Reklama

Reklama

Skupina odhodlaných ruských vojáků se uprostřed zničeného města ze všech sil snaží před nemilosrdnou německou armádou ubránit strategickou budovu. Během obléhání vzniká mezi vojáky a mladou ruskou ženou, která v domě žije, nečekané pouto. Režisér Fedor Bondarčuk ve filmu Stalingrad zkombinoval napínavé bojové scény s lidským dramatem ruských vojáků, několika zbývajících civilistů a německých okupantů. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (243)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vizuálně neskutečně efektní film, který nehraje na historické reálie a události, ale pouze na vizuálně podmanivou a extrémně zpomalenou akci. Bohužel se však film ve své více než dvouhodinové délce, zbytečně zaměřuje na nezajímavé postavy a akci nechává na samotný závěr a navíc jí není mnoho. Mohla to být dobrá akční podívaná, ale tvůrci se vydali směrem, který jim vůbec nesedl. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Příklad hrubě nepovedeného válečného filmu. Zbytečný záchranářský úvod i závěr, předimenzované úlohy žen (války jsou a vždycky byly prostě spíše mužskou záležitostí) a překvapivě ani akce není kdovíjak fascinující, nemluvě o frekvenci jejího výskytu. Přitom právě v tomto ohledu jsem si od ruské verze z roku 2013 sliboval docela hodně a nabádal k tomu i trailer. Jenže právě do něj tvůrci nacpali, co se vešlo, a do víc jak dvě hodiny dlouhého filmu už toho moc nezbylo. Hvězdu navíc snad za závěrečný dělostřelecký útok, možná i za snahu rozšířit řady válečných filmů o druhé světové válce. Tohle téma se mi nikdy nepřejedlo, zasloužilo by zase nějaký ten velkorozpočťák, jen bych prosil výrazně kvalitnější provedení. P. S. - Thomas Kretschmann je sympatický herec, ale i on tady bohužel splynul s všudypřítomným podprůměrem. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Nie je to veľkovýpravné ako NEPRIATEĽ PRED BRÁNAMI ani také stiesňujúce ako nemecký STALINGRAD. Ale mne sa páčilo práve to pompézne poňatie drobného príbehu boja o jeden barák. Akčné scény sú po vizuálnej stránke úžasné a živočíšne. Dramaturgia rozprávania príbehu je trochu nezvyčajná, ale určite ide o vyváženejší film než bol ADMIRÁL... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na úvod trailer. Asi budem jedným z mála, ktorý nebude kritizovať. I ja som však čakal prúser. Prirovnanie Bondarčuka k M. Bayovi je na mieste. Už v 9. rote mi tie jeho spomaľovačky nesedeli a po prvých recenziách na csfd som čakal prehnane spomalený a nablýskaný gýč aj tu a určite som si žiadne prekvapko nepripúšťal. Ale stalo sa. T. Kretschmann v roli nemeckého kapitána bol úplne fantastický. Spomalené zábery ma občas znervózňovali, inokedy boli efektné a sadli tam. Atmosféra zničeného mesta plného dymu, prachu a ohňa sa vydarila a príbeh, podľa mnohých zbytočne komorný a nudný, mne takto vôbec nepripadal. Úvod a záver zo súčastnosti a zemetrasením postihnutého Japonska bol úplne zbytočný, tu sa zhodneme všetci. Hlavne nečakajte masaker ako v Brestskej pevnosti. Film je rozdelený dvoma hlavnými dejovými linkami. Ruskými vojakmi a jednou "devačkou" v dome, v ktorom odolávajú nemeckým jednotkám a druhá kde sa nemecký kapitán- T. Kretschmann zamiluje do krásnej ruskej blondíny - Máši. Práve táto dvojica ma okúzlila, ich rozhovory, kde nikto nikomu nerozumie som napriek tomu vstrebával s otvorenými ústami. Pomalá kamera a hypnotická hudba často navodzuje hypnotický stav, ako v scéne rozhovoru, kde Kretschmann rozpráva o tom, ako ruština zvláštne znie: " Peťja, Máša, Volga, bol..."Na tejto dvojici z nepriateľských strán nádherne vykreslil nezmyselnosť vojny i v podstate beznadejnú love story, pre ktorú v Stalingrade nie je miesto. Za zmienku stojí i Kretschmannov príhovor pred nastúpenými vojakmi - "Got mit uns" i jeho rezignácia v závere, kde je mu už všetko jedno. V konečnom dôsledku je to jeho film a postava sympatického nemeckého kapitána mu sadla najlepšie od filmu Pianista. Film 80%. Kretschmann 100%. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Fjodor Bondarčuk je ruská obdoba Michaela Baye. Stalingrad je natočen efektně a líbivě, pomalu nevíte, kam se koukat dřív, jestli na zpomalené exploze, zpomalené výskoky vojáků před explozemi, zpomalené průlety letadel, zpomalené výstřely, zpomalené letící kulky, zpomalené pohledy na zdevastované město, zpomalené útrpné záběry na zmazané tváře vojáků.... Když o tom tak přemýšlím, ten film je z 80% zpomalenej. Je to těžce nerealistické (výpady ala 300), ale vypadá to fakt docela dobře, jenže po chvíli to začne být nuda. Příběh skupiny vojáků a dívky na pozadí této slavné bitvy je stupidní a ještě k tomu celé orámování děje Japonskou katastrofou z roku 2011, kde rusáci zachraňují zavalené Němce, to je fakt hodně nepovedenej "vtip". ()

Galerie (90)

Zajímavosti (12)

  • Stalingrad je prvý ruský film prerobený kompletne v 3D a IMAX formáte. (odmocnina)
  • Dom vo filme je podľa legendárneho Pavlovho domu v Stalingrade a podľa jeho histórie. (odmocnina)
  • Kulisy Stalingradu boli postavené pri Petrohrade, pričom sa dbalo, aby bol verne zobrazený každý detail tohto heroického mesta. Stavba kulís trvala 6 mesiacov, podieľalo sa na nej vyše 400 ľudí a náklady na ňu činili okolo 4 milióny amerických dolárov. (beso74)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (více)

Reklama

Reklama