Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva vážení nositelé oscarových nominací za Sunset Boulevard (1950) – herec William Holden a režisér Billy Wilder – se o tři roky později znovu sešli ve strhujícím dramatu z 2. světové války Stalag 17. Výsledkem byla další nominace za nejlepší režii pro Wildera (jeho čtvrtá) a Oscar za nejlepší herecký výkon pro Holdena. Holden vytvořil postavu cynického, protřelého seržanta J. J. Seftona,vězně v nechvalně známém německém zajateckém táboře, který tráví své dny vymýšlením všelijakých kšeftíků a obchodováním s Němci výměnou za zvláštní výsady. Když jsou ale dva vězni zabiti při pokusu o útěk, ukazuje se, že mezi vězni je zrádce. Je to Sefton? Role velitele tábora je výjimečně ujal slavný producent a režisér Otto Preminger, herec Robert Strauss získal oscarovou nominaci za postavu "Zvířete". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Letní filmová škola 2011 mi otevřela obzor; tentokrát tím, že pro mě objevila zázrak jménem Billy Wilder. Tento režisér, kterého v Čechách známe jen díky asi třem filmům (Někdo to rád horké, Sunset Blvd., Byt), má ve skutečnosti na kontě hned několik mistrovských děl. A Stalag 17 je jedním z nich. Opět staví na geniálním scénáři plném vtipných, dojemných i napínavých okamžiků. Jste v zajateckém táboře a zjistíte, že jeden z vašich spolubydlících je práskač. Jak se zachovat? Když ho odhalíte, bude přesunut na jiný tábor a nikomu tím nepomůžete, když ne, bude vám dál škodit. Na krku máte navíc velitele odsouzeného k smrti, kterému chcete pomoct utéct a ještě ke všemu vám nikdo ze spoluvězňů nevěří, že práskač nejste zrovna vy. Na první pohled neřešitelná situace má ve filmu dokonale vymyšlené řešení, které by mělo být v dějinách kinematografie mnohem známější, než je. Z námětu vytřískali tvůrci maximum a Stalag 17 tak pro mě představuje jeden z nejbáječnějších válečných filmů... ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Wilderova detektivno komedialna variacia na Renoiarove Velke iluzie, prave svojim nadhladom prekonava francuzsku inspiraciu. Wilder sa nam nesnazi prehnanym premoralizovanim predkladat utrpenie zajatcov v nemeckych taboroch, ale skor "primitivizuje" vztahy (skvele sa to prejavuje pri scene s begmintonom:)) a na absurdny zivot v tabore nahliada ako na grotesku. ()

Reklama

elanius 

všechny recenze uživatele

(65/2015) / Úžasné množstvo filmárskych a komedionálnych nápadov boli tvorcovia schopný napchať do dvoch hodín. Asi tolko čo by teraz vystačilo na 10 filmov. Film z roku 1953 mi priniesol nečakané osvieženie. V prvom rade je to inteligentná komédia aj a toto robí z tohoto filmu s vojnovou tematikou unikát porovnatelný snáď iba s MASH. (8/10) ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

To komediální pojetí se s cynickým přístupem hlavního hrdiny moc neslučuje. Jednou se bez mrknutí oka američtí zajatci střílí, podruhé se zase místní komická dvojice může klidně producírovat mimo tábor za přihlížení stráží. To je ovšem jedinou výtkou, jelikož Wilder dokáže gradovat napětí a vést herce k suverénním výkonům. William Holden dokazuje, že postavy drsňáků se dají zahrát i civilně bez přehrávání a chlapáckých gest. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ja neviem, ako to ten Billy Wilder robi, ale on takmer do kazdeho filmu prida take genialne dialogy, ze prave v Stalagu 17 som sa smial cely film, aj ked to mohla byt drama. Z mojho pohladu to bola od Wildera vysmech "Fritzkom" nemeckym nacistom za to co urobili, ale humor nie je jedine co sa mi v tomto filme pacilo, ale aj scenar. Cely film ma zaujimalo, ktory z nich je tam spicel a samozrejme to som sa aj dozvedel a pacil sa mi aj zaver filmu. Videl som par filmov od Wildera a vsetky jeho filmy boli zatial super, takze sa nadalej tesim na dalsie jeho filmy. William Holden ziskal Oscara za hlavnu ulohu, ale nominovani boli aj reziser Sidney Lumet a herec vo vedlajsej ulohe Robert Strauss. Väcsie stastie mal reziser Fred Zinnemann, ktory dostal v kategorii najlepsia rezia Oscara za vojnovu romanticku dramu ODTUD AZ NA VECNOST (1953) s Burtom Lancasterom alebo Frank Sinatra za vedlajsiu ulohu v tom istom filme... 29.08.2010 ________ William Holden - (Seržant J.J. Sefton) +++ Don Taylor - (Por. James Dunbar) +++ Otto Preminger - (Plk. von Scherbach) +++ Robert Strauss - (Zvíře / Stanislaus Kuzawa) +++ Harvey Lembeck - (Harry Shapiro) +++ Richard Erdman - (Seržant Hoffman) +++ Peter Graves - (Price) +++ Neville Brand - (Duke) +++ Sig Ruman - (Seržant Johann Sebastian Schulz) +++ Hudba: Leonid Raab +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Galerie (58)

Zajímavosti (16)

  • Film se natáčel postupně, tedy jednotlivé záběry tak jak je ve filmu vidíme. Spousta herců byla překvapena rozuzlením. (Kulmon)
  • Pro film bylo důležité bahnité prostředí, a tak natáčení probíhalo především v březnu roku 1952, v období tání sněhu. (lubomir91)
  • Když William Holden obdržel Oscara za nejlepší herecký výkon, měl nejkratší děkovnou řeč v historii. Řekl pouze: "Děkuji Vám". (Kulmon)

Reklama

Reklama