Reklama

Reklama

VOD (1)

Ocitáme se na zdánlivě opuštěné palubě vesmírné lodi. Dva členové posádky se právě probouzejí z hlubokého umělého spánku a s hrůzou zjišťují, že trpí podivnou ztrátou paměti. Nemají nejmenší ponětí, kdo jsou a co na palubě vesmírné lodi vůbec dělají. Jediným zvukem je skličující rachot a skřípot ozývající se z centra lodi. Jediný způsob, jak se dostat ven z této cely, je úzký a tmavý světlík. desátník Bower (Ben Foster), mladší z dvojice astronautů, vleze dovnitř, zatímco druhý, poručík Payton (Dennis Quaid), zůstává a snaží se navázat rádiové spojení. Bower proniká hlouběji a hlouběji do centra lodi a odhaluje děsivou realitu. Astronauti si brzy uvědomí, že oproti původnímu zdání nejsou jedinými pozůstalými na kosmické lodi a rozmotávají její šokující a strašlivé tajemství. Přežití lidstva záleží jen na nich. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (921)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Anderson, Marshall, Cameron… režisér si toho vypůjčil opravdu hodně a za produkčního dohledu prvně jmenovaného natočil působivá hororová jatka, která karty vybalí na stůl bez větších ofrků, a pak si jede ve zběsilém rytmu vesmírného slasheru, na kterém je znát, že režisér si v tomhle žánru lebedí a všechna ta béčková klišé seká vedle sebe jedna radost. Že na divákovy otázky „Co za tím sakra je?“ nakonec odpoví tím nejbanálnějším způsobem, nevadí. Herecká sešlost na tomhle potemnělém vesmírném korábu ze sebe vydává to, co se od ní čekalo a zvláště Ben Foster si pak zaslouží o pár tlesknutí rukou navíc. Není to radikální zářez do dějin hororu, ale jakožto zástupce tematicky podobných kolegů z předchozích let, bude v letošní kino nabídce docela chybět. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

V rámci sci-fi hororů poslední doby je tohle vysokej nadprůměr. Od začátku dobře vystavěná atmosféra a obstojný herci v čele s Benem Fosterem, kterej hraje naprosto výborně. Často se připomene Pád do tmy, kde se tvůrci zřejmě nechali hojně inspirovat jak u vzhledu a skřeků monster, tak u pár scének (zaseknutí v kabelech, "sklad" mrtvol). Děj se zbytečně nezadrhává a pěkně odsýpá od začátku do konce, až k celkem zajímavý pointě, která rozhodně pár bodů přidává. Rozhodně moc příjemný překvapení. 70% ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý sci-fi horor. Má výborný príbeh odohrávajúci sa vo vzdialenej budúcnosti, keď je už svet preľudnený a je nutné osídliť novú planétu. Muž sa preberie z dlhého spánku na vesmírnej lodi, pričom si takmer na nič nespomína a prebudí aj dôstojníka, lenže si uvedomujú, že sa niečo pokazilo. A tak sa muž vydáva na cestu naprieč loďou, aby sa mu podarilo zachrániť celú situáciu, ale postupne nielen odhaľuje skutočnú pravdu, ale musí aj čeliť útokom neznámych vražedných tvorov. So spracovaním som veľmi spokojný. Mám veľmi rád tento štýl, keď hlavný hrdina vie na začiatku prakticky to isté, čo aj divák, kvôli čomu sa postupne obe strany dozvedajú nové skutočnosti a tentoraz to vyšlo výborne. A tak dej už od začiatku pôsobí viac než dobre, pričom keď sa už hlavný hrdina vydá na cestu naprieč loďou, úroveň filmu ide ešte vyššie. Určite musím pochváliť dávkovanie informácií a postupný príchod nových postáv, pričom hlavne všetky tie dôležité zvraty, ktoré zmenia pohľad na situáciu sa skutočne vydarili, po celý čas sa ideálne striedajú pokojnejšie časti s dynamickými, pár scén je perfektných a tak sa je skutočne na čo pozerať takmer po celý čas, pričom poteší aj zaujímavý záver, ktorý som vôbec nečakal. Jediným záporom sú scény, v ktorých sa prejavuje samotný psychologický symptóm, teda až na tú skvelú spomienkovú, čo ma vôbec nebavilo, ale našťastie ten zvyšok to ľahko zatieni. Nadmieru spokojný som aj po hororovej stránke, tu vôbec nejde o nejaké postupné budovanie atmosféry, ale o dynamickú hororovú jazdu, pričom všetky tie survivalové sekvencie sú výborné. Určite musím pochváliť samotné netvory, ktoré rozhodne vedia vyvolať rešpekt a poteší aj pár drsných momentov, toto mi prišlo úplne ideálne. S hereckým obsadením som dosť spokojný, film si vystačí s pár hercami, pričom Ben Foster sa tu výborne hodí a jeho postava ma bavila, k tomu Dennis Quaid, ktorý ale pôsobí trochu nadbytočne a pár veľmi dobrých postáv z priebehu filmu. Réžia a technická stránka sú skvelé, jedine pár trikov pôsobí trochu umelo, ale inak si nemôžem sťažovať, výborná vizuálna stránka, kulisy, atmosféra, špinavé prevedenie, úplne ideálne. Takže som veľmi spokojný, jeden z najlepších filmov svojej kategórie za dlhú dobu, ktorý sa oplatí pozrieť aj viackrát. 80% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sci-fi horory nemám moc v lásce. Do tohohle jsem se tím pádem nijak nehrnul, ale nakonec mě o to víc potěšil. Rok 2174, naše přelidněná a vyčerpaná planeta je v koncích, startuje záchranná vesmírná loď. Její mise: uchování lidstva na jiném, vzdáleném a Zemi podobném světě. Vrženi do děje jsme současně s hlavním hrdinou, který se probouzí z hibernace a zpočátku ví úplný hovno. Na lodi nic nefunguje jak má, situace se s bližším poznáním jen a jen zhoršuje. Jak brzy zjistí, poflakování se v komplexním systému temných chodeb těžce smrdí průserem... Pocit neznáma, napětí, strachu, v úvodu i klaustrofobie - to vše zvládá PANDORUM na jedna. Nechybí ani taková ta sci-fi rozmáchlost a tíživost situace, plus celkově dost solidní atmosféra. Taktéž nechybí úplně (nechci a nemůžu moc prozradit) výtečná bestiální stvoření. A ze všeho nejvíc jsem se divil, že to působí celkem velkolepě a vůbec ne lacině. Nevím jestli to stálo nějaký větší prachy (řekl bych že ne), každopádně v tomto ohledu nemám jedinou námitku - dobré i na dnešní supertrikovou dobu. Prostředí, masky i triky, to vše se vydařilo, nic není cítit amatéřinou. A ještě jedno velké plus: děj se neustále, neodhadnutelně a zajímavě sune kupředu, nevybalí všechny trumfy hned v úvodu. Naopak, dozvídáme se vlastně téměř až do úplného závěru. Takže dle mého názoru velmi povedený film, který může zaujmout jak fandu sci-fi, tak hororu, tak obojího, tak ani jednoho. P.S. dá se brát i jako takový vesmírný DESCENT. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Poctivě odvedená žánrová prácička, která si v ničem nezadá s lepšími sci-fi snímky posledních let, a směle bych ji přiřadil třebas i po bok Sunshine, které - ač znatelně lepší - si jako poslední dobrou space operu pamatuji naposledy. A jestliže Boylův film je charakteristický svými žlutými filtry, v Pandorum jsem se ponořil do spektra barev šedé a modré. Christian Alvart se očividně inspiroval nejen filmy (Horizont událostí, Vetřelci), ale i počítačovými hrami (Dead Space, Suffering) a v neposlední řadě velmi pravděpodobně i skvělou knihou Non-stop od velmistra žánru Briana W. Aldisse. Vůbec to není na škodu, neboť prozkoumávání tajemné vesmírné lodi nebylo nikdy tak zábavné. Jako zápory bych vyčetl nevýrazného Quaida (Foster naproti tomu hraje bezvadně), moc rychlé akční scény a bohužel druhou půli filmu, kdy mě to jaksi přestávalo bavit... Konec ovšem bombastický, i když jsem si nemohl ironicky nevzpomenout na 2012. A velmi mě potěšil Norman Reedus v parádní miniscénce! Ke čtyřem hvězdám chyběl takhle malý kousek. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (15)

  • Pandorum byl název nemoce, kterou vyvolávala dlouhodobá hibernace a následný psychický stres. Nemocí trpěla postava Galla (Cam Gigandet). (MrBaker)
  • Jedná se o první film, ve kterém se setkali bratři Ben a Jon Fosterovi. (akisha)
  • Na vizuálních efektech filmu pracovalo také pražské studio UPP. (ČSFD)

Související novinky

Space opera vrací úder

Space opera vrací úder

22.03.2010

A to hned ve dvou zajímavých filmech. Mezigalaktický Interstellar je jedním z mnoha projektů, jejichž režii zvažuje Steven Spielberg. Někteří tvrdí, že se nakonec rozhodne právě pro vesmírné… (více)

Zamilovaný kosmonaut Keanu Reeves

Zamilovaný kosmonaut Keanu Reeves

28.01.2010

Není snadné se v těchto dnech vyhnout narážkám na Avatara či přímému srovnávání s ním, ale dnes se ho pokusím nezmiňovat ;-). Budu dělat, že „lovestory ve vesmíru“ nazvanou Passengers považuji za… (více)

Vesmírnou Pandořinu skříňku...

Vesmírnou Pandořinu skříňku...

14.05.2008

...otevřou dva muži, kteří se probudí v útrobách kosmické lodi a nemají nejmenší ponětí, odkud se tam vzali, ani co jsou vlastně zač. V temném, klaustrofobickém sci-fi thrilleru Pandorum je ztvární… (více)

Reklama

Reklama