Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (564)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Sklepáky mám moc rád, ale nemůžu se zbavit dojmu, že jediný člověk schopný přenést jejich humor na plátno je Tomáš Vorel. Marhoul natočil cosi, co v první části funguje jako vtipný soubor divadelních skečů a ne jako film, v té druhé zase něco, co funguje jako film, ale nefunguje jako soubor vtipných skečů. Prostě ani ryba, ani rak. Ani věčně škrobený Hanák už mi nekonvenuje tak jako v Cestě z města a nebýt několika opravdových hereckých výkonů, mohlo to skončit jako hodně velký propadák. Holt, Dobeška je Dobeška... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Takový jakýsi sklepácký "Kameňák" pro pražské (pseudo)inťáky... Otravná, diletantská a k uzoufání nudná rádoby umělečtina, natočená zjevně prostě z plezíru, aby kluci s holkama zas vydělali nějaký ty prachy. "Promiňte, ale kdo zaplatí to pití..." ptá se barman v jedné z debilně upocených jakože (k)akčních scén a divák se ptá - kdože to zaplatil Marhoulovi a kumpánům tuhle >filmařskou< ubohost, plnou toporných hereckých kreací a stupidních dialogů, s imbecilním scatnářem, jako že parodujícím chandlerovská témata... Další důkaz toho, že nýmandům žádná finanční podpora nepatří, byť by své záměry sebelépe skrývali za žvásty o možném zániku české kinematografie. Král je nahý! - křičelo ditě v jisté Andersenově pohádce - a měli by snad už začít křičet alespoň ti soudní, co neparticipují na úpadku české filmové tvorby, kdy různé party (a že tady se tedy sešlo těch kémošů požehnaně) parazitují na podivných tocích financí >na kultůru< z veřejných zdrojů! Mazaný Marhoul! :-( - - - P.S. Fascinující je to množství udělených vysokých hodnocení >filmu< zde na ČSFD. Zvláště těch bez komentářů. Přemýšlím, zda jde o nesoudnost, nebo spíš nestoudnost nějakých těch kamařáčoftů a poplácávačů po ramenou z naší slavné stádní stolice, >mrdketingové< mulťáky, zdvíhající uměle procenta hodnocení nevyjímaje... - - - P.P.S. 20.6.2008 nám tuhle srajdu mazaně a veřejnoprávně opět naservírovalo to naše Čétéčko... Prý ČT (vedle MOČR!) zainvestovala >velkou sumou kačáků< další Marhoulův film "Tobruk". Suma sumárum - mysle v souvislostech (a s historickou pamětí) - Marhoul má holt filipa... Jenom tenhle se narodil trochu >vymaštěný< , že... :-//... ()

Reklama

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Hrozivý debakl po všech stránkách. Režijně i herecky nevzvládnutý převod divadla do filmu - nehledě na sklepácká specifika. Hard-boiled detektivky a filmy noir bývají velmi svižné a atmosféra je až výsledkem rychle navazující akce. Mazaný Filip je ovšem uondaný a vaří atmosféru z řídce rozhozených žánrových ingrediencí. Na celovečerní film je tam toho velmi málo, každá situace i pointa se neúměrně natahují. Hudba tu většinou absentuje zřejmě nikoli ze stylotvorných důvodů, ale prostě proto, že ji nikdo nenapsal, nebo ji režisér neuměl zapojit do stavby vyprávění a dynamizace montáže. Vůbec statičnost celého dílka je velmi nesmírně protivná. Není to jemný a rafinovaný, ale velmi primitivní pokus o parodii. Nevěřím tomu, že Marhoul rozumí žánru, poněvadž tam kromě citací nových - notabene ne-noirových - filmů nemá nic, co by prozrazovalo jeho poučenost. Genialitě Pytlákovy schovanky nebo Limonádového Joea Mazaný Filip nesahá ani po kotníky. O tom, že Hanák vypadá dobře, ale neumí hrát, se všeobecně ví. Rád bych celé partičce okolo tohoto filmu fandil za jejich odvahu a jistou nepopiratelnou výtvarnou pečlivost, ale nemůžu si pomoct, hanba z koukání na tento nepodarek mě fackovala celou dobu. ()

Hitman_47 odpad!

všechny recenze uživatele

Já věděl, proč jsem se od této rádoby parodie na americké gangster filmy držel dál. On už ten trapný a velice stupidně znějící název napovídá, že se můžem těšit na sračku nevídaných nekvalit. Máme tu hodně moc špatné herecké výkony, dementní dialogy a grandiozně mnoho trapných vtipů....a ty nevtipy stály taky za hovno (a jejich posláním je právě pobavit....ale tady to dokázaly taky posrat). Pardon, že to říkám, ale: "Marhoul je pyča"....tato 3 slova dávají dohromady velice trapnou a velice primitivní (leč pravdivou) poznámku, ALE sedne to k tomuto filmu....MUEHAHAHAEHEHEHHE...ne, to opravdu není vtipné, stejně jako celý film. TEČKA. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem viděl divadlo a to mě nadchlo. Pak jsem viděl hromadu scének s Hanákem a vypěstoval jsem si poměrně silnou alergii na jeho příšernou dikci. Takže když jsem před lety viděl film, nebavil mě právě a především on. Nebýt krásné Vilmy, nedal bych ani kousek, ale takhle jsem vydržel alespoň chvíli. Po dalším pokusu o shlédnutí musím dodat, že Tumáš Panák je Marlowe asi tak, jako já Marylin Monroe. 2ondraok: vzhledem k místu narození je to i neHanák:-)) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Sám režisér do filmu vložil 5 milionů korun, které si vypůjčil. Bez této investice by podle svých slov nikdy točit nezačal. (hippyman)
  • Do českých kin na film přišlo 145,9 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 13,4 milionu Kč. (NIRO)
  • Herecké zkoušky trvaly šest týdnů. (hippyman)

Reklama

Reklama