Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rudy má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jeho chudá rodina si ho tam ale nemůže dovolit poslat a kvůli mizernému prospěchu ho na školu nepřijmou. Díky tvrdé práci se však Rudymu nakonec jeho sen splní. Rudy (Sean Astin), který vyrostl v katolické dělnické rodině v illinoiském městečku Joliet na počátku šedesátých let, má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jenže jeho nevysoká postava, nedostatek atletických schopností a mizerné známky zaviní, že otec (Ned Beatty), učitelé, trenéři a dokonce i jeho přátelé mladíka zrazují od snů o fotbalové kariéře. Rudyho touha je ale silnější než zdravý rozum a chlapec si i navzdory otcovým radám dál stojí za svým. Vydává se autobusem do města South Bend, kde mu v boji se zdánlivě nepřekonatelnými překážkami pomáhají přátelský kněz (Robert Prosky) a nevrlý, ale dobrosrdečný správce (Charles S. Dutton). Film Bourák, který byl inspirován skutečnými událostmi, přesahuje hranice sportovního žánru a vypráví velmi inspirativní příběh o síle odhodlání a houževnatosti. (Cinemax)

(více)

Recenze (81)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení jsem čekal suprové životní drama a nakonec jsem se dočkal poměrně průměrného amerického filmu, který sází na klasické životní fráze o procházení životem s hlavní myšlenkou, která pramení z toho se nikdy nevzdávat a jít si za svým snem. A místy jsem se také dočkal hodně slušné nudy, mimochodem. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film ukazuje, že sny sa naozaj môžu stať skutočnosťou. Ak do toho dáte svoju myseľ (a telo) a ak máte dostatočne veľké srdce, aj vy dokážete čokoľvek! Film má všetky tie správne momenty, skvelý príbeh inšpirovaný skutočným príbehom, dobrú réžiu, fantastický hudobný soundtrack, skvelé futbalové scény a emotívny úder. 8/10 ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Není se co divit, že u nás tenhle počin moc známý není. Podobně málo známý David Anspaugh v něm najel trochu pohádkový až naivní koncept, který se ve své pozitivitě stává velmi brzy otravným. Ač nemá nějakou přehnanou stopáž, dost se táhne a první polovina je subjektivně delší, než se zdá, protože se v ní toho tolik neděje a navíc je dost stereotypní. Když se děj přesune na vysokou školu, je to o něco zajímavější, přidává se decentní, ale fungující humor a potřebná atmosféra. Sportovní scény nejsou tak působivé, ale o nich snímek ani není, takže je to v pořádku. Sean Astin v titulní roli je výborný a svou roztomilost nechává působit naplno a právě on je se svou zarputilostí tím, co drží snímek nad vodou i v těch nejklišovitějších a nejpředvídatelnějších momentech, jen škoda, že se k němu nikdo nepřidá a ostatní už nemají moc prostoru, i když tu jsou třeba Ned Beatty nebo tehdy ne tak známý Jon Favreau. Rudy je trochu sentimentální záležitost, u níž je po pár minutách jasné, jakým směrem se bude ubírat, a i když závěr je ohledně laciného dojímání na hraně, je snesitelná, koukatelná a poměrně zajímavá, jen je jasné, že ve skutečnosti se asi příběh odehrál trochu jinak. 60 % ()

Ediebalboa 

všechny recenze uživatele

Sport měl během let ve filmech mnoho skutečných i fiktivních hrdinů, dovolím si však říct, že příběh ani jednoho z nich se nerovnal tomu, co podstoupil Rudy Ruettiger. Proč zrovna on? Protože paradoxně nikdy nic nevyhrál a ani nebyl zázračným outsiderem, co na jeden večer dokázal poručit větru, dešti. Rudy byl předně neuvěřitelný dříč, který se svou výdrží snažil vykompenzovat nedostatek umu a stát se alespoň na okamžik součástí svého milovaného týmu. Štěstí i smůla mu ale zároveň přály asi tak, jako každému z nás, když za každým dílčím úspěchem čekala další překážka. A toto vše ukazuje snímek nanejvýš věrně, inspirativně a zásluhou orchestru Jerryho Goldsmitha i pořádně velkolepě. Důkaz, že být buldok se občas vyplácí. Díky, Rudy! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

O pokusu šáhnout si na nesplnitelný bláhový sen v podobě sportovního filmu, ve kterém první polovinu stopáže není po sportu ani stopa. Jde o ultimátní naplnění poučky "když ti život háže klacky pod nohy, tak se o jeden každý přeraz, šeredně se vyrakvi o zem, zvedni se, přeraz se o další a to dělej tak dlouho než ze stromu života opadají veškeré větve či než se ostatní zželí a strom posekají, aby si zjistil, že celou dobu si právě pro ten  jeden strom neviděl les" a... A je to opojně "feel-good" do morku kostí. Dokonce i obvykle spíše otravné neherecké Astinovo ťuňťovství je tu záměrem, který v celkovém konceptu funguje. Vkusný kýč (ne, neprotiřečí si to), který emoce zdárně ždíme (mnohdy nepopiratelně díky Goldsmithově hudbě), ale zdaleka ne tak lacině a na první signální, jak by se z anotace mohlo zdát. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • Mnozí kněží a různí zaměstnanci Notre Dame ve filmu jsou skuteční místní pracovníci. (Herr_Flick)
  • Natáčení se zúčastnil i skutečný Rudy. Spatřit ho můžeme jako fanouška v hledišti v závěru filmu. (Herr_Flick)
  • Ve skutečnosti Rudy (Sean Astin) nemá bratra Franka. Postava Franka (Scott Benjaminson) představuje všechny, kteří Rudymu říkali, že to nedokáže. (Herr_Flick)

Reklama

Reklama