Reklama

Reklama

Laře Croft (Alicia Vikander) je 21 let a právě zdědila obrovské obchodní impérium. Její otec, bohatý šlechtic a známý dobrodruh, Lord Richard Croft (Dominic West), zmizel beze stopy před sedmi lety, když byla ještě dítě. Od té doby se marně snaží najít nějaký smysl svého života. Když si přečte záhadný vzkaz, který jí otec zanechal, rozhodne se opustit Londýn a vyrazit do neznáma, aby přišla na to, co se jejímu otci doopravdy stalo. Vydá se po jeho stopách hledat legendární hrobku na mýtickém ostrově někde poblíž japonského pobřeží. Tato mise ale nebude jednoduchá – už jen dostat se na záhadný ostrov stojí Laru velké úsilí. Loď, která ji měla dopravit na pevninu ztroskotá v silné bouři a Lara se ocitá sama uprostřed neznáma, vybavená jen ostrým nožem, pevnou vírou a vlastní tvrdohlavostí. Pokud se jí podaří překonat své vlastní limity a přežít toto nebezpečné dobrodružství, stane se z ní skutečný Tomb Raider. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (920)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vlastne až prekvapivo dobré a určite lepšie ako Tomb Raider s Angelinou. Nič proti nej, ta mi tam pasovala. Musím sa priznať, že Alicia Vikander vyzerá celkom drobnučká, ale casting sa vydaril, pretože postava Lary Croft jej perfektne sadla, dokázala predať nie len akčnú stránku, ale aj svoj sexepil. Čo sa týka samotného filmu, tak ten stojí celý na hlavnej hrdinke, ktorá je v podstate tak napol Indiana Jones a táto kombinácia je celkom zaujímavá, pretože v tomto v podstate "origine" Lara ešte nemá svoje klasické zbrane, takže prestrelky od nej nečakajte. Casting teda super, príbeh fajn pekne to odsýpa, akčná stránka ma čo ponúknuť a hudba od Junkieho to vie tiež zdramatizovať. Spokojnosť, teším sa na dvojku. Oblúbený soundtrack: Becoming the Tomb Raider. 75% - 4* ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Patnáct let uplynulo od posledního setkání nejslavnější ženské herní hrdinky (ano, stále ještě ano - ženská podoba Sheparda z Mass Effectu se nepočítá, protože žádný Larák Crofťák neexistuje;)) s filmovým světem. Mezitím byla lady Croft herně restartována a zaznamenala ve své nové virtuální inkarnaci fenomenální úspěch - k roku uvedení filmu už ve dvou dílech (a k dnešku už v trilogii). Je jasné, že takový kapitál se nemohl nechat ležet ladem;) Takže nějakého chytráka napadlo, že nejlepší bude vzít děj obou "nových" her a zmixovat to do jednoho filmu. A obsadit do hlavní role mladou ženu s nezanedbatelným hereckým talentem (jako Angelinu Jolie - v době, kdy Laru ztvárnila, ještě o nějaký ten rok mladší;)), tvářičkou panenky a na první pohled křehce vypadající tělesnou konstitucí, aby vypadalo věrněji rebootování Lařina příběhu. Nová Lara je tak mladou a nezkušenou - ovšem slušně vysportovanou a odhodlanou - dívkou, která má do světoznámé archeoložky, dobrodruhyně:P a "one-woman-army", kterou právě představovala Angelina Jolie ve "svých" Tomb Raiderech, tak daleko jako soudružka Semelová do demokratky. Nová doba si zkrátka vyžádala nový přístup, a není to přístup úplně špatný, i když nevyhnutelně musí drhnout, protože cílová divácká skupina chce své, takže Alicia Vikander prodělá poměrně rychlý přerod z boxující skoroteenagerky na sice ještě trochu lidskou, ale jednoznačně už typickou akční hrdinku, která se plácá v namnoze dosti viditelně digitálně vytuněných obrazech. Chudák Walton Goggins nemá moc co předvést, a Dominic West je jednoznačně castingový omyl roku. Ona bohužel tak nějak celá "lidská a rodinná" linka je nejslabší element filmu (čti deset sekund na jeden divácký facepalm), který jinak funguje slušně. Alespoň v rámci žánru:) A když to srovnám se scénáristickým bordelem, který nabídl první filmový Tomb Raider (ne nadarmo i klip k Elevation od U2 vypadá jak vypadá;)), a totální over-the-top coolovostí hrdinky v druhém dílu (pamatujete na tu pěsťovku žralokovi?;)), je to vlastně poctivá nenáročná podívaná, kterou by asi šlo srovnávat s Mumií - ta pro mě ale bude vždycky lepší kvůli skvělé chemii Brendana Frasera a Rachel Weisz, což je samozřejmě vůči "sólové" hrdince krapet nefér;) Takže jo, no, dám těch 70% a červenou barvu, ale že by mě to nějak extra těšilo...:) ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tomb Raidera mám hodně rád, dva staré filmy jsou pro mě velké guilty pleasure a ve dvou nových hrách od Square Enix jsem strávil docela dost času. Jednu z těch starých jsem hrál jen hodně málo, což je ale úplně jedno, jelikož jak už víme z trailerů dlouho dopředu, nová Lara Croft se silně inspiruje rebootovanou sérií. A inspiruje se jí opravdu pečlivě, ba dokonce cituje některé konkrétní scény a prvky. Ale pouze v první polovině, v té druhé se příběh silně odkloní a představuje nám zase něco jiného, co neznáme z videoher. Alicia Vikander je na míle daleko mojí nejoblíbenější herečkou, takže vím, že jsem trošku zaujatý a s jejím výkonem jsem nemohl být nespokojen. Alicia po herní sérii zdědila onu zranitelnost, první zabití a celkově pocit nezkušenosti v boji, což byly silná témata zejména prvního dílu a sténání po dabérce Camille Luddington, kterou si mnozí vysnili i do její filmové verze (což je vždycky naivní představa). Roar Uthaug svůj úkol zvládnul zdárně, akce mi sice přišla zbrklá a místy nepřehledná, ale to byl nejspíš záměr a takhle točit je zřejmě jednodušší, hlavně, že se nejedná o nic, co by kazilo zážitek. Pevně doufám, že film dopadne v pokladnách lépe než několik let starý Assassin´s Creed a i filmová série TR bude pokračovat po vzoru té herní. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vedle Wonder Woman působí Lara jako chudá příbuzná (hráče videoher asi producenti vnímají jako méně silnou diváckou skupinu než čtenáře komiksů). Všehovšudy čtyři prostředí (Londýn, Hongkong, ostrov, hrobka), s výjimkou vodopádu nikterak okázalé akční scény a v podstatě jen jedna (vycházející) hollywoodská hvězda. V kontextu snah o stvoření plnohodnotné akční filmové hrdinky jde nicméně o lehký pokrok. Lara Croft v podání přirozeně hrající Alicie Vikander je naprosto uvěřitelná. Dvojice scenáristů (Geneva Robertson-Dworet napsala taky Captain Marvel) neexperimentovala a nabízí tradiční origin příběh, který nehráče přehledně zasvětí do světa Tomb Raidera a hráčům nabídne uspokojivou porci „backstory“ a množství přímých citací ze hry. Lara je nám dvojicí úvodních akčních scén představena jako žena, která sice nevyniká ohromnou fyzickou silou, zato dokáže vymýšlet „lišácká“ řešení problémů. V obou případech zatím každopádně selhává. Silná, sebevědomá, byť nikoliv neohrožená, ale poměrně věrohodně zranitelná akční hrdinka se z ní stává až poté, co začne aktivně řešit své „daddy issues“. Vzniká dojem, že všemi prezentovanými schopnostmi, z nichž za některé vděčí otci (řešení hlavolamů, lukostřelba), disponovala od začátku, pouze jí scházela vnitřní rovnováha, protože v jejím životě chyběla ona otcovská figura. V tomhle ohledu je navenek progresivní film hrozně tradicionalistický (vlastně podobně jako Poslední z Jediů – dosaďte za Marka Hamilla Dominica Westa a dostanete prostřední část filmu). Rodinná linie, zastoupena zprvu zejména flashbacky, je ovšem zdatně zakomponována do hlavního vyprávění, posunuje děj, vysvětluje hrdinčiny motivace, pomáhá překlenout delší časové úseky, kdy se postavy někam přemísťují. Pokud jde o přínos libovolné scény pro vyprávění, nelze Tomb Raiderovi nic vytknout. Skoro žádná hluchá místa, kdy by nás přestalo zajímat, co bude dál (camea Nicka Frosta mohla být kratší, nebo žádná). Všechno je hezky propojené a navazuje na sebe. Možná až moc hladce a přímočaře. Akční scény jsou dostatečně různorodé a výrazně videoherní (a demonstrují, jak se Lara zdokonaluje v jednotlivých oblastech – souboj tělo na tělo, útěk před pronásledovateli, skok do dálky), tempo nepolevuje. Uthaug stejně jako ve Vlně předvádí perfektní ovládnutí řemesla a znalost principů klasického hollywoodského vyprávění. V rámci akčního žánru to vůbec není špatné, jen doufám, že pokračování, pro které si film v závěru trochu zdlouhavě a příliš okatě připravuje půdu, nebude stejně přehnaně opatrné. 65% ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Top Rajda je zpět a i když má oproti Angelíně o dva torpédoborce méně, přijde mi mnohem přirozenější a šukéznější, takže bych jí pohonila i ten liščí ocásek...pardon zasnila jsem se...Celkovej zrod Lary se mi překvapivě líbil a i ta krása v tom, že několikrát dostane dost po hubě z ní dělá víc reálnou postavu, kterou bych s láskou vylízala (myslím z těch ran...fakt). Skoro soukmenovec Daniel Wu je bezva jako vždy a bonus, že hlavní hrozba celýho světa je japonská kost, to už byla třešnička na dortu. Skutečnost, že Lara se drápe do každé díry, kterou vidí, značí že je to zvědavá mrška a ten hlavolam falickýho vzhledu rozluštila taky hned, takže co dodat. Nová Top Rajda se vyvedla lépe než jsem štěkala a Goggins jako záporák byl ještě víc slizkej než Babiš při volebních slibech. Po všech směrech koukatelný a jsem zvědavá do jaký díry Lara vleze příště. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (26)

  • Lara (Alicia Vikander) v otcově tajné kanceláři najde kameru a kazetový nahrávač s nabíjecími bateriemi, které po 7 letech bez problému fungují. (LaserJet)
  • Předlohou filmu je videohra „Tomb Raider“ z roku 2013, která je stejně jako film restartem série. (TwoFace)

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

28.01.2023

Herním adaptacím se po letech nezdarů a posměchu začíná mimořádně dařit. Sony slaví úspěch s Uncharted nebo The Last of Us, Netflix zase s Arcane podle světa League of Legends, no a Amazon teď zkusí… (více)

Druhý Tomb Raider je mrtvý

Druhý Tomb Raider je mrtvý

29.07.2022

Adaptace herní série Tomb Raider se bude oficiálně znovu rebootovat. Chystané pokračování s Aliciou Vikander (Jason Bourne) se tak bohužel ruší, jelikož studio MGM, které bylo nedávno koupeno… (více)

Reklama

Reklama