Reklama

Reklama

Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) kdysi býval nejlepším odstřelovačem americké armády. Po osudové události a zklamání však zmizel beze stopy. Vládní agenti ho po rozsáhlém pátrání objeví v horské chatě a přesvědčí ho, aby se vrátil do služby a pomohl jim překazit plánovaný atentát na prezidenta Spojených států. Zatímco se Swagger připravuje na misi, zjistí, že byl zrazen a chycen do pasti. Pronásledují ho tajné služby z celé země. Zraněný a osamělý musí dopadnout strůjce zákeřného spiknutí dřív, než bude pozdě. Swagger zosnuje plán pomsty, jehož důsledky pocítí nejvlivnější a nejzkorumpovanější vůdci svobodného světa. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (677)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Příběh s mnoha klišovitými momenty je chytře zahalen efektními akčními scénami, zejména úvodní a závěrečné headshooty jsou luxusní a šmrncovní. Ono vůbec tu teče krev proudem, co se kolem Boba Lee Swaggera mihne a smrdí to záporáckým pachem, padá to ve vteřině k zemi s prostřílenými částmi těla, desítky věcí tu vybuchují, včetně dost dobré exploze vrtulníku. Dějově je to ošoupané jako vrata u chlíva, ještěže je Mark Wahlberg drsňáckej ranař a Michael Peňa dobrej herec. Danny Glover sípá jako Darth Vader s přetrhanými hlasivkami, jinak mi připadá jako nějakej přišmrdovač u Mekáče. Docela hodně se toho napovídá kolem ostřelovačských technik, jako síla a rychlost větru, vlhkost vzduchu, nevím... jestli tohle viděl a slyšel někdo, kdo se ve střílení na kilometrové vzdálenosti vyzná, musel se buď řezat smíchy nebo vzteky odstřelil pár cizích králíků na druhém konci vesnice. Ať se v tom už nepřehrabuju jako koroner ve střevech: vcelku dynamický film, plný akčních scén s přesnou muškou, standardních hereckých výkonů, avšak s prorezavělou konstrukcí a slabým příběhem. 70% 61 miliónů dolarů(rozpočet)/95 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná akční podívaná, kterou jen lehce kazí závěrečná střílečka u muže na vozíku. Začátek filmu hodnotím jako velmi zdařilý - záběry kamery letící nad řekou a náhle spatříme ... ale co bych to prozrazoval :) Později mě zaujal život Swaggera v divočině, dokonce i zápletka se mi zdála poněkud netradiční (což oceňuji). Přiznávám, že jsem vytušil, kde bude hlavní problém, ovšem to nic nemění na tom, že jsem se bavil a sledoval tento akčňák se zaujetím. Nebráním se ani nějakému pozdějšímu zopakovaní, což u dnešních snímků tohoto žánru není nijak časté. Mark Wahlberg mi na svoji roli sedl dokonale, Michael Peña si s postavou nováčka u FBI poradil též skvěle a partnerka, která patří do kladné ústřední trojky byla také solidní. Celkový dojem tedy činí rovné 4*. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„You don´t understand how serious this is. They killed my dog.“ Wahlberg jako svalnatý brácha MacGyvera nenakope nespravedlnosti zadek - on ji ho přímo rozcupuje sniperskou puškou na hadry a to na vzdálenost nejméně kilometru a půl. Při míření pochopitelně vezme v potaz úroveň znečištění ovzduší emisemi CO2, množství poletujícího blanokřídlého hmyzu s váhou vyšší než tisícina gramu a třas rukou způsobený psychickou újmou po ztrátě psa.. Fuqua stvořil hodně militantní a přes svou délku i svižný film, který však zbytečně odstřelily některé pitomě napsané scény (za všechny bych jmenoval to závěrečné důkazní slyšení u ministra). Loser točit umí, ale potřebuje kvalitní scénář. Pak z něj bude zase Winner. Ptám se, jak je možné, že se asistent Lexe Luthora vypracoval až na post amerického senátora!? Co jsi celou dobu dělal, Supermane? Souložil s Lois Lainovou? Tužil vlasy? Natáčel se Singerem? ()

imf 

všechny recenze uživatele

Přihlouplý akčňák s neskutečně dekadentním finišem. Ale proč si trochu nezastřílet, ne? Mark Wahlberg napumpoval svaly, pořídil si velkou bouchačku a i když se tomuhle filmu zřejmě každý opravdový odstřelovač musí od srdce zasmát, pro -náctileté fandy do prvoplánových akčních hrdinů je Fuquova nenáročná omáčka, opepřená zpomalovačkami a absurdně velikými explozemi, tím pravým ořechovým. Zasloužila by zkrátit na devadesát minut, zasloužila by výraznějšího záporáka a taky trochu inteligentnější tečku, ale když se to vezme kolem a kolem, jedná se o stravitelné řemeslo. Fuqua by ale vážně potřeboval zas jednou něco, co alespoň vzdáleně připomíná scénář (jako v případě Training Day). Pak se možná vyhoupneme i nad průměr. Přepadovka uprostřed mě však donutila vzpomenout na zlaté časy Johna Matrixe a za to sázím čisté tři hvězdičky. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ale no taak, děti. Nečekali jste snad od tohoto filmu bůhvíjakou originalitu, že ne. Originální by byl, kdyby se odehrával celý děj na jiné planetě, kdy by na přesnost zásahu ze dvou kilometrů měly vliv taky složení, hustota a prašnost atmosféry a ne jen nějaká přihlouplá vzdálenost, rychlost cíle a rychlost a směr větru. Jo, a taky kvalita zbraně a střelce, of course. Takže co tady máme: vysloužilý voják, zrádci v řadách armády, zrádci v řadách zákonodárců, krásná vdova (nezadaná, jak jinak), poctivý dosud nezkorumpovaný agent FBI (v realitě stejně vzácný, jako yeti), ministr svázaný pravomocemi, zbrojní arsenál všeho druhu, scenérie od Afriky přes velkoměsta a lesy až po zasněžené velehory, pár efektních výbuchů, pár efektních akčních přestřelek, přiměřená porce napětí. Originalita? Ne, zde ji nenajdete. Ale jinak se i u takto vykradačského filmu člověk může celkem na dvě hodiny zabavit, pokud tedy nestuduje již předem příliš horlivě jména tvůrců a jejich filmografie. Btw. Wahlberg - před pár dny jsem jej "sepsul" za Fightera, v roli Swaggera se mi ale líbil, ta byla ušitá jemu na tělo. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (39)

  • V traileru je i scéna, která nebyla ve filmu použita. Pomocí dálkového ovládání je v ní vyhozeno do vzduchu malé letadlo. (don corleone)
  • Když se Swagger (Mark Wahlberg) pere se dvěma policisty, má na sobě bundu a čepici Philadelphia Eagles. Mark Wahlberg hrál ve filmu Nepřemožitelný (2006), který pojednává o barmanovi hrajícím za Eagles. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Reklama

Reklama