Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 8
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 8

Recenze (138)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Desetihodinová obžaloba drtivé většiny amerických vlád od konce druhé světové války po současnost má podobu detailně vyladěného střihového dokumentu, v němž každý záběr přesně zapadá do toku Stoneova komentáře, na správných místech zní ta správně vybraná hudba a předestřené scény z hollywoodských filmů často získávají netušený rozměr (víte, o čem je doopravdy Gladiátor nebo co se skrývá v podtextu Star Wars?). Stoneův nejoblíbenější záběr jsou padající bomby a v celém seriálu se autor neustále vrací k osobě ministra zemědělství a Rooseveltova viceprezidenta Henryho Wallaceho, jehož ekvivalent nachází až v Gorbačovovi. Ano, je to zaměřeno na amerického diváka, je to kritika z levicových pozic, místy připomínající listování normalizovanou učebnicí dějepisu, kterou ještě pamatuju, ale zápal pro věc a řemeslná úroveň se Stoneovi upřít nedá. Pro zdejší lidi pod třicet to může znamenat úplně nový úhel pohledu. Proč ne. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Grandiózny a rozhodne najvýznamnejší Stoneov dokumentárny počin. K niečomu podobnému prakticky smeroval celý život a musí to byť pre tvorcu i fanúšikov obrovským zadosťučinením. Nijaké hovoriace hlavy, iba dobové zábery, super muzika, Oliverova plynulá narácia a príbeh o zasľúbenej zemi... Stoneov veľký triumf! ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Název dokumentu je lehce zavádějící. Stone nepřináší nic úplně nového. Jen vytahuje fakta, která po letech zapadla a zručně je dává do souvislostí. Místy kvůli tomu až příliš skáče v čase a vzhledem k soustu, které si ukousl, nepotěší ani určitá zkratkovitost. Levičácký a hlavně proruský pohled na věc možná chvílemi trhá uši, ale zaslouží respekt, protože z pozice slavného amerického režiséra jde o věc nevídanou. Snad všichni už dávno vědí, že USA se z 2. světové války nepoučily a naopak měly neustálou potřebu se srát do cizích zemí a ještě tam válčit. Vidět postupně chyby amerických prezidentů (od blba Trumana) a jejich spolupracovníků je skutečně výživné. Když se o jejich válečných výpadech a agresivní zahraniční politice začínají točit dokumenty, které mapují skoro celé století, možná je na čase si konečně přiznat, že někde bude problém a je třeba zvolit jinou cestu. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Aj keď sa Oliver Stone chvíľami neudrží na uzde a predkladané interpretuje na hranici špekulácií, stavia výhradne na faktoch, ktoré sú vďaka množstvu odhalených tajných spisov aj pre našinca poľahky overiteľné. To je potrebné hrubo podčiarknuť. Nemá potrebu šokovať, nie je štvavý ani anti-americký, jeho komentáre sú skôr rozčarované, než nenávistné. Upozorňuje na najproblematickejšie miesta, bez obalu informuje o skutočných motívoch skutočných udalostí, ktoré sa diali na pozadí oficiálne predkladaných správ. Nesnaží sa o komplexný historický exkurz ani hĺbkový ponor do problematiky svetovej politiky a obchodu, len kričí do sveta prešľapy, krivdy a svinstvá, o ktorých sa takmer vôbec nehovorí a ak, tak len neochotne, narýchlo, pološeptom a pre istotu výhradne marginálne. Nebolo by zdravé ani veci prospešné urobiť si z Nevypovedaných dejín Spojených štátov modlu, na to sú až príliš osobné a v niečom sa môžu mýliť. Ale neklamú. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne dobré dielo. Oliver Stone je jeden z Američanov na tom správnom mieste. Svoju vlasť nevidí len skrze falošné a nadradené vlastenectvo a uctievanie 50 hviezdičkovej vlajky, ktorá visí aj na verejnom záchode. Už prvá časť z druhej svetovej vojny ukazuje trefne americké záujmy, ich predstieraná nestrannosť a styky s Hitlerom. Nasledujúci vývoj Stone odhaľuje tak, že sa o tom našinec a asi ani Američan veľa na hodinách dejepisu nedozvie. Osobnosť Trumana, ktorý v podstate nikdy nemal vyhrať voľby, zodpovednosť za hodenie atómových bômb, prechádzame do éry studenej vojny až k výbornej časti, kde môžeme cítiť to napätie a ako málo chýbalo do vypuknutia tretej svetovej vojny, od ktorej sme aktuálne neďaleko aj my, ľudia žijúci v roku 2016. Vidíme americkú angažovanosť v každej lokálnej vojne, Stone neodkrýva ale len zbytočnosť týchto vojen, ukazuje aj zištné dôvody, ktoré niekde viedli k boju proti diktátorovi, no inde k podpore možno ešte horšieho diktátora. Podľa toho, ako sa to aktuálne Američanom hodilo. Záverečná časť je veľkým klincom a hlavne posledné filozoficky ladené slová zamrazia na chrbáte nejedného diváka. Klobúk dolu pán Stone. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama