omylů. Vynikající komedie Billyho Wildera z roku 1959 se už dávno a právem zařadila do zlatého fondu filmové klasiky. Vedle výkonů hlavních představitelů Jacka Lemmona, Tonyho Curtise a Marilyn Monroe v ní potěší také jazzová hudba Mattyho Malnecka. Film byl v roce 1960 nominován na šest Oscarů, získal Oscara za kostýmy a řadu dalších cen včetně tří Zlatých glóbů. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (739)

Eddard 

všechny recenze uživatele

He. Jedno z vůbec nejbrilantnějších děl hollywoodské komedie a asi nejznámější z pomyslného náhrdelníku filmových perel, malého mistra Billyho. Marilyn jako Sugar je tady opravdu k nakounustí (i když je dnes ideál ženské krásy trochu jinde), alfou a omegou filmu je ale komický velevýkon Jacka Lemmona. Jsou to právě jeho gagy, hlášky a úšklebky, které mě i po xté rozesmívají a vyvažují daleko škrobenějšího Curtise (jehož slizký přízvuk jižanského aristokrata, který používá pro své milionářské alter ego na mě působí jako skřípání nehtů na tabuli). Ať žije Dafne a Billyho vypointovaný scénář, prošpekovaný hláškama. 90% ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Někdo to rád horké je taková klasika, jako na tělo šitá role Sugar alias prototyp příměru blbá blondýna nebo synonymum počátku zábavy alias mustr hollywodských point nejen komediálních... Skvělé role obou chlapoholek, třeskutý sexepíl legendární Monroe, povedený scénář, vtipná zápletka a již zmiňované skvěle vypointované finále, řadí tuto nesmrtelnou klasiku k předním dílkům světové kinematografie. Funguje to dodnes, čímž cena stoupá jedině vzhůru. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nejvíce si zde asi cením zachycení MM na vrcholu její krásy. Její role je ale bohužel dost hloupá, ostatně ona podle mě nikdy neměla moc štěstí hrát nějakou skutečně zajímavou postavu (snad s výjimkou jejího předposledního snímku Mustangové). Jinak mně osobně komedie Some Like It Hot zase tak moc vtipná nepřijde, z filmu je podle mě hodně znát doba jeho vzniku, u některých vtipů se ale zasmát dá. Billy Wilder prostě uměl. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Skutečná perla všech perel mezi klasickými komediemi. Jack Lemmon i Tony Curtis ve svých nejlepších rolích, o Marilyn nemluvě (popravdě jsem nikdy nepochopil, co je na ní tak úžasného a nebýt této role, ani bych ji neviděl hrát v něčem pořádném, pravda, vlastně ještě Slaměný vdovec). Billy Wilder měl absolutní smysl pro komično i nadsázku, a hlavně vkus a inteligenci. Navíc atmosféra gangsterských dvacátých let je vystižena mnohem lépe, než v leckterém dramatu. Poznámka: dost se na filmu podepisuje dabing. Neviděl jsem film v originále, takže srovnávám starý dabing s Cupákem alias Curtisem a nový tuším s Benešem (Lemmona mluví v obou případech Brabec). Jak kvalita dabingu, tak úroveň překladu jsou značně v pospěch staré verze. Nechápu, proč se tak často filmy už jednou kvalitně namluvené musí dabovat znovu mnohem hůř. "Je tomu už deset let, co jsem se zvolil předsedou týhle organizace, a snad můžu říct sám, že jste zvolili dobře…" ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mé třetí filmové setkání s Billym Wilderem se bohužel protlo s mým dalším filmovým setkáním s Marilyn Monroe, kterou nejspíš nikdy nebudu mít doopravdy rád. Kromě toho, že se mi nelíbí, na mě vždycky navíc působila hrozně jednoduše... A tentokrát to díky té roli naivní nanynky bylo snad vůbec nejhorší. Ach, ach, takhle pokazit komedii, která od počáteční razie vypadala tak slibně, to se musí vidět. Jack Lemmon s Tonym Curtisem dobří, ale jakmile se začal druhý jmenovaný sbližovat s "božskou" MM, šly žerty stranou a já se skoro neměl čemu smát. Tři a půl. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (92)

  • Slavná fráze „Nobody's Perfect“ ve filmu vůbec neměla být. Scenáristé jí tam přidali narychlo, než vymyslí něco lepšího. (Duoscop)
  • Natáčelo se od 4. srpna do 6. listopadu 1958 v Coronadu v Kalifornii. (Varan)

Související novinky

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama