Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malá modrá stvoření, která žijí šťastně ve své šmoulí vesnici, ohrožuje  nepřítel - čaroděj Gargamel se svým kocourem Azraelem (tato dvojice nápadně připomíná biologa Jaroslava Flegra s jeho Micíkem). Když se snaží čelit jeho útoku, unikne šestice Šmoulů - Taťka Šmoula, Šmoulinka, Mrzout, Nešika, Koumák a Směloun - časoprostorovým portálem a octne se v New Yorku. Tady se po krátkém bloudění dostane do bytu novopečeného viceprezidenta pro marketing kosmetické společnosti Anjelou Patricka a jeho těhotné manželky Grace. Patrick má spoustu starostí se svou zaměstnavatelkou Odile, která neví, co chce, ale požaduje, aby to dostala, ale Grace zaujme k modrým pišišvorům od začátku kladný postoj. Gargamel, který touží získat ze Šmoulů jejich magickou modř, je ovšem pronásleduje i v New Yorku, kde démonicky na nejrůznějších místech vystupuje z kouře, a získá si dokonce přízeň Odile, když nečekaně omladí její matku. Gargamel zajme Taťku Šmoulu a na ostatních Šmoulech je, aby ho osvobodili... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (23)

  • Šmoulinka, kterou namluvila Katy Perry, v originále řekne: „I kissed a Smurf and I liked it.“ Je to reference na píseň Katy Perry „I Kissed a Girl“. (Vitox)
  • Muž, který "ubytuje" Šmouly, se jmenuje Patrick, tedy stejně jako jeho dabér Neil Patrick Harris. (cze.Oi)
  • Jde o druhý film Rajy Gosnella, který je hranou adaptací animováného seriálu Williama Hanna-Josepha Barbary. První byl Scooby-Doo (2002). (EbiGuetta)
  • Datum americké premiéry se změnilo celkem třikrát, nakonec Columbia Pictures zveřejnily konečné datum světové premiéry filmu na 29. července 2011. Původně se čekalo, že by film Šmoulové mohl výdělkem konkurovat filmu Kovbojové a vetřelci (2011), ale Šmoulové nakonec byli poraženi a vydělali “pouze” 35,6 milionů amerických dolarů, kdežto Kovbojové a vetřelci (2011) vydělali 36, 4 milionů amerických dolarů. Celosvětově film Šmoulové vydělal 550 milionů amerických dolarů. (Danny F.)
  • V roce 2002, po pěti letech jednání, koupil Jordan Kerner práva k natočení filmu a film byl ve vývoji ve společnostech Paramount Pictures a Nickelodeon Movie. V roce 2008 koupily filmová práva společnosti Columbia Pictures a Sony Pictures Animation. Natáčení začalo v březnu 2010 v New Yorku. (Danny F.)
  • Ve filmu je možné všimnout si několika frází, známých ze seriálu Jak jsem poznal vaši matku (od r. 2005), kde jeden z dabérů filmu Neil Patrick Harris také působí. Jsou jimi například "Taťka je doma" nebo "Pojď si plácnout pětku, teda čtyřku", (petangola)
  • Azraela si ve filmu zahráli dohromady čtyři skuteční kocouři. V nebezpečných scénách se pak tvůrci rozhodli použít počítačovou animaci. (Holusacek)
  • Většina šmoulů jsou známé tváře z dřívějších zpracování. Panikář, Šílenec a Nebojsa jsou však postavy zcela nové. (Holusacek)
  • V každom zábere filmu je niečo vo farbách šmolkovej modrej. Košeľa, kravata, odraz v aute, oči, či taška náhodného okoloidúceho. (giaruj)
  • Na záverečných fotkách sú Šmolkovia odfotený ako stavajú mrakodrap. Je to odkaz na slávnu fotografiu Charlesa C. Ebbetsa, ktorý zachytil obed robotníkov na vrchole rozostavaného mrakodrapu RCA Building. Podľa niektorých zdrojov je na fotke aj Slovák Gusti Popovič. (SeanBean)
  • Prvý film o Šmolkoch s názvom Les aventures des Schtroumpfs mal premiéru v roku 1965, bol čiernobiely a skladal sa z piatich krátkych príbehov. (pista_baci7)
  • Tvorca Šmolkov Pierre "Peyo" Culliford si po skončení školy v Bruseli hľadal cez inzeráty v novinách zamestnanie a zrak mu padol na dva z nich. Prvá bola práca asistenta u zubára a druhá post ilustrátora. Peyo sa rozhodol pre asistenta u zubára a hneď tam aj vyrazil. Lekár mu však oznámil, že pred 15 minútami už niekoho prijal, a tak sa stal Peyo ilustrátorom, vďaka čomu vznikli legendárne modré postavičky. (pista_baci7)
  • Šmolkov v roku 1958 vytvoril belgický karikaturista Pierre Culliford známy ako "Peyo". Ten ich po prvý raz svetu predstavil na stránkach komiksového časopisu "Le Journal de Spirou". Príbehy malých modrých škriatkov, na ktorých striehne zlý černokňažník Gargamel so svojím kocúrom Azraelom, sa v 80. rokoch stali populárnym animovaným seriálom v produkcii spoločnosti Hanna-Barbera Productions. (marek.stone)
  • Jordan Kerner sa vyjadril, že existuje šanca natočiť sériu snímok ŠMOLKOVIA. (marek.stone)

Související novinky

Kdo namluví nové Šmouly?

Kdo namluví nové Šmouly?

15.06.2015

Celovečerní návrat Šmoulů vydělal před čtyřmi lety přes půl miliardy dolarů. Pokračování ale nedalo ani 350 milionů, takže se v Sony rozhodli celou sérii restartovat. Modří nezbedové se vrátí do kin… (více)

Ježek Soník běží na velké plátno

Ježek Soník běží na velké plátno

11.06.2014

Že neznáte nejrychlejšího ježka na světě? Tak to jste zřejmě nevyrůstali na videohrách od Segy. Sonic the Hedgehog (u nás jako ježek Soník) je legendární protagonista roztodivných hopsaček, především… (více)

Rychlá rota míří do kin

Rychlá rota míří do kin

04.02.2014

Správný... zásah... v tu pravou chvíli mám, když přízrak... temný... svým rejdům šanci dá... na velkém plátně! Ano, čtete správně. Slavný animovaný seriál, na kterém musela vyrůstat většina uživatelů… (více)

Reklama

Reklama