Reklama

Reklama

Luke vezme na plavbu na krásný ostrov staré přátele: Matta, jeho přítelkyni Suzie a Mattovu sestru Kate, bývalou přítelkyni Lukeho. Poslední člen posádky je Warren. Vládne naprostá idylka. Vztah mezi Lukem a Kate opět ožívá. Požádá ji, aby na chvilku podržela kormidlo, a jde do podpalubí. Vtom však obrovský náraz převrátí loď dnem vzhůru. Po delší panice se všichni vynoří na hladinu a vylezou na trup. Přemýšlejí, co budou dělat. Luke navrhne, aby doplavali na ostrov vzdálený několik kilometrů. Obléknou se do neoprenů, jediný Warren se rozhodne zůstat. Bojí se plavat tak daleko, a hlavně v těchto vodách, kde je dost žraloků. Kate se nakonec rozhodne také zůstat. Luke je zklamaný, ale respektuje její přání. Když však Kate vidí, jak se Luke, Matt a Suzie vzdalují, rozhodne se je následovat a plave za nimi. Suzie je velmi vystrašená, ale Matt ji uklidňuje, že to zvládnou. Mezitím osamocený Warern zpozoruje žraloka… (TV Prima)

(více)

Recenze (349)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Moře je hluboké a ryby dravé. Napínavá podívaná, u které lze vytušit, že ne všichni hrdinové budou mít štěstí. Na poutavosti a závěrečném dojmu dodává i punc skutečné události, jež se stala předlohou pro tento snímek. Zpočátku mi herci moc sympatičtí nebyli, což se postupem času měnilo a jejich příběh jsem prožíval s nimi. A na závěr komentáře otázka k zamyšlení: Jak byste se rozhodli na jejich místě vy? Plavat či neplavat? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film som si pozrel náhodne od miesta, kde sa aktéri rozhodovali, či plávať alebo vyčkať. Napriek nízkemu hodnoteniu ma zlákalo oznámenie, že je to nakrútené podľa skutočnej udalosti. Moje očakávania sa rýchlo zmenili na rozčúlenie. Nechápal som, ako je možné z tragickej udalosti, v ktorej štyria  stroskotanci sa snažia zachrániť si život plávaním k najbližšej pevnine v mori "plnom žralokov", poldruha hodinovú monotónnu nudu, počas ktorej osamelý žralok per partes zmenšuje počet príslušníkov skupiny. Videl som viacero filmov bez atmosféry a tento sa medzi nimi umiestnil dosť vysoko. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Vedle kultovních Čelistí (1975) a Útoku z hlubin (1999) je film Útes smrti nejlepším mnou viděným zvířecím hororem, ve kterém vystupuje bílý žralok jako monstrum. Od Trauckiho jsem o pár dní dříve zhlédnul krokodýlí Krvavou lagunou, která mě zaujala, a proto jsem neotálel sáhnout i po jeho dalším a velmi podobném snímku. Ve filmu se objevilo jenom šest postav, avšak nejdůležitější jsou ony čtyři, které bojují na širokém oceánu o holý život s jednou velmi nenasytnou parybou, která má nekonečný apetit a choutky zabíjet. Herci na mě působili přirozeně, lokace byly vybrány skvěle a hudba perfektně podtrhovala obraz v napínavých scénách. Občas mě trochu vadily citové projevy postav, ale to je pouze subjektivní názor. Zkrátka vcelku obstojný survival snímek, ve kterém bylo syrové autentičnosti docíleno rovněž použitím reálných žraloků. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Paráda! Trauckiho druhý survival-horror vyšel o 100% lépe než předchozí Krvavá laguna, která byla jen směskou trapného chování a superinteligentního krokodýla. Tohle však mělo opravdu parametry skutečné události. Chování postav mělo logiku, žralok (nebo možná žraloci?) nebyl z říše snů, ale skutečná podmořská ryba, tak jak si já žraloky představuju. Kamera prvotřídní, jen ta hudba mohla být ještě o chlup drsnější. Herci byli vybráni velmi dobře a když už z nich něco vypadlo, tak to mělo hlavu a patu. Pro mě tedy velmi příjemné překvapení. Noo, jak se to vezme, příjemné.... V létě bych rád k moři :-D 90% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nemám štěstí na opravdu napínavé a intenzivně nervydrásající survival horory. Import z Austrálie s názvem The Reef (Útes) to moc nevytrhl. A přitom stačilo tak málo a mohl bych psát jen samé superlativy. S řídce pojatým scénářem se dalo naložit mnohem dynamičtěji, nehledě na to, že film je údajně natočen podle skutečných událostí, ale právě to asi svazovalo tvůrce zřejmě nejvíce. Pět lidí, respektive herců se vydá jachtou na oceán, která se převrátí a oni uprostřed oceánu budou vymýšlet bleskový plán spočívající v tom, že čtyři z nich doplavou na pevninu pro pomoc a pátý na ně počká na převrácené jachtě, ale už ho pak nenajdou a asi si skáknul do kina na neexistující remake tohoto lehce stupidního hororu, jehož síla spočívala v jednom jediném a to ve žralokovi, který se ovšem na scéně zjevil až po 48 minutách! A to film bez titulek trvá jen 80. minut! Nechápu, proč se se žralokem tolik šetřilo. Vypadal velmi dobře, byl sympatický, fandil jsem mu, aby všechny sežral a akorát tu zprofanovanou žraločí ploutev na hladině si tvůrci mohli odpustit. Ale ani v okamžiku, kdy se žralok zjevil, nebyl film perfektní. Při zabíjení nebylo nic vidět, jen rozlitá krev po moři a do toho stupidní dialogy. Herci vesměs, i přes zjevnou snahu hrát, si mé sympatie příliš nezískali. Je třeba pochválit práci kamery, která zdatně svojí houpavou intenzitou málem navodila mořskou nemoc. Jenže žraloka jsem si moc neužil, než se to pořádně rozjelo, byl konec a zbyl jen promrhaný potenciál. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • Film je volně inspirován skutečným příběhem Raye Boundyho a jeho dvou společníků, kteří se v roce 1983 po potopení jejich lodi u australských břehů stali terčem útoku tygřího žraloka. Záchrany se dožil pouze Ray. (Ombak▼Penari)
  • Zoe Naylor, která si zahrála Kate, si v rámci přípravy na svou roli přečetla mnoho příběhů o přežití. (Stanislaus)
  • V celom filme, ktorý sa natáčal v austrálskom štáte Queensland, sa objaví iba 6 hercov, resp. postáv. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama