Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný román v dopisech Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (1782) natočil v aktualizované podobě v roce 1959 Roger Vadim s Gérardem Philipem a Jeanne Moreauovou v hlavních rolích. Na sklonku osmdesátých let vznikly téměř souběžně dva další přepisy. Režisér Stephen Frears se přitom opíral o úspěšnou dramatizaci románu Christophera Hamptona a zůstal věrný originálnímu názvu. Miloš Forman spolupracoval na původním scénáři s Jean-Claudem Carrierem a dal mu název podle jedné z hlavních postav – Valmont. Vznikl tak snímek, který se přidržuje základní osnovy románu (ta je ostatně připomínána i četným psaním dopisů) a který vychází ze záměru zachytit žánrový obraz aristokratické společnosti pár let před Francouzskou revolucí. Osud dvou libertinských intrikánů, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, je podán v sytých barvách pozdního rokoka a zároveň je poněkud odlehčen. Jak se svěřuje jedna z hrdinek dramatu: „Říkala jsem jen ne, ne a pořád jsem dělala, co on chtěl…“ Hra obou cynických poživačníků nachází odezvu v samotné struktuře filmu, jež se tak vzdává důležité moralizátorské polohy. Miloš Forman přitom vychází ze zkušenosti z Amadea (1984) a příběh je plný malebných plenérů, vtipných epizod, bohaté výpravy a kostýmů. Opět spolupracoval s českými tvůrci, kameramanem Miroslavem Ondříčkem a kostýmním návrhářem Theodorem Pištěkem (ten získal prestižního Césara). (Česká televize)

(více)

Diskuze

Laliss

Laliss (hodnocení, recenze)

Ta úleva při skončení filmu uplně jak když skončí hnusná hustá hodina matematiky. uff, zvoníí...

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

137 min je dost zabijacka minutaz ale Forman je velikan filmu a preto je to film kvalitny, ale dost  dlhy 

darthhokro

darthhokro (hodnocení, recenze)

Měl jsem tu čest vidět na čt1 tu dygythálně vyčištěnou verzi. Škoda že tam nepřidali ještě nějaký dinosaury, světelný meče a zpomalovačky. Takhle to zkur.vit!!!

Nin

Nin (hodnocení, recenze)

Tak mně teda přišla postava Annette Bening docela dost sympatická... až teda asi do poslední čtvrtiny filmu. Možná je to i představitelkou, ale přišla mi jako mnohem zajímavější a nejednoznačnější postava než její "verze" v Nebezpečných známostech, což byla 100% mrcha.

Ms.Hayes

Ms.Hayes (hodnocení, recenze)

I must stop writing now and close my eyes. Nejlepší scéna. Firth je geniální.

lalka23

lalka23 (hodnocení, recenze)

Krasa, nadhera, priala som si aby to nikdy neskoncilo. herci ********** film ********** , som ohromena a potesena, bravo :)

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

NinadeL: Takové heslo by se dost těžko zdrojovalo ;o) Smazali by to jako "vlastní výzkum" a pro "naprostou neencyklopedičnost" ;o)

NinadeL

NinadeL (hodnocení, recenze)

Poučit na co, když je vám učitelem Wiki. Až tam bude nové slovníkové heslo klasická krása = Glenn, tak prosím.

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

A jaky je rozdil mezi puvabem a sarmem? Co vim, tak "sarm" je od slova "kouzlo" a navic to ma byt i ve smyslu vabit (viz 2. bod zde http://en.wiktionary.org/wiki/charm ) "Puvab" je primo od "vabeni". Dochazim tedy k zaveru ze neni puvabu bez sarmu a puvab je pak pouzitim (pouzivanim) sarmu.

Mozna se mylim, rad se necham poucit.

NinadeL

NinadeL (hodnocení, recenze)

Ovšem Glenn nelze věřit manipulaci na základě vlastní krásy. Má možná šarm, ale půvab zcela postrádá.

Saishi

Saishi (hodnocení, recenze)

Tak tak, Anette byla jistě půvabná, ovšem jiskrné dokonalosti Glenn se nemůže rovnat. Nelíbilo se mi to její hihňání a chvílemi afektované pózy...

Sebien

Sebien (hodnocení, recenze)

to je zajímavé, přesně tahle scéna v mokré košilce na posteli s roztaženýma nohama se mi ani trochu nelíbí. Annette je ovšem krásná paní de Merteuil, to se musí nechat, je to správná koketa, ale někdy mě způsob jejího chování strašně iritoval a přidala bych jí trochu víc stylu, co měla Glen Close a byla by to dokonalost sama!

Ava11

Ava11 (hodnocení, recenze)

Annette benninng je pre mna skvost kinematografie a scena, kde sedi na posteli s roztiahnutymi nohami a cita pritom knihu, je jednoducho fenomenalna. aaaaccchhh valmont, milujem ten film

 (hodnocení, recenze)

Výborný film, který měl stejně jako Vlasy smůlu - vznikl v nevhodnou dobu. Aby se paralelně točily dva příběhy na špičkové úrovni podle stejné předlohy, to se jen tak nestává. Frearsův film měl větší úspěch zřejmě proto, že je blíž předloze. Je pochmurný, autenticky zobrazuje agónii francouzské šlechty (napudrované, vyžilé či nemocné tváře..). Formanův film je jinde, není to nic pro diváky akčních příběhů, je tu šarm a odlehčení. Citlivý divák si ale přijde na své. Těžko lze porovnávat a pak říkat, který z obou filmů je lepší. Poselství? Pánové, nepřehánějte to příliš se ženami. I takový sebejistý a bezohledný frajer tu v konfrontaci s extrémy ženské povahy nezvládá situaci a jeho frustrace končí furiantskou smrtí. Na jedné straně se potýká s maskovanou záští, provokováním a intrikami markýzy, na druhé straně je zaskočen ohromnou proměnou paní de Tourvel. Meg Tilly tu krásnou roli nehraje, ale úplně prožívá. Není divu, že filmový vztah měl dohru v soukromí. Jenže to také nedopadlo. Předtím herečka nešťastně přišla o Amadea, po Valmontovi už hrála jen v druhořadých filmech a TV. Také kus smůly.

Související novinky

Miloš Forman bude točit o Goyovi

Miloš Forman bude točit o Goyovi

23.04.2005

Miloš Forman připravuje nový film, inspirovaný životem slavného španělského malíře Francesca Goyi. Projekt je prozatím nazván GOYA'S GHOST a scénáře se ujal zkušený Jean-Claude Carriére, francouzský… (více)

Reklama

Reklama