Reklama

Reklama

Proč bychom se netopili

(seriál)
Česko, 2009, 8 h 43 min (Minutáž: 51–54 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Šmíd (kniha)

Kamera:

Martin Duba

Hrají:

Václav Rašilov, Markéta Štechová, Tereza Kostková, Radek Zima, Lukáš Vaculík, Jiří Ployhar ml., Zuzana Kajnarová, Branislav Polák, Arnošt Goldflam (více)
(další profese)

Epizody(10)

V seriálu Proč bychom se netopili se můžete těšit na vodáckou romantiku, lásky letní i celoživotní, spory nicotné i zásadní, řeku vstřícnou i nemilosrdnou, přírodní scenérie i všední realitu života našich hrdinů. Poznáme se s nimi, když se poprvé sejdou na vodě, budeme svědky prvních zkušeností, úspěšných pokusů i nezdarů. Překonají spolu nejednu krizi, někteří navážou trvalé vztahy, jiní zase na dlouho zmizí všem z dohledu. Po letech se ale znovu sejdou a zkusí podruhé vstoupit do stejné řeky i do stejné lodi. (Česká televize)

(více)

Recenze (246)

Compadre 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem čel kdysi na prázninách, když mi ji otec vnutil a po té zkušenosti mohu jen říct, že film je její totální zneuctění. Dementní písničkou od Kryštofa počínaje, pokračující partou idiotů včele s volem Vaculíkem a konče vypatlaností celého provedení. Jestli se na tenhle seriál Šmíd díval (asi jo), tak asi musel fakt čumět, jak mu to Nikolaev posral. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Dojem z prvního dílu mírně řečeno rozpačitý. Že se televizní adaptace nevyrovná předloze jsem očekával, ale tohle je křeč. Na holky se hezky kouká, chlapci se snaží, ale moc jim to nejde - herecké výkony žádná velká sláva. Humor příliš nefunguje, hudba by ušla, ale škoda, že tvůrci nesáhli po muzice inspirované přímo knížkou "Proč bychom se netopili" od Šmídových kamarádů z Hop Tropu. Takže zbívá krajina a trocha té vodácké romantiky. Zatím je to dost málo. Další díly neuvidím, neb 2. 2. začíná jarní část kuželkářské sezóny a v pondělí jsou zápasy, takže až na další zůstanu u dvouhvězdičkového hodnocení. Až někdy shlédnu seriál celý, třeba ho přehodnotím - ačkoliv 10 dílů mi připadá jako podezřele dlouhá stopáž. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Já mám ráda knihu. Dokonce dvě knihy. Dokonce všechny knihy, co pan Zdeněk Šmíd o této partičce napsal. A dokonce si myslím, že je mám tak ráda, že jsem schopná přiznat, že seriál nemůže být úplně stejný, že se tam nevejde všechno, že nemůže říct tohle, a nemůže říct tento jen proto, že jsem si to v knize oblíbila. Zprvu se mi seriál taky líbil, ač vykazoval jisté náznaky jednoduchosti současné seriálové tvorby pro ordinačně-vékávéční publikum, ale krize, kterou série prošla kolem sedmého dílu (po časovém skoku), byla pro mě silně nepřekousnutelná. To, jakým způsobem tvůrci občas tlačili na pilu, aby charaktery přiblížili asi věčně nalitému, promiskuitnímu, paranoidnímu a ultraprotivnému publiku (jinak si nemůžu chování postav vysvětlit), je pro mě dost nepochopitelné, a to o to víc, že mistr Šmíd se na přepisu podílel. Takže v závěru mírné zklamání, ač jsem s netopilci prožila některé pěkné chvilky. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nevím, nevím, první díl se vůbec nerozjel. Jsem trošku v rozpacích. Strašná nuda. Vodácké prostředí přece nabízí mnohem víc, než co tady ukázali. Tohle má být seriál na hlavní vysílací čas? Všichni herci působili strašně toporně. Domácí video z vodácké výpravy našich známých vypadá líp a to jeli Sázavu. Je vidět, že scénář se utopil v Lužnici. Dávám dvě hvězdičky za krásnou přírodu a černobílé snímky. Už mě neláká seriál dokoukat. ()

HoneyBunny

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál alespoň občas ukáže důvod, proč čtenáři milují knížku Zdeňka Šmída - pro tu letní pohodu a lásku k lodím, pádlům, šlajsnám, připáleným buřtům a Lužnici, nad kterou se vznášejí hejna krvelačných komárů. Není náhoda, že nejlepší průpovídky i zápletky pocházejí právě ze Šmídova pera. Ale udělat z té útlé knížečky desetidílný seriál? Ehm... řekněme, že zatím se v něm najde hodně vaty. Z herců je nejpřirozenější Lukáš Vaculík, který svoji roli prošedivělého mořského vlka Křižáka zvládá s přehledem (navíc posiloval :-). Bohužel, Nikolaev se neobtěžuje dát svému seriálu nějaký hezký tvar (slyšel někdy o gradaci děje, třeba když loď prolétne divokou šlajsnou?), Proč bychom se netopili zkrátka vypadá tak, jak jsme od ČT zvyklí - nedodělaná, místy připitomělá směska, kterou má zachránit to, že se v ní mluví česky. ()

Galerie (182)

Zajímavosti (8)

  • Vo Vysokých Tatrách sa natáčal jeden z dielov seriálu na zjazdovke zo Štartu do Tatranskej Lomnice, v Tatranskej Kotline na ferrate a vo výleze z legendárnej horolezeckej cesty "Hokejka" v západnej stene Lomnického štítu - tesne pod vrcholom. Herci to zvládli na jednotku. (ujec)
  • Ústřední písnička seriálu je „Tak nějak málo tančím“ od skupiny Kryštof. (SONY_)
  • Natáčelo se i v Horousicích, Dvorech nad Lužnicí, Boleraticích a jezu Jemčina na řece Nežárka. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno