Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Gere se představuje v roli prominentního právníka Martina Vaila, který se rozhodne bezplatně hájit kentuckého mladíka Aarona Stamplera (Edward Norton), obviněného z vraždy chicagského arcibiskupa. Zkrvavený Aaron byl zajat po zběsilé honičce odvysílané v přímém televizním přenosu. Vail proto cítí, že by tento zdánlivě jednoznačný případ mohl přispět k jeho prestiži. Obžalobu zastupuje asistentka státního návladního Janet Venableová (Laura Linneyová), Vailova bývalá přítelkyně. Vailův případ se navzdory jeho očekávání zkomplikuje poté, co psychiatrička Molly Arringtonová (Frances McDormandová) dospěje k závěru, že Stampler trpí mnohočetnou poruchou osobnosti. Vail také odhalí důkazy o tom, že byl arcibiskup zapleten do spekulací s pozemky a zneužíval mladé ministranty. Cynický a prospěchářský právník tak čelí skličující vyhlídce, že si jeho klient skutečně zaslouží tu nejlepší obhajobu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (609)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Primal Fear funguje díky skvělému scénáři a hereckému umu Richarda Gerea a Edwarda Nortona. Není to žádný klenot kinematografie, ale poctivý, gradující thriller. A to se taky cení, takových moc není. Začátek je jednoduchý a přímočarý. Někdo zabil arcibiskupa a z místa činu utíká Norton, přistižen policií. Obhájce v podání Richarda Gerea se případu hned chytí a nabízí svou službu Nortonovi zdarma protože věří, že je nevinný. Jediným faktem zatím zůstává, že Norton je chycen, jak utíká od sídla arcibiskupa v zakrvácených šatech. Žádný přímý důkaz ani motiv, pouze fakt, že Norton zpíval ve sboru a s arcibiskupem se znal blízce. Příběh postupně odkrývá další fakta, jako Nortonova kamaráda Alexe, který je přistižen v Nortonově bytě a následně fakt, že tito dva spolu s další kamarádkou pro arcibiskupa točili lechtivé filmy. K tomu připočítejte napojení arcibiskupa na vlivné lidi a jejich skupování pozemků a na zvraty máme zaděláno :). Zásadním se ale stává až moment, kdy Gere v cele zatlačí na Nortona a ukáže se, že ten trpí poruchou osobnosti a že opravdu arcibiskupa zabil, ale sám o tom neví. Gere tedy ztrácí svou obhajobu, ale stále pracuje na tom, jak očistit svého klienta. Konec ale nechá všechny na pochybách. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zjistil jsem, že soudní thrillery jsou mou krevní skupinou. Ten film je tak skvěle napsaný, zahraný, inteligentní, napínavý, místy dech beroucí a s úžasným a nepředvídatelným závěrečným zvratem, že opravdu nemohu nic vytknout. Gerard Gere geniální, nikdy jsem ho nemusel, zde jsem mu však velmi fandil a Edward Norton byť jako mlaďík tak klobouk dolů před jeho talentem. 90% ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Edward Norton si opět utvrdil pozici v mé topce – už při jedné z jeho prvních rolí dokázal podat naprosto fenomenální výkon. Výborné soudní drama ze staré školy, jaké se dnes už (bohužel) netočí. Příběh se dal sice poněkud předvídat (což ale způsobily především podobné katolické skandály z posledních 5 let), přesto dokázal celé dvě hodiny udržet v napětí. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Skvělý film s brilantním koncem. Na film jsem se chtěl podívat hlavně (nebo jen kvůli?) mému oblíbenci Gereovi. A ač velmi nerad a s velkým sebezapřením musím kriticky uznat, že idkyž Gere zahrál na 1 to, co měl, Edward Norton ho převýšil. K tomu je tu ještě Laura Linney, která se po boku Gerea objevila už v mnou velmi oblíbeném snímku Proroctví z temnot. Hodnotím 5*, tenhle film na ně má. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Arcibiskup Rushman byl zavražděn a zakrvaveného mladíka Aarona Stamplera, přistiženého u těla oběti, by mohl zachránit jen zázrak nebo právník Martin Vail. Vailovi nezáleží na Stamplerově vině či nevině, protože tuto podružnou skutečnost umí věrně zakamuflovat v džungli paragrafů. Pro něj je důležité, že se může opět mediálně zviditelnit, neboť obhajoba mučedníka je nejlepší reklamou pro rozkvět živnosti. Tentokrát se však bude muset vyrovnat s tím, že někdo přemýšlí minimálně stejně zvráceně jako on a cena za popularitu bude mnohem vyšší, než si původně myslel. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (14)

  • Edward Norton dostal za svoji roli 50 000 amerických dolarů. [Zdroj: časopis TV Max] (SONY_)
  • Schizofrenie se často laicky používá nesprávně a takto je tomu bohužel i v tomto filmu. Správné označení ze strany znalkyně ve filmu mělo znít disociativní porucha (také mnohočetná porucha osobnosti). (rezzzy)
  • Prvotním strachem je myšlen strach ze smrti, který si každý více či méně vědomě v sobě neseme jako celoživotní trauma a které nás činí nesvobodnými. Přírodní civilizace si tohoto Kainova znamení byly vědomé, a proto měly rituály smrti, které jim pomáhali strach ze smrti transformovat. (sator)

Reklama

Reklama