Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žák základní školy během vyučování napadne spolužačku nůžkami. Rodiče se bouří a požadují, aby se ředitelka agresora zbavila. K tomu je ale zapotřebí souhlas jeho matky, která to odmítá. Rodiče se obrátí na ombudsmana Aleše Pelána (L. Vaculík)… (Česká televize)

Recenze (45)

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další případ k zamyšlení. Sice jsem Aleše Pelána chápala, o co mu jde, ale mnohem víc jsem chápala rodiče, které se bojí o své děti. Protože ať už je pozadí jakékoli, čin se stal. Popravdě si moc nedokážu představit, že je fakt reálný, že vám dítě kdokoli! pobodá ve škole a druhý den je tam zase, jakoby nic. Každopádně se mi líbí, že opět nemůžeme říct, že by to bylo černobílý a tvůrci nám nabízejí opravdu hodně pohledů na věc, které se bijou tak, že jednoduché řešení opravdu není možné najít. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dnešní díl velmi chválím. Téma opět maximálně aktuální, příběh šílený, dobře zahraný. Inkluze je velké téma a z vlastních zkušeností vím, že zařazení dětí hendikepovaných je prospěšné pro obě strany, jsem pro to. Jenomže nic není černobílé a tady se dostáváme do situace, co s dětmi chytrými, zdravými, ale agresívními. Asi zjednodušeně, ale taky názor: v momentě, kdy je označíme diagnózou, tedy jako nemocné, budou "vhozeny" třeba děti hodné, jen na vozíčku a s pomalejším vnímáním do stejného pytle a to je velká škoda, protože zrovna takovým je inkluze nesmírně prospěšná. Potřebují kolektiv, společnost rychlejších, naopak děti zdravé si zvykají a příjímají své spolužáky i s jejich těžším údělem. Do života cenná lekce. Pokud agresívní děti budeme brát jako zdravé, budou buzerovat celý kolektiv, kolektiv je, učitelky se zhroutí, pochopitelně tohle by nedával nikdo, čili začarovaný kruh, ze kterého vždycky vzejde pokáceno a kolem rozlítané mega hromady třísek. Vsuvka s Aničklu Polívkovou řešení nastínila, ale všichni víme... Jakmile se tam strčí jeden, vzápětí půjde asperger, lehká, kulhající DMO, slabozraký, DMO na vozíčku nebo Dawníķ... Klasika. Názory mít můžeme, jasně že počátky většiny problémů nezvladatelných děcek jsou v rodině, kantory lituji, ale co s tím? Kecy o tom, že za nás to nebylo a ty dnešní děti atd. jsou mlácením prázdné slámy. Jediné, co za nás funfgovalo byl fakt, že když byl běžný průser, rodič a učitel drželi spolu basu. Tedy aspoň, co pamatuju. Provinilec to chytil ve škole i doma a zkusil by si něco ceknout. Většinou to fungovalo. Těžké téma. Být rodičem pobodané holčičky bych být nechtěla a být matkou nezvladatelného dítěte, taky ne. Navíc takové dítě není jen výsadou zdecimovaných samoživitelek, ale světe div se, docela často i z rodin kompletních, kde se do fakanů cpe horem dolem a to je potom taky chuť. Plný počet, výborné celé, Martha opět jela bomby a jasně, každý je chytrý, ale řeklo se, že to ma rozvířit diskuzi, tak vířím. Čaute. ()

Reklama

barabura 

všechny recenze uživatele

Já teda nevím, ale smrad co sere celou školu, kterýho měl fotr radši utřít do kapesníku a všichni okolo něj takhle panáčkujou? A rodiče, co chtějí pro svoje normální děti normální prostředí jsou za špatný? A jeho dementní matka, který chtějí všichni okolo pomoct necejtí ani kousek studu za to, že ho naprosto nezvládá a ještě si ani nesnaží pomoci okolí? Jako fakt je tohle obraz dnešní společnosti? Nechutný. Tenhle díl se mi teda vůbec nelíbil. Doufám, že tohle se od reality odklání o 180°. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už jsem pochopila, jak asi bude vypadat každý díl tohoto seriálu. Vždycky se načne nějaký problém, většinou způsobený agresivitou nějakého žáka a nakonec to vyzní tak, že násilník nebo vrah je vlastně oběť. Systému, rodinného zázemí, špatných učitelů... Problém je, že s tímto verdiktem bytostně nesouhlasím. Násilníci a vrahové nejsou lidé, kteří by měli být obdivováni a litováni, ať už vyrůstali jakkoli a dělo se kolem nich cokoli. Existuje totiž spousta lidí, kteří si prošli otřesnými podmínkami a přesto nikoho nešikanovali a nezavraždili. A obhajoba typu "on je originál", která zazněla v dnešním díle, mne opravdu zvedla ze sedačky. Všichni lidé jsou "originál" a někteří k tomu dovedou být hodní, slušní a přizpůsobiví podmínkám a prostředí, a to je znak sociální inteligence. Ať mi nikdo nenalhává, že dítě chovající se jako naprostý spratek, který mlátí dospělé, vyslovuje nejhorší vulgarity a řeže spolužáky nůžkami, má vysokou inteligenci. Tomu zkrátka nevěřím a neodpovídá to mé životní zkušenosti. Každý kriminalista vám řekne, že vrahové a násilníci mají většinou nejnižší možná vzdělání a jsou to omezení primitivové, (pro zajímavost nejčastěji zaměstnáni jako zedníci). S vyzněním této epizody tedy nesouhlasím, domnívám se, že je dokonce zavádějící a lživé. Technicky v pořádku, ale už to není ničím příliš zajímavé, na rozdíl od předchozích dvou dílů. 2*. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel musím hodnotím ovlivněn podobnými zkušenostmi ze svého pedagogické praxe, takže nejsem objektivní. Ale tohle je velmi silný případ a možná se spousta učitelů dostala do podobné situace, kdy nevychovaný (nebo spíše deprimovaný) žák byl nad jejich hlavu. Zároveň se mi ale líbilo, že zde byl ukázán nejen pohled rodičů a učitelů, ale také ministerstva školství. Ono jednoduché a tolik očekávané řešení totiž fakt neexistuje. Jo, tohle sedlo jak zadek malého dítěte na hrnec. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Epizodní roli učitele ve speciální škole si střihnul Michal Reitler, spoluscenárista a kreativní producent seriálu. (klukluka)
  • Epizoda se ve své premiéře stala nejsledovanějším pořadem nedělního večera po 20:00. Sledovalo ji 1,36 mil. diváků (15+). Šlo zároveň o nejlepší výsledek celého nedělního dne. (rublik05)

Reklama

Reklama