Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Galvin (Paul Newman) je právníkem potácejícím se v hluboké osobní i profesní krizi. Jeho specializací by údajně měly být žaloby o odškodné vůči nemocnicím a doktorům, kteří svým jednáním způsobili těžké zdravotní následky či dokonce smrt. Zatím však své zákazníky marně shání v pohřebních síních a své neúspěchy léčí alkoholem. Starý přítel a vzor Mickey Morrissey (Jack Warden) se ho snaží přimět k rozumnějšímu životnímu přístupu a sežene mu též po delší době první významnější případ. Frank má rázem pro co žít a odhodlaně se pouští do takřka beznadějného boje proti uznávané nemocnici, respektovaným doktorům a jejich týmu právníků v čele s velezkušeným Edwardem J. Concannonem (James Mason)... V hlavní roli se měl původně objevit Robert Redford, avšak nebyl spokojen s tím, že by si měl zahrát alkoholika. (Pohrobek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (155)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Je to sice mastné i slané, ale taky od začátku zatraceně roztahaný. Paul hraje trosku, a daří se mu, Ramplingu bych vyrazil, ačkoliv její postava nakonec najde uplatnění. Tipoval jsem ale jiný směr vývoje, a to v okamžiku, než přiletí facka. Ono totiž kontrašpionáž taky funguje. Výborný dabing z Barrandova, dejte si pozor, patlalové z Primy potom stihli ještě dva zbytečné další. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet a filmy z právnického prostredia- to je kombinácia ktorá sa k sebe fest hodí! Verdict je film potvrdzujúci Lumetovo majstrovstvo, podporené fantastickým Paulom Newmanom, ktorého postava prechádza počas filmu duševným aj odborným "obrodením". Príbeh pekne plynie a vonkoncom nenudí, k úplnej spokojnosti mi chýbal možno väčší drive a "pritlačenie na pílu" pri súdnom procese... ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Frank Galvin je advokátom zaoberajúcim sa prípadmi, kde by po chybe lekárov mohlo dôjsť k odškodneniu pozostalých. Svojich potencionálnych "zákazníkov" vyhľadáva v domoch smútku, kde ľudia trúchlia za svojimi zosnulými. Momentálne však neprežíva najšťastnejšie obdobie. Je alkoholikom, za posledné tri roky pracoval na štyroch prípadoch. Všetko sa razom mení príchodom "druhej", životnej šance. V nemocnici Sv. Kataríny umiera počas pôrodu, po podaní zlých anestetík, mladá Deborah Ann Kayeová. Arcidiecéza chce pristúpiť na mimosúdne odškodnenie. Pristúpi Frank na uľahčené ukončenie prípadu? Alebo zažaluje uznávaných lekárov a vystúpi tak z tieňa svojej skazenej osobnosti? Snímok ponúka niekoľko pekných zvratov či pochybnosti. Zbožňujem právnické filmy, "The Victim" síce nie je "The Rainmaker" ( aj keď sú si príbehom veľmi podobné! ), no tak či onak, pôsobí reálne, podarí za mu vyvolať ako negatívne, tak aj pozitívne emócie, čo je základom úspechu. Dobrý film! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na hranici mezi 2 a 3 hvězdičkami, tam bych Paula Newmana se Sidney Lumetem opravdu nečekal. Bohužel právě Rozsudek je i přes svou právnickou zajímavost filmem překvapivě nudným a velmi pomalým, což mi v pozdních hodinách opravdu nesvědčilo. Celkově vysoké hodnocení tohoto snímku mě tu dost zaskočilo a tak nevím, zda to je moje chyba, televize, dabingu, ořezu nebo prostě tématu, který mě více uspával než motivoval k dalšímu sledování. Přes dvě hodiny dlouhá vleklá nuda... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Neskutečná mravní síla. Newman jako absolutní symbol, lépe řečeno ztělesnění, dokonalé touhy a hladu po opravdové spravedlnosti. Mohlo to samozřejmě dopadnout průměrně, lacině i naprosto zbabraně, avšak Sidney Lumet od časů Dvanácti rozněvaných mužů soudnickou režii ovládá bravurně a nikoho na první pohled čestnějšího, důvěryhodnějšího a spravedlnost lépe reprezentujícího než Paula Newmana si po tomto filmu jednoduše nedovedu představit. To není herecké umění - to je do absurdity a zbožštění dotažené charisma z těch největších! ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • Sidney Lumet si po dvou týdnech zkoušení zavolal Newmana na menší rozhovor a sdělil mu, že i když vypadá jeho hraní slibně, nedostal se na emocionální úroveň, jakou obsahuje Mametův scénář. Jeho charakterizace byla dobrá, ale nestala se z ní dýchající, živá postava. Newman tedy na své postavě více zapracoval a režisér byl více, než spokojen. (Rocky62)
  • Během natáčení v bytě se k zemi zřítila dřevěná lišta, na které viselo 8 světel, a Newmana minula jen o pár centimetrů. Šéf kamerové služby, zodpovědný za bezpečnost na natáčení, se zhroutil v slzách. [Zdroj: Zdroj: O'Brien Daniel, Paul Newman, Xyz, Praha 2009] (Mikino00)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Reklama

Reklama