Reklama

Reklama

Černé Vánoce

  • Česko Black Christmas (více)
Trailer

Obsahy(1)

Poklidně univerzitní městečko Bedford se jako každý rok připravuje na Vánoce. Žádná ze studentek na dívčí koleji netuší, že se do jejich soukromí vkradl démonický cizinec. Vše začíná obscénními telefonáty, avšak brzy nastávají teror a hrůza, nešetřící žádnou z dívek. Jejich osud se ocitá v rukou psychopata... Film, který byl natočen o čtyři roky dříve než legendární Halloween, je všeobecně považován za kultovní film své kategorie a neměl by uniknout vyznavačům hororového žánru. (Popron)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

obitus 

všechny recenze uživatele

Skvely slasher odehravajici se v divcim sesterstvu. Pokud jde o atmosferu, je tenhle kousek Boba Clarka jednou z nejlepsich vyvrazdovacek, jakou jsem kdy videl. Vanoce, podivne telefonaty, stylove vrazdy a tajemny zabijak - proste nadhera. Co je ovsem nejzajimavejsi (jak pise uz Quint) - tahle horrorova pecka vznikla v roce 1974, tj. 4 roky pred Halloweenem, ktery se ji v mnoha ohledech minimalne inspiroval (a Carpi to nijak neskryva). Skoda, ze podobne, v USA celkem slavne filmy, se u nas nikdy neukazou. Tenhle vanocni pohled k samotnym korenum slasheru totiz opravdu stoji zato. ()

Skrk 

všechny recenze uživatele

Co to proboha mělo být? Od tohoto slasheru, který je vlastně úplně první jsem čekal víc než jen přiblblou nudu ,kde se většina filmu týká jen telefonátů psychopata (?), který je bohužel magor a vydává debilní zvuky a ani není nijak krvavý. Navíc jsem odhalil vraha asi tak po půl hodině. Za udušení igelitem 1*. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, nie každé Vianoce sú šťastné a veselé. Občas bývajú aj "Čierne Vianoce". Mám na mysli kanadsko-americký vyvražďovací horror "Black Christmas", ktorý v roku 2006 natočil režisér Glen Morgan. To boli moje prvé čierne filmové Vianoce. Je to remake rovnomenného snímku z roku 1974. Moc ma nezaujal, nepobavil a ani nepostrašil. Ohodnotil som ho dvomi hviezdičami. Teraz sa mi podarilo zohnať originálnu, pôvodnú, kanadskú verziu "Black Christmas", ktorú zrežíroval Bob Clark. Nie je to nič z čoho by mi padla sánka, ale v predvianočnom čase mi to padlo celkom vhod. Starý, klasický, vianočný slasher horror. Páčilo sa mi to o jednu hviezdičku viacej ako zmodernizovaný remake. *** ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

VÁNOČNÍ TRIO 2/3 Zpočátku mě to dost chytlo a ta atmosféra mi přišla správně vyvážená a dostatečně poutavá, ale čím déle to trvalo, tím více se mi to zdálo utahanější a znovuzískalo si mě to až v posledních 20 minutách, které mi ale zase pokazil klasický hororový závěr a úplně nelogické chování hlavní hrdinky (a pokud jste jedni z těch, kterým strašně vadí rozebíraní logiky chování postav v hororech, tak vězte, že takhle by se nikdo nezachoval ani pod vlivem šoku ze situace). Špatné to nebylo, na rozdíl od jiných slasherů to aspoň má nějakou silnější atmosféru, ale stejně mi to celkově přišlo jako celkem průměrný horor, který ale měl na víc a docela by na to stačil i jiný konec. Takhle nemám potřebu to vidět někdy znova a bralo mě to zhruba stejně, jako Halloween od Carpentera, u kterého sice chápu, že je stejně jako tohle základní kámen všech slasherů, ale proč bych jen kvůli tomu měl adorovat něco, čeho se dneska točí mraky a vypadá to úplně stejně... Jinak si nemůžu pomoct, ale ke konci jsem z toho měl pocit, jako bych koukal na film od Fulciho, který ale má lepší scénář a odehrává se v USA. 3* ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Výborné a zatraceně atmosférické. Sice to na mě působilo jako už hodně z jiné doby (je to tak, hipíci jsou relikt minulosti, nic víc), ale o to větší se dostavil punc syrové realističnost, žádnej učesanej Hollywood. A ke všemu dost hezkých holek (Olivia Husseyová, Margot Kidderová), pohříchu celý film maximálně oblečených. Filmu ale škodí dvě věci: pomalejší rozjezd (minimálně prvních 40 minut je - včetně úvodní vraždy - pouze expozicí, což je na 90 minut hodně) a "neviditelný vrah", to jest i neviděné vraždy. Black Christmas je výborný film, zábavný a temný, ale pozici Halloweenu coby krále slasheru ohrozit nikdy nemůže. Jo, a malej vzkaz pro všechny, co tu píšou, že totožnost vraha "uhodli po půlhodině" a podobný kecy: To jistě. Zřejmě jste se nedodívali do konce. To občas nezaškodí. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (18)

  • Poručíka Kennetha Fullera měl původně hrát Edmond O'Brien, vzhledem k jeho zdravotnímu stavu byl ale na poslední chvíli do role obsazen John Saxon. (Stocki)
  • Producent Gerry Arbeid se objevil ve filmu jako taxikář. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama