Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

mazzarek 

všechny recenze uživatele

Je to veliká škoda, že si tento příběh nezasloužil (zatím?) lepší filmové zpracování. Pokud někdo viděl dobové záběry, tak by si všiml, že po přistání běžely všechny motory, spodní střelecká věž a všechny kulomety byli na svém místě. Pokud někdo točí něco podle skutečné události, tak by si neměl vymýšlet. ()

Myrreczech 

všechny recenze uživatele

Po cca deseti letech jsem se vrátil k jednomu z nejoblíbenějším filmů mého dětství. A můžu říci, že jako jeden z mála neztratil nic na své kráse. Příběh je jednoduchý a přímočarý, nečekejte žádné zvraty ani přílišná dramata. Herci jsou velmi přesvědčiví a krásný old-school soundtrack dodává příběhu nádech nostalgie. Jeden z nejlepších oddychových válečných snímků. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se těšila, nejspíš ještě více než kvůli obsazení, tak kvůli tématu. Jenže Memphiská kráska jaksi nedokázala mé natěšení naplnit. Nedokázala jsem se do příběhu patřičně ponořit. Od chvíle, kdy hoši vzlétli do akce, se mi začínaly zavírat oči a scény z letounů mi přišly docela zdlouhavé a jaksi nevyužité. Nejspíš je to tím, že když už jsem se nedokázala ponořit do děje a ani postavy mě příliš nezajímaly, tyto letecké scény mi tím spíš přišly nezáživné. Zbytek filmu jsem nedokázala udržet pozornost a pospávala jsem. Prostě mě to nějak nevzalo, a přitom se jedná o velmi kvalitní snímek, ale nějak to prostě nešlo:) "Nemůžu si ani narazit holku, když jsem nezabil nácka." ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

.......Nejslavnější těžký bombarder B-17 se úspěšně vrátil z akce. ........V tomto koprodukcnim remaku filmu z r. 1944 od W. Wylera http://www.csfd.cz/film/9920-memphis-belle-a-story-of-a-flying-fortress-the/ jsou místo skutečného města Lorient ve filmu bombardovány Brémy. Celý příběh se slavným letadlem a jeho posádkou je malinko přimóděn do amerického hávu, pro efekt a napětí je přidáno několik vzrušivých momentů během letu, které se vlastně ani ve skutečnosti nestaly. V každém případě tuto verzi z roku 1990 považuji za jeden z těch lepších filmovým válečných leteckých bonbónků, které byly doposud vyprodukovány. Nebýt dlouhého seznamovacího začátku a závěrečného happy endu, určitě by tento film s leteckou tématikou získal mnohem více ocenění............. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Memphiská kráska je originální. A je o to zajímavější sledovat životy osazenstva jednoho z mnoha bombardérů B-17. Avšak jako válečný snímek je spíše nedotažený, nebo-li usekaný. Chvíle v oblacích si užíváte, ale akce jsou poněkud prkenné. Samozřejmě na svou dobu určitě dobře odvedená práce, ale i tak se mi zdá, že potenciál byl daleko větší. I přesto tento snímek ukazuje na hrdiny, kteří bojovali ve vzduchu a měli by mít čest a uznání! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • 8. letecké velitelství (v roce 1944 přejmenováno na 8. leteckou armádu) za dobu působení v Evropě (léto 1942 až jaro 1945) ztratilo přes 28 tisíc mužů. To jsou větší ztráty než měla Námořní pěchota Spojených států amerických. (liebgott)
  • Do role německých Messerschmittů Bf 109 byly použity jejich španělské verze HA-1112 Buchón, použité například i v Bitvě o Británii z roku 1969. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama