Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Tým najväčším šokom celého filmu je reflexia doby roku 1996, ktorá v porovnaní so súčastnosťou vyzerá ako nejaká predpotopná éra. Tá móda, technika,...všetko! No k veci... Tesis potvrdzuje, že Amenábar vie písať aj točiť, hoci je jasné, že pri Tesis ešte nebol úplne vybrúsený do diamantovej podoby súčasných zručností. Nesedela mi tam Ana Torrent, ktorá celý film pôsobila, akoby prehltla pravítko, ale nič zásadné. Pár scén je vychytávkových, pár klišoidných a viac amatérskych, dokopy však z toho vychádza poctivá práca a nadšenie, ktorú divák cíti. Tesis potešilo svojou tajomnosťou, atmosférou aj nepokojom. Môj názor je jasný - španieli sú jednotka, čo sa týka atmosférických trilerov alebo hororov. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Jasnozrivo realistické pevné uchopenie kostry témy snuffu, vizuálne sýte a kontrastné, v oblasti postáv/dialógov zasa veľmi hlboké - na čom je celý film vystavaný. Oproti Cronenbergovmu VIDEODROMU postrádajúce zvrátenú fantáziu, v porovnaní s THE LAST HOUSE ON DEAD END STREET oveľa striedmejšie. Výborne vyvážené a napínavé nazretie na realistické násilie zachytené na kazetách. 90% ()

Reklama

6thSun 

všechny recenze uživatele

BROJLERY: až na pár blbostí, jako je nezamknutá a celkem pohodlně dostupná skrýš snuff filmů nebo závěrečná pasáž, kdy hodlají v televizi odvysílat za bílého dne právě jeden ze snuff filmů KONEC BROJLERŮ, je to napínavá podívaná od začátku do konce, i když Schumacherových obdobně tématických 8 MM zůstane zřejmě navždy nepřekonáno. 75% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi zručne vykonštruovaný a vytvarovaný thrillerový príbeh s originálnym nápadom, ktorý mal však tú smolu, že aj keď bol so svojim nápadom jedným z priekopníkov, dostal sa ku mne pomerne neskoro. Atmosféra je však dusivá, identita skutočného vraha zahmlená a neistá až do samého, vynervovaného záveru. Vždy si rád užijem, keď sa zmýlim v tipovaní naň, a tu sa tvorcom znova podarilo zneistiť ma, kto ním nakoniec bude. Technické spracovanie priemerné, režisérsky lepšie, vypäté scény nemali chybu, horšie som sa popasoval s hereckými výkonmi. 75%. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ještěže v 19.století nebyla televize a Sherlock Holmes se na tohle nemohl dívat. Jinak by s hanbou pověsil své řemeslo na hřebíček a dal se na fidlání. Tenhle příběh totiž musí být tvrdým oříškem pro každého, kdo rád odhaduje, jestli je vrahem kozel či zahradník, nebo někdo jiný. Vynikající scenář, se spoustou zvratů, při jehož sledování se člověku X-krát vloudí myšlenka, že tím zloduchem je "tenhle", aby vzápětí tu myšlenku byl nucen zavrhnout. Navíc Amenábar je šikovný režisér, který umí "z prdu udělat kuličku" - pořádnou porci napětí dokáže vyčarovat i při obyčejné sledovačce na školní chodbě plné lidí. Takže celkové resumé za čtyři* a tu jednu navrch přihodím za těch pár krásně ironických sekund s varovnými titulky v samém závěru filmu. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Amenábar napsal část scénáře k tomuto filmu již během svých studií na Complutense University of Madrid (španělsky Universidad Complutense de Madrid), jejíž budova a prostory si ve filmu také "zahrály". (gattaca)
  • Amenábar jednu svoji filmovou postavu pojmenoval po skutečně žijící osobě, byl jí jeden z profesorů, který ho nechal na univerzitě propadnout - profesor Castro (v tomto filmu jeden z hlavních viníků v aféře okolo snuff filmů). (gattaca)
  • Rozpočet filmu byl 116 miliónů peset (asi 696 tisíc euro). (gattaca)

Reklama

Reklama