Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války vytvoří německý univerzitní profesor špionážní centrálu, která dodává spojencům informace o plánech nacistů... (oficiální text distributora)

Recenze (18)

Aelita 

všechny recenze uživatele

(Mezinárodní) politika stojí na pár principech: všichni jsou domluveni, ale každý opatruje své zájmy; nikdo nikomu nevěří, ale občas se hraje na přátelství; mluví se o zájmech národů, ale skutečností je zájem mocenských skupin. ___ Vcelku kvalitní film o tom, jak si Švýcarsko za druhé světové války udržovalo neutralitu a nezávislost a o tom, jak vědomá nečinnost západních spojenců donutila německého profesora dodávat zprávy Rusům. ___ V historii nejde o krátkou lidskou paměť, ale o to, že se svět stále proměňuje i opakuje. Lidé stále nově řeší tytéž úkoly a dostávají stejné lekce. U mnoha filmu zas nejde ani tak o to, jak nebo jestli diváka vyloženě pobaví, ale o informace, které z nich divák vydoluje, a o lekci, kterou můžou obsahovat. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Špionážní a dobrodružný film, jehož děj se odehrává v době druhé světové války na území neutrálního Švýcarska. Bývalý německý vysokoškolský profesor je informován o každém chystaném kroku nacistického Německa. Informace, které předává spojencům jdou v niveč. Film Lekce je nepříliš výrazným dílem a diváka může spíše nudit, než jej zaujme. ()

Reklama

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Výpravný poměrně složitý film o švýcarském podílu na špionáži v období druhé světové války. Opravdu to není film pro každého diváka, je třeba znát principy a události špionáže v tomto složitém čase politických a válečných operací. Velmi dobré herecké výkony i zajímavě pojatý scénář a kamera, dle mého je to zdařilé dílo, které mělo odrazit švýcarskou snahu čelit nacistickému nepříteli již od událostí z roku 1939, ovšem celé je to příliš zamotané a na scéně se objevuje celá řada postav, což chvílemi zvyšuje chaotický ráz příběhu. ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Ideologicky poplatný retrospektivní úvod a zejména poslední dvě scény (evidentně naroubované) neubírají na kvalitě jinak koherentního celku. Solidně zpracovaný námět, byť navozená atmosféra poněkud pokulhává za zobrazovanými ději. Styl vyprávění á la nezúčastný divák zvolenému příběhu moc nesvědčí, i tak ale nadprůměr. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„To je jako v detektivce. A v čemu sis myslel, že jsi se to octl.“ Taky mi trochu trvalo, než jsem se zorientoval, v čem jsem se v případě tohoto špionážním filmu octnul. Má totiž poněkud komplikovaný scénář a je v něm příliš mnoho postav, takže bylo těžké někdy usuzovat, kdo je kdo. Herecky je to velmi slušné, ač to v případě Karla Högera s Janou Brejchovou po boku není asi zas takové překvapení. Jinak škoda, že se film nevyhne jistému ideologickému balastu, kdy ukazuje jak jediní Rusové měli zájem o informace z hitlerovského Německa. A pak mě štvalo to zarámování celého děje poválečnou špionáží hlavního hrdiny proti západoněmecké vládě v úvodu a závěru film (zde jen v náznaku). ()

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel mj. před rozhlednou Petřín v Jablonci nad Nisou, v prostředí tzv. Liebiegova městečka v Liberci, na Starém Městě v Praze, v Kryštofově údolí a v obci Novina. (Dr. Hawkeye)
  • Abwehr, organizace, která je ve filmu zmíněna v souvislosti s nacistickým Německem, byla vojenská rozvědka a kontrarozvědka působící v Německu od roku 1920. (ArthasKarfa)

Reklama

Reklama