Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Gere se představuje v roli prominentního právníka Martina Vaila, který se rozhodne bezplatně hájit kentuckého mladíka Aarona Stamplera (Edward Norton), obviněného z vraždy chicagského arcibiskupa. Zkrvavený Aaron byl zajat po zběsilé honičce odvysílané v přímém televizním přenosu. Vail proto cítí, že by tento zdánlivě jednoznačný případ mohl přispět k jeho prestiži. Obžalobu zastupuje asistentka státního návladního Janet Venableová (Laura Linneyová), Vailova bývalá přítelkyně. Vailův případ se navzdory jeho očekávání zkomplikuje poté, co psychiatrička Molly Arringtonová (Frances McDormandová) dospěje k závěru, že Stampler trpí mnohočetnou poruchou osobnosti. Vail také odhalí důkazy o tom, že byl arcibiskup zapleten do spekulací s pozemky a zneužíval mladé ministranty. Cynický a prospěchářský právník tak čelí skličující vyhlídce, že si jeho klient skutečně zaslouží tu nejlepší obhajobu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (609)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Možná i lehce nadprůměrná míšenina právnického a psychologického thrilleru, pochopitelně jako vždy s naprosto zkresleným, ale alespoň nějak "přitažlivým" obrazem amerického právnického systému. Všechnu pozornost na sebe zákonitě strhává výborný Edward Norton, který stejně jako ve Score dokázal, že je v současnosti jedním z mála "mladých " herců, jimž je možno svěřit postavu dvou tváří, aby z toho bylo něco kloudného. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Čím dál častěji mívám chuť na starší film, který je ryze kvatitní. Dobrý ve všech ohledech, skvěle napsaný, nasnímaný, zahraný. A tím nemyslím jen Eda Nortona, protože tady byli výborní všichni. Jasně že jsme to už za ty roky někde viděli, to ale vůbec nevadí. Film natočený na film, s dobrou hudbou, světlem, atmosférou, s vůní whisky a cigaret, se špínou církve, politiky a tanečky justice... Poctivé čtyři, ale ode mě plný počet, protože jak říkám, takové filmy se dávno netočí, takže od radosti. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jak já se rád nechávám překvapovat těmi banálními ale přesto skvělými pointami, které přímo lákají podívat se na film znova jinýma očima. Vždycky se potom tak nějak zpětně obhajuji, že jsem to přece celou dobu věděl, ale prd, nevěděl. Asi to bude tím, že tenhle snímek se celou dobu tváří, že ničeho takového prostě není schopen, a o to více to překvapí. Opět se mi tedy vyplatilo si o filmu předem nic nečíst. Krom závěru a dokonalého Nortona (jeden z nejlepších výkonů vůbec) a jeho postavy toho Prvotní strach ale vlastně moc nemá. Soudní drama jsme viděli tísickrát předtím i potom (a zase to funguje). Hudba Jamese Newtona Howarda je nevskusně osmdesátková a filmu vůbec nepomáhá. Richard Gere mě moc nepřesvědčil a Laura Linney se chytla tak v druhé půlce. Přítomnost vedlejší linie s předchozím případem zcela nadbytečná. Na druhou stranu tematika "problematického" chování katolických kněží byla v době uvedení snímku velice aktuální a nová (teď mi teprve došlo, jak prozíravě jsem si ho vybral na Štědrý den) a prostě celý film přes svůj komorní průběh mě nadstandardně bavil. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Proč, ptám se, proč nedostal Edward Norton za svou roli Oscara? Nejspíš proto, že jeho výkon byl největším kladem jinak jen lehce nadprůměrného thrilleru, kde měl kromě něj šanci zaujmout (a to ještě jen některé lehce vyšinuté studenty práv;)) snad jen právnické hlášky sypající Richard Gere a jeho vztah k Lauře Linneyové... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Teda mě tam ten Gere ani moc nevadil. Možná kvůli tomu, že jsem se v podstatě neustále soustředil na Nortona? :-) Je to sakra dobrej herec, to se musí nechat, jeden z nejlepších. Dokonce jsem chtěl dát i pět hvězdiček, ale díky zápletce počestnost vs. sexuální šokantnost, která mi už z mnoha jiných filmů připadá trapně jednoduchá, přímočará a ohraná, dávám za čtyři. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (14)

  • Role soudkyně (Alfre Woodard) byla původně psána jako šedesátiletý bílý muž. (Delock)
  • Natáčelo se od 28. dubna do 12. července 1995 ve státech USA – Západní Virginie, Illinois a Kalifornie. (Varan)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno