Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvním díle Aleš Pelán čelí nařčení, že udržuje zakázané vztahy se svými studentkami. Mezitím na stejné škole dochází k brutální šikaně jeho kolegyně, kterou si žáci natáčí na video… Má každý učitel takovou autoritu, jakou si zaslouží? Nebo si žáci dovolují víc než kdy dřív? (Česká televize)

Recenze (82)

Pulper 

všechny recenze uživatele

Po 1 MISI, Osadě a Dvojce na zabití konečně něco, na co se dá koukat. Tohle se vážně povedlo. Žádné přehrávání, naopak. Střízlivý a uvěřitelný herecký  projev, což je jistě do velké míry zásluha režisérky. Překvapil mě Lukáš Vaculík, jehož jsem nepovažoval za moc dobrého herce. Těším se na další díly! ()

kritkMd 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál s perfektním hereckým obsazením a natočený na velmi zajímavé téma. Ovšem je zde pár chybiček. Tak například v tomto díle jsou některé střihy tak nechutně odvedené, až se mi chtělo zvracet (hlavně v tělocvičně). Scénář také pokulhává, kvalitní herci to vylepšují, ale prostě se mi zdá že se občas zachovají divně nebo řeknou totální kravinu. Další věcí je, že zde není ani jedna kladní postava. Ministr a jeho společník se jednu chvíli chovají jako záporáci, a následně ombudsmanovi či celému školství vrazí kudlu do zad. (S tím souvisí mé pochybnosti o scénáři.) Ani samotný ombudsman není kladná postava, často mi přišlo že se chová přímo jako záporná. Popravdě jsem těm všem okolním žvástům vůbec nerozuměl a proto mě tento díl nijak extrémně nenadchnul. Když to zkrátím tak se každý choval velmi podivně a jako idiot, nebylo prakticky nic vysvětleno, na téma šikany učitelů se moc nezabrousilo, hlavní postavy jsou vykresleny negativně a záporně, naopak záporáci jsou zobrazeni jako inteligentní a vcelku normální postavy, některé střihy přímo odporné, ale hlavně mi to přišlo nemastné neslané. Avšak musím pochválit hlavní herce, kteří přes tragikomický scénář hrají své postavy dobře, také kameru, hudbu a zasazení. Řekl bych že standartou seriálů od České televize se jedná o průměrný seriál. ()

Reklama

Hombre8 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jakožto emeritní učitel hodnotím patrně příliš přísně, ale místy je scénář napsán dost mizerně.  Nejen že skřípe, řada situací je dětinsky zkonstruována, ale to, kam celá (první) epizoda směřuje by bylo už opravdu přehnaným odrazem rozkladu celého oboru. Ne že by žádný nebyl... :-)  Není to už opravdu velká fantastika, že bude na post ombudsmana dosazen člověk bez jakékoliv právní kvalifikace, člověk který je schopen se v krizové situaci de fakto znemožnit jak před kolegy, tak před studenty a v neposlední řadě mediálně? To je opravdu hlavní aprobací to, že si jakožto v podstatě spoluviník mimořádné události nasypu popel na hlavu a nebo jsem zvolen v nějaké pochybné (viz její podmínky) žákovsko-studentské anketě? Nevím, zda to byl záměr, ukázat, jak je bulvár dobrý. Každopádně zde svoji roli splnil beze zbytku a navíc si Pelána novinářka namazala na chleba. Ten konec rozhovoru: " Tak to dokažte! Dokažte, co se nikdy nestalo. To vy umíte." Kdo proboha ten dialog psal?! Chudák Luky. Na druhé straně jsou ale, s výjimkou nebohé, slušně vykreslené charaktery postav a jejich vzájemné interakce v celém tom (dobře placeném) bordelu a zahrané je to víceméně taky fajn. Vaculík pořád umí, i když pořád jede ve svých kolejích. Taky je dobře, že se na tohle téma opět po letech točí. Za to určitě palec nahoru. Takže je to vlastně všechno v pořádku, protože tahle schíza vlastně odpovídá stavu našeho školství. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě dobrý. Lukáš Vaculík hraje dobře, téma bylo silný, hezky zpracovaný. Rozhodně to s člověkem pohne a donutí klást si otázky. Fajn byl i zbytek obsazení. Zaujala mě herečka, která hrála Sáru a pak ta, která hraje ženu hlavního hrdiny. Bohužel neznám jména. Jsem rozhodně zvědavá na další díly a doufám, že si minimálně udrží laťku tohoto prvního dílu. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně! Říká se, že jedna vlaštovička jaro nedělá, ale v tomto případě přináší naději, že svítá na lepší filmové časy. Tak jsme se přece jen v televizi něčeho nového smysluplného dočkali. Ze všech letošních novinek jediná, která stojí za shlédnutí. Originální námět, aktuální téma, kvalitní scénář a slušné výkony, které podali známí i noví, méně profláknutí mladí herci. Všem novinkám jsem dala šanci, ale tento seriál je jediný, který stojí za pozornost, hlavně pro jeho výchovné poselství,  které v současné tvorbě chybí. Pracovala jsem 25 let ve školství, tak je mi tato problematika blízká. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Podle skutečného případu z pražské Střední průmyslové školy Na Třebešíně. (sator)
  • Lokace Střední průmyslové školy, kde učí Aleš Pelán (Lukáš Vaculík) literaturu, je v ulici Žukovského 580, Praha 6 a ve skutečnosti jde o Základní školu Dědina. (formelin)
  • Premiéru prvního dílu sledovalo 1,3 mil. diváků (15+). Šlo o nejlepší výsledek večera i celého nedělního dne. (rublik05)

Reklama

Reklama