Reklama

Reklama

Epizody(4)

Emma má celkom iné vlastnosti ako ostatné mladé dámy. Tým, že vyrastala po boku neschopného otca, si musela zobrať na starosť riadenie rodinného panstva sama. Tieto okolnosti v nej vypestovali až prehnané sebavedomie: len ona všetkému rozumie a vie, čo je pre každého najlepšie. To v nej podporí aj myšlienku dohodiť svojej priateľke Harriet snúbenca. Týmto spôsobom, napriek svojim najlepším úmyslom, kráča od maléru k maléru a jediný, kto sa ju snaží umravniť, je jej švagor, pán Knightley. (RTVS)

(více)

Recenze (56)

made1 

všechny recenze uživatele

Elegantní, to především. Počkám si ještě na titulky, ale zatím jsem s to napsat, že je to mnohem poutavější než Emma s Kate Backinsale, ale to především kvůli hlavní představitelce. Přesto vítězem je u mě Gwyneth Paltrow, kterou je ale v mých očích téměř nemožné překonat v této roli. Ostatní je dobré, ale trochu rozjívené. PS: Velké díky patří autorce titulků jménem sottlova. Díky jejímu umu se podařilo seriálu dostat se mi natolik pod kůži, že jsem ho zařadila mezi své nejoblíbenější. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých spracovaní Emmy, sa mi toto páči najviac. Romolu Garai som už poznala a sem výborne zápasovala. Jonny Lee Miller svojou rezervovanosťou a láskavosťou, s ktorou Emme odpúšťal jej prešľapy tiež. Všetci zúčastnení zahrali svoje postavy úžasne. Krásne prostredie a kostýmy, lepšie si to ani neviem predstaviť. Atmosféra doby pekne vystihnutá. ()

Reklama

Ivusha 

všechny recenze uživatele

Ať jste četli předlohu, nebo ne, určitě se vám tato adaptace bude líbit. Všechny postavy mě uchvátily a myslím, že z Jonny Lee Millera bude můj oblíbený Kingsley. Navíc bych řekla, že ústřední dvojice byla perfektní a skvěle si padli, to jiskření tam fakt bylo. Samozřejmě, že to má své chybičky - Romola je na Emmu příliš emotivní (už z knížky si ji představuji jako dívku, která se umí udržet) a některé scény nejsou zrovna dobové, ale to minisérii neubírá na kráse (prostě těch pět dát musím, i když bych řekla, že nejsou stoprocentí... to možná po druhém zhlédnutí). Zkrátka a dobře pokud máte příběhy Jane Austenové rádi alespoň z pětiny jako já, tak se vám to určitě bude líbit. Tak a teď by bbc mohla natočit třeba minisérii Mansfieldského panství (a tím myslím znovu:-))) ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

V nějakém životopisném filmu o Jane Austen si oblíbená autorka říká: "přijmou čtenáři Emmu? Je tak jiná, než Elizabeth nebo Eleanor či Marianne... Budou ji mít rádi? " Budou, právě proto, že je taková, jaká je, živá, pohotová, výřečná, citlivá. U tohoto filmu jsou mé pocity úplně stejné jako po natočení minisérie Rozum a cit- více prostoru, nové tváře, jiné prostředí, ale i tady hodnotím kladně nový přístup a snahu natočit něco jinak, přestože mnoho dialogů je daných = Jane Austen psala prakticky scénáře a tudíž se některé věty musí opakovat. Romola Garai uchopila postavu velice dobře, Jonny Lee Miller jako kritický pan Knightley mě nadchnul a za výběr herečky hrající slečnu Batesovou jsem plesala, protože jsem před zhlédnutím byla přesvědčená, že nikdo nemůže překonat tu z roku 1996. Ostatní postavy taky stojí za zmínku- Christina Cole hraje stále mrchy, paní Eltonovou si střihla dobře, přestože neříkala ono věčné "Mojí přátelé říkají, že mám dobrý vkus na..." Nebo samotný tatínek Emmy, Michael Gambon "Pan Knightley už odešel? Já jsem věděl, že to poslední kolečko už nemám chodit". A samozřejmě nesmím zapomenout domýšlivého faráře pana Eltona, kterého nejlépe charakterizuje George Knightley: "Ten muž je tak zaujatý sám sebou, až je s podivem, že se udrží na tom koni." Dodatek- tato jediná verze Emmy řeší její vztah k cestování a také krásně vykresluje, jak jí pan Knightley pomáhá a chápe, v jaké je Emma situaci- její místo je vedle otce a jeho přátel, chraň bůh aby někam jela nebo něco podnikla. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Po dvoch kvalitných spracovaniach Emmy, ktoré som predčasom videla som túto minisériu brala tak trochu s rezervou. Nemala som veľké očakávania, ale mýlila som sa! Aký svieži a nový pohľad na tento austenovský príbeh! Mám veľmi rada Emmu, jej živelnosť, otvorenosť, láskavé srdce, úprimnosť, oddanosť otcovi - áno, aj jej nedokonalosti (občasnú detinskosť a domýšľavosť), ale najviac ma dojíma a teší jej postupná zrelosť a objavenie pravých hodnôt v tom múdrom, láskavom a prenikavo inteligentnom mužovi, ktorý ju dokázal aj kriticky formovať a napriek jej nedostatkom ľúbiť. Krásny príbeh! Učí nás o živote, o vzťahoch a o.i. aj o tom, aké dôležité je vybrať si pre spoločný život správneho partnera, ktorého si môžeme vážiť a obdivovať.... Milo ma prekvapila nielen réžia, ale aj scenár, strih, exteriéry - zvlášť zábery prekrásnych prírodných scenérií. A prekvapili aj herecké výkony. Tradičná kvalita BBC sa nezaprie. Práve takáto duchaplná romantika ma dokáže vtiahnuť do iného sveta a pohovieť si v ňom....Občas to potrebujem. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (8)

  • Pri natáčaní v Chilhame, ktorý slúžil ako Highbury, pracovníci produkčného dizajnu pokryli niekoľko ciest štrkom, aby zamaskovali cestné značenie z 21. storočia a na námestí obce postavili fontánu. (Arsenal83)
  • V roce 1995 pověřila BBC Sandy Welch napsáním scénáře minisérie Slečna Emma. Na to však začaly produkční společnosti Miramax a Meridian Broadcasting vyrábět svá díla podle knihy Emma od Jane Austenové, konkrétně film Emma (1996) a stejnojmenný televizní snímek Emma (1996). BBC proto tehdy svůj projekt zastavila. K návratu k původní látce pak došlo po více jak 10 letech. (zuza99)

Reklama

Reklama