Reklama

Reklama

Válka světů

  • USA War of the Worlds (více)
Trailer 4
USA, 2005, 116 min

Obsahy(1)

Rozvedený newyorský mechanik Ray Ferrier získává od bývalé manželky na víkend do péče své dvě děti – desetiletou dceru Rachel a náctiletého syna Robbieho. V té době dochází ve městě k podivným změnám v počasí, včetně několikanásobných úderů blesků do jednoho stejného místa. Lidé si to nedokážou vysvětlit, když se začne zvedat zemský povrch, ze kterého vylezou ze svých úkrytů podivné mimozemské stroje. Mimozemšťané ve svých mechanických maskách začnou útočit a zabíjet lidi. Strhne se davová panika a Rayovi je jasné, že musí utéct s dětmi z města pryč. V kradeném cizím automobilu se tedy vydává do domu své manželky, která zde však není. Druhého dne objeví Ray na ulici vrak spadlého boeingu. Na místo přijíždí štáb televizních reportérů, který Raye informuje o tom, že mimozemšťané ve svých strojích zaútočili na všechny světové kontinenty a podařilo se jim zničit velká území a zabít miliony lidí. Ray se rozhodne odvézt své děti k jejich matce do Bostonu, ovšem jejich auto je přepadené davem zoufalých lidí. Ray tedy přichází o auto, ale jsou naloděni na trajekt, který má odvézt obyvatele Bostonu do bezpečí. Loď je ovšem potopena a Ray s dětmi se dostávají na břeh. Ray se musí smířit s tím, že Robbie se rozhodl bojovat proti mimozemšťanům po boku armády, a pokračuje s Rachel na cestě sám... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 434)

Marius 

všechny recenze uživatele

Pre mňa najlepší Spielberg od Schindler´s list. Knihu som nečítal, takže ku scenáru sa vyjadrovať nechcem. V podstate celý film je o jednom veľkom utekaní pred likvidáciou ľudstva inou civilizáciou, takže nejaké zvraty, odbočky atd. sa nekonajú. Čo ma však potešilo je, že Spielberg film poňal tak komorne ako sa to len na popkorňák plný efektov dá. Najdôležitejším popri fantastických zvukoch a obrázkoch je tá beznádej, ktorú by ľudstvo pri takomto útoku pociťovalo. A tú vykreslil režisér dokonale. Hrdinovia sú mi sympatickí, pretože nie sú hrdinami v pravom zmysle slova, sú celý čas doslova pos.... od strachu. Synovo filozofovanie o " zasadení protiúderu" vyznieva ako krutý čierny humor o blbosti mladých amíkov odchovaných filmami ako Independence Day. Film ukazuja ako najlepšia army na svete dostáva ťažko na prdel, čo je v súčasnosti dosť odvážny krok tak finančne ako politicky. Tom Cruise je dobrým Tomom Cruisom ( nie výborným ako v Interview či Magnolii ale ani zlým TC ako v Top Gun), Tim Robbins si strihol slušného pošuka obranára. Pred kým ale fakt smekám je malá Dakota. To dievča proste umí a každým ďalším filmom sa neúprosne derie medzi hereckú elitu. Technická stránka filmu je zmáknutá dokonale. Čo nakoniec znížilo moje hodnotenie je priblblý happyend. Samotná pointa výsledku vojny je síce kruto logická, ale to šťastné rodinné stretnutie prekusnúť nedokážem. 9/10 P.S. Pán Lucas, takto sa robí inteligentný blockbuster. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Co ten konec, proboha? A ty tuny nelogičností! Jasně, je to katastrofický film, který se nedá brát smrtelně vážně, ale režisér tak zvučného jména by si takovéto boty ve svých filmech snad mohl odpustit. O místy přehnaném sentimentu a zbytečně hysterické Fanning (co to provedli s nejlepší současnou dětskou herečkou?) raději pomlčet. A přitom v první půlce měl film našlápnuto stát se jedním z nejlepších blockbusterů letoška. Nestalo se... ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Válka světů je poněkud rozpačitým novým filmem Stevena Spielberga. Jako vždy sledujeme osud rodiny, ve které to zrovna neklape, ale nakonec se musí pod tlakem událostí spojit, aby mohli čelit novému nebezpečí. Tím nebezpečím jsou zcela nově mimozemšťané, kteří ale tentokrát nejsou hodní, ale rozhodli se, že Zeměkoule patří od teď jim. Emzáci jsou tady silní a útok na planetu chystají už pěkně dlouhou dobu, jak se zdá s ovládnutím počítali již od dob jejího vzniku, ale k tomu se raději nebudu vyjadřovat, lidé jsou proti nim jako obyčejní mravenci, kteří prchají z mraveniště a je snadné je zabít. Jenže pokud znáte mravence, víte, že díky jejich malému vzrůstu jsou schopní podivných úhybných manévrů, díky kterým nakonec přežijí a ještě si dovolí zaútočit. Avšak jak se zdá, lidé ve Válce světu se dohromady nikdy nedají, každý totiž bojuje sám za sebe. Ačkoli obsahuje Válka světů několik opravdu kvalitních scén, jejichž pravý účel zjistíme až na úplném konci, je plný scén nudných. Ano i já jsem se nudil a zhrozil jsem se nad otřesnými dialogy, které hrdinové vypouštěli z úst. Docela jsem litoval i chybného obsazení Dakoty Fanning, která je velice dobrá herečka, ale podobný scénář, kdy jí nikdo nedůvěřuje a proto jsou jí napsány tak neuvěřitelně trapné dialogy, opravdu neměla za potřebí. Prostě, jak se říká, i mistr tesař se někdy utne, tak i Spielberg teď sekl trochu vedle a natočil film, podle naprosto tupého scénáře... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg zase nezklamal a po Mainority Report zase natočil výborný sci-fi se skvělou atmosférou. Je sice pravda, že film oplývá hezkou řádkou nelogičností a někdy trochu přehnaných scén, ale jinak je to skvěle odvedená práce a Steven Spielberg se určitě námá za co stydět a dokazuje, že ještě do starýho železa nepatří. Co se týče Tom Cruise je zase výbornej a předvádí jeden ze svých nejlepších výkon a je vidět, že i jemu spolupráce se Spielbergem svědčí, ale rozhodně neni sám i tolik kritizovaná Dakota Fanning neni až zas tak špatná, samozřejmě že ty scény ze začátku jsou opravdu přehnaný, ale pak se to ustálý a už je dobrá. Ostatní herci tam už moc prostoru nedostávaj, snad jen Tim Robbins, ten je tady skoro k nepoznání a i za tu chvilku dokáže zaujmout. Ale celkově to přece jen nemůžu hodnotit plným počtem hvězdiček, i když se mi to velice líbilo ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Filmy s tématikou mimozemskej invázie patria v rámci komerčnej produkcie u mňa aj napriek rozličným kvalitám a prístupom dlhodobo medzi tie najatraktívnejšie, táto téma ma vždy fascinovala a práve podceňovaná Vojna svetov u mňa predstavuje absolútnu špičku tohto subžánru. V tomto type filmu sa najviac využívajú dva odlišné prístupy, či už ten veľkolepý blockbusterový, pri ktorom má divák prehľad o celej situácii vďaka tomu, že je z pohľadu vysokopostavených ľudí a tak ponúka aj veľkolepú akciu, akou bol napríklad Emmerichov Deň nezávislosti alebo ten komornejší, ktorý je z pohľadu obyčajných ľudí, divák sa dozvedá informácie skôr len pomaličky z rôznych útržkov, ale zase je to atmosférickejšie a napínavejšie a práve vďaka tým obyčajným ľudom aj také sympatickejšie a to sú zase napríklad Znamenia. A Steven Spielberg našiel podľa mňa ten najlepší možný kompromis. A tak je tu veľkolepý, ale aj poriadne atmosférický a napínavý film, kedy je v centre diania relatívne obyčajná rodina, ktorá sa mi získala a prakticky stále sú pri nejakých dôležitých udalostiach, prípadne sa stretnú s ľuďmi, ktorí majú celkom prehľad. Takže sa divák nemá problém aspoň čiastočne orientovať vo všetkom dôležitom, ale zároveň film dokonalo funguje aj v tej komornejšej rovine, otec bojuje o životy svojich detí, takže sa mu nedá nefandiť a prežíva s nimi aj množstvo takých, z celkového pohľadu nedôležitých, ale z osobného dosť nepríjemných udalostí. A tak je film väčšinu času skutočne prvotriedna žánrová zábava, kde jedna nezabudnuteľná sekvencia strieda druhú. A síce ku koncu už tomu začne trochu dochádzať dych, ale predsa len je to stále vysoká úroveň a ani proti tomu záverečnému vyriešeniu problému nič nemám, predsa len toto bolo už v predlohe. S obsadením nemám žiadny problém, Tom Cruise mi vyhovuje prakticky v každej úlohe, Dakota Fanning mi príde ako ideálna filmová dcéra na ochraňovanie, militaristický a pomstychtivý Justin Chatwin má tiež niečo do seba a v priebehu filmu stretnú dostatok zaujímavých vedľajších postáv. A akcia tiež predstavuje absolútnu žánrovú špičku, s lepšími mimozemskými strojmi som sa ešte nestretol, nielen, že perfektne vyzerajú, ale vedia si získať rešpekt a každý stret s nimi je nezabudnuteľný, ale perfektne fungujú aj tie komornejšie, hororovo ladené scény. Tu ma jednoducho baví všetka akcia, ale najviac si predsa len vychutnávam celú úvodnú fázu a všetky strety s armádou. Takže Steven Spielberg tu podľa mňa odviedol prvotriednu prácu, film má vynikajúci vizuál a efekty, ale aj perfektnú atmosféru a občas je aj poriadne napínavý a aj dosť nepríjemný. Tu všetko funguje na najvyššej úrovni. Takže aj po rokoch a mnohých pozretiach o plnom hodnotení vôbec nepochybujem, pre mňa nielen najlepší film s tématikou mimozemskej invázie, ale aj jeden z najlepších vysokorozpočtových filmov. 88% ()

Galerie (132)

Zajímavosti (74)

  • Auto projíždí při útoku ulicí a z levé strany (pohledem řidiče) letí trosky, které určitě patří zničenému domu. Během posunu kamery zjistíme, že všechny domy v ulici stojí nepoškozené a trosky vznikly jen v počítači. (Patrik256)
  • Pri pozorovaní bleskov povie Ray (Tom Cruise), že je to ako na 4. júla. Na tento deň pripadá americký sviatok Deň nezávislosti a v tento deň sa odohráva rovnomenný film, tiež o invázii mimozemšťanov. (ČSFD)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

24.04.2020

David Koepp je nejen filmový scenárista stojící za snímky jako Válka světů, Jurský park, či Mission: Impossible, je totiž zároveň i úspěšným spisovatelem. Jeho nejnovější knížku, v originálním názvu… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Reklama

Reklama