Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, na které bych použil půl hvězdičky. FIlmu škodím třemi, ale přeceňuji ho 4 hvězdičkami, ale vzhledem k 78%, které má volím menší hodnocení. Celá posádka létající pevnosti jsou uvěřitelné postavy a slušně zahrané, ale celý film na mě trochu působí jako dražší televizní film do kterého se dostalo pár hvězdnějších herců. Jako válečné drama patří k tomu slušnému průměru, kterému chybí víc dramatických okamžiků a možná i více války. ()

Myrreczech 

všechny recenze uživatele

Po cca deseti letech jsem se vrátil k jednomu z nejoblíbenějším filmů mého dětství. A můžu říci, že jako jeden z mála neztratil nic na své kráse. Příběh je jednoduchý a přímočarý, nečekejte žádné zvraty ani přílišná dramata. Herci jsou velmi přesvědčiví a krásný old-school soundtrack dodává příběhu nádech nostalgie. Jeden z nejlepších oddychových válečných snímků. ()

Reklama

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Je pěkné vidět, že jsou místa, kdy český film svou kvalitou přesáhne hollywoodskou produkci. Toto je přesně ten případ. Nenechte se zmást - Memphis Belle je kvalitní film, ale gradací ani postavami zdaleka nedosahuje Tmavomodrého světa, nebo Nebeských jezdců, kteří jsou z mého hlediska také o něco bližším subžánrem, neboť se na rozdíl od Tmavomodrého světa jedná o posádku bombardéru, nikoli stíhače. Nejvíc mě asi mrzelo, že žádná z postav nedostala tolik prostoru, abyste si ji mohli pořádně zapamatovat, vytvořit si k ní pouto, soucítit s ní, "prožít" s ní ten poslední a sakramentsky složitý nálet na Brémy. Amerického patosu se sice samozřejmě také dočkáme, ale v nijak škodlivé míře ;) Nicméně kolem a kolem dávám slabší 4, čili 70%. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Takové trošičku jiné, zvláštní válečné drama o tom, jak se letka Boeingů B-17 vypravila na cestu nad německé Brémy, aby tam zničila jednu továrnu. Memphiská kráska je tedy B-17 – Létající pevnost, jejíž posádka má za úkol splnit 25 misí, aby dokončila svou službu. Nyní má posádka za úkol zničit továrnu na výrobu letadel Focke-Wulf Fw 190 v Brémách. Letecká skvadra je nejprve doprovázena P-51 Mustangy, ale pak zůstanou bombardéry samy, zranitelné proti německé protiletecké obraně a Flakům. Úspěch Krásky by byl v tom, že by se jednalo o první misi, která splnila svůj cíl. Armádní publicista, podplukovník Bruce Derringer chce využít Bellinu slávu k prodeji válečných dluhopisů. Nad Německém mají bombardéry ztráty kvůli Flakům a německým stíhačkám Messerschmidt, a také je zde obrovský mrak, díky kterému nejde dobře vidět na cíl – na továrnu, okolo které se nacházejí školy a civilní objekty. Proto je třeba provést druhý přelet a ten je úspěšný – cíl je zasažen. Po cestě zpátky je posádka Krásky obtěžována německými letadly a radista Danny Daly je těžce zraněn, navíc dojde k požáru jednoho z motorů, a proto musí kapitán Dearborn nařídit ponoření letadla, aby byl motor uhašen. Jsou také zničeny elektrické systémy, a tak je třeba vysunout podvozek ručně. Nakonec to ale dobře dopadne a podplukovník Derringer oslavuje s posádkou Krásky vítězství. No a na konci se dozvíme, kolik letců přišlo během druhé světové války o život, a že tento film je věnován všem letcům, kteří za války sloužili. No, byl to celkem zvláštní film, ať už se jedná o střih, výpravu a také některé scény, a díky tomu mě to úplně nebavilo a dávám jenom 3*. ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

S prominutím si neodpustím menší polemiku. „V létě roku 1943 zuřila na obloze nad Evropou krutá bitva. Každý den čelily stovky mladých mužů smrti, když na svých bombardérech pronikaly hluboko nad nepřátelské území. Zpátky se jich vracelo čím dál méně“ Nálety zaměřené proti civilnímu obyvatelstvu. Starci, ženy a děti byli po stovkách a po tisících mrzačeni, umírali v ohni, v troskách domů. Jsem rád, že lidé myslí i na ně!!! Na druhou stranu chovám obrovský respekt i vůči posádkám a všem, kteří nasazovali životy, k těm, kteří přišli o své nejbližší - pro nás, za lepší zítřky. Tento film se snaží poukázat na vypjatý život amerických letců a tvoří jaksi další pomník jejich hrdinství. Bohužel mě ale tyto americké výtvory tolik nedojímají. V porovnání s druhou stranou - pro vojáky - ta strávená doba, podmínky, technika, poměr sil - toto je "procházka růžovým sadem". ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • Společné s Memphinskou kráskou turnus ve stejné době dokončila také další B-17 Flying fortress „Hell's Angels“. (liebgott)
  • Srdeční masáž, kterou Val (Billy Zane) dává Dannymu (Eric Stoltz), by nebyla možná, protože práce Baltimorských lékařů Kouwenhovena, Knickerbockera a Judea o masáži srdce se objevily až počátkem 60. let 20. století. (WillyMarks)

Reklama

Reklama